Kétféle vizsgázó típus van: aki a vizsgaidőszakban alig bír enni, és aki a vizsgaidőszakban – legalábbis amíg a tanulási időszak tart – folyamatosan falatozik. Lássuk be: egyik sem egészséges. Az előbbi esetben a szervezeted nélkülözi azokat a fontos tápanyagokat, amelyekre a szervezetednek – különösen tanulás közben – elengedhetetlenül szüksége van, míg a második esetben szaporodó […]
Kétféle vizsgázó típus van: aki a vizsgaidőszakban alig bír enni, és aki a vizsgaidőszakban – legalábbis amíg a tanulási időszak tart – folyamatosan falatozik. Lássuk be: egyik sem egészséges. Az előbbi esetben a szervezeted nélkülözi azokat a fontos tápanyagokat, amelyekre a szervezetednek – különösen tanulás közben – elengedhetetlenül szüksége van, míg a második esetben szaporodó pluszkilókkal számolhatsz. Lássuk, mit javasol szakértőnk
Az agy a legnagyobb cukorfogyasztó. Egy felnőtt embernél a központi idegrendszer használja fel a bevitt szénhidrát (glükóz) kb. 40 %-át, ez átlag napi 120 g glükóznak felel meg. Az alábbi ételekkel hatékonyan javíthatod az agyműködést.
1. Gyors segítség: jó minőségű csokoládé, méz, szőlőcukor
A csokolád, méz és a szőlőcukor az agyműködéshez elengedhetetlen cukrot tartalmazzák, gyorsan felszívódó formában. Tetemes szénhidrát van bennük, ezért a napi étrendedbe (gyümölcsre, zöldségre, gabonára épülő étrend!) kevés is elég belőlük. Ne feledd: az alváshiány miatt jelentkező fáradtság csokoládéval nem orvosolható. Ha reggel kezdted a tanulást, este tíz óra után tedd le a könyvet.
2. Tej
Jól felszívódó kalciumtartalmának köszönhetően javítja az idegrendszer működését. Könnyen emészthető és nem terheli meg a gyomrot-
3. Lenmag
Relatív magas az omega-3-zsírsavtartalma. A lenmagot építsd be az étrendedbe (pl. keverheted kefirbe vagy joghurtba). Segítségével javulhat a problémamegoldó képességed és a koncentrációd.
4. Aszalt sárgabarack (szezonban a friss javasolt!)
Gazdag a vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős káliumban, és az oxigénszállításért felelős vasban. Télen fogyaszd aszalt formában, nyáron pedig nyersen.
5. Gabonapelyhek
A müzlihez felhasználható gabonapelyhek (nem a készen kapható dobozos, natúr vagy cukros kukoricapelyhek-corn flakes-, vagy invert cukorral bevont müzli változatok!) tele vannak B-vitaminokkal, amelyek szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez – így a tanulási, memorizálási folyamatokhoz. A gabonapelyhek gazdagok lassan felszívódó szénhidrátokban is, amelyek részt vesznek a folyamatos cukor (glukóz) ellátásban, hogy koncentrálni tudj!