A német táplálkozási szakemberek szerint a fehérlisztből készült kenyér éppen olyan egészségtelen, mint a túlzott mértékű cukorfogyasztás. Ráadásul a fehér kenyér harmadannyi ásványi anyagot és csak fele annyi vitamint, valamint ballasztanyagot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. De milyen is a teljes kiőrlésű liszt? Amikor a gabonának nemcsak a magbelét, hanem a csíráját és a […]
A német táplálkozási szakemberek szerint a fehérlisztből készült kenyér éppen olyan egészségtelen, mint a túlzott mértékű cukorfogyasztás. Ráadásul a fehér kenyér harmadannyi ásványi anyagot és csak fele annyi vitamint, valamint ballasztanyagot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
De milyen is a teljes kiőrlésű liszt?
Amikor a gabonának nemcsak a magbelét, hanem a csíráját és a maghéját is megőrlik, teljes kiőrlésű liszt keletkezik, amely gazdag rostban, E-és B-vitaminokban. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk könnyebben emészthetők, sok élelmi rostot, kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort tartalmaznak.
Kutatások szerint a teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztók körében ritkábban fordul elő cukor-és szívbetegség és kevesebben küzdenek magas koleszterinnel.