Főoldal > DIÉTA > Ezt az étrendet válaszd stressz ellen

Ezt az étrendet válaszd stressz ellen

evésstressztáplálkozás
0

Írta:

A rossz lelkiállapot sok esetben azért alakul ki, mert a szervezet nem jut hozzá a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz. Lássuk, miből álljon a menüd, ha lelki harmóniára vágysz!   Csírák: életerő apró magvakba rejtveA növényi csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában találhatóak létfontosságú fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek és antioxidánsok. Ez a sajátos […]

A rossz lelkiállapot sok esetben azért alakul ki, mert a szervezet nem jut hozzá a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz. Lássuk, miből álljon a menüd, ha lelki harmóniára vágysz!

 

Csírák: életerő apró magvakba rejtve

A növényi csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában találhatóak létfontosságú fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek és antioxidánsok. Ez a sajátos tápanyag-kombináció hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
– Hogyan fogyaszd? Mivel melegítés hatására a hasznos enzimek elpusztulnak, mindig nyersen fogyaszd a csírákat! Eheted magában is salátába vagy natúr joghurtba keverve, de akár szendvicsre szórva is. Nagyon jól illik például a csicseriborsóból és szezámmagból készült humuszhoz, de az avokádókrém, a fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideális.
– Tippünk: Bár csírákat a legtöbb szupermarketben lehet már kapni, pár nap alatt otthon is előállíthatod őket. Mielőtt a magvakat a speciális csíráztatótálba helyeznéd, áztasd őket hideg vízbe (a gabonafélék és hüvelyesek kb. 12 óra, a kisebb magvak 4-6 óra áztatást igényelnek). Ezután naponta kétszer öntözd meg langyos vízzel, de vigyázz, hogy ne álljon alattuk a víz! A búza, a mungóbab 2-3, a lucerna, a napraforgó, a köles és a retek általában 4-5 nap alatt csírázik ki.

0024774_1.jpg ()

Halak: a nyugalom kulcsa az omega-3

Mivel szervezetünk maga nem tudja előállítani az omega-3 zsírsavakat, táplálékunkkal kell azokat bejuttatnunk. Ezek az esszenciális zsírsavak az idegrendszer stabilizálásában játszanak fontos szerepet, hiányuk folyamatos hangulatingadozás és rossz közérzet kialakulásához vezet. Ennek elkerülése érdekében egyél minél több tengeri halat!
– Hogyan fogyaszd? Törekedj a zsírszegény elkészítési módokra: a roston sütés, a párolás, a grillezés, az alufóliában vagy a cserépedényben sütés által változatos ízeket ismerhetsz meg. A halak kiváló fűszerei: a fokhagyma, a kakukkfű, a rozmaring, a borsikafű.
– Tippünk: Ha nem szereted a hal ízét, az omega-3 zsírsavakat repce-, szója- és lenmagolajjal, valamint natúr olajos magvakkal is magadhoz veheted. Próbáld ki a lenmagot joghurtba vagy salátába keverve!

Szója és tojás: lecitinnel felvértezve

A lecitin idegrendszervédő és nyugtató hatásáról híres, ezenkívül javítja a koncentrálóképességet is. A tojáson és a szóján kívül a legfőbb lecitinforrás a marhamáj, a napraforgómag, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a dió, a földimogyoró, a növényi magvak, a borsó és az élesztő.
– Hogyan fogyaszd? Egyél reggelire müzlit, hetente kétszer egy-két tojást, egyszer májat, nassolásképpen pedig rágcsálj különböző magokat, dióféléket.  
– Tippünk: A szójalecitin-granulátum hozzáadható levesekhez és egytálételekhez, de fogyasztható önmagában, táplálék-kiegészítőként is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X