Főoldal > DIÉTA > Béres Alexandra súlykontroll program

Béres Alexandra súlykontroll program

0

Írta:

A diéta alapelve: Egyedi Súlykontroll Index Javasolt adagok Kompenzáció Mozgás / pszichológia / táplálkozás (szakaszok) egyben SÚLYKONTROLL INDEXA Súlykontroll Index (SKI) egy olyan szám, amely segítséget nyújt neked mind a fogyókúrában, mind a súlyod megtartásában. Az SKI kialakításának alapja az élelmiszerek glikémiás indexe*, energia-, szénhidrát- és zsiradéktartalma volt. Ezek alapján lettek besorolva az élelmiszerek 1-100-ig.1-30 […]

A diéta alapelve:

  • Egyedi Súlykontroll Index
  • Javasolt adagok
  • Kompenzáció
  • Mozgás / pszichológia / táplálkozás (szakaszok) egyben

SÚLYKONTROLL INDEX
A Súlykontroll Index (SKI) egy olyan szám, amely segítséget nyújt neked mind a fogyókúrában, mind a súlyod megtartásában. Az SKI kialakításának alapja az élelmiszerek glikémiás indexe*, energia-, szénhidrát- és zsiradéktartalma volt. Ezek alapján lettek besorolva az élelmiszerek 1-100-ig.
1-30 között alacsony
31-60 között közepes
60 felett pedig magas
Súlykontroll Indexű élelmiszerről beszélhetünk.

Hogy melyik a jó nekünk? Minél kisebb az adott élelmiszer mellett feltüntetett SKI, annál inkább fogyaszthatjuk, és fordítva.

* = A glikémiás index az egyes élelmiszerek elfogyasztása után 2-3 órával a glükózhoz (szőlőcukorhoz), viszonyított vércukorszint emelő hatását mutatja meg százalékos arányban.

JAVASOLT ADAGOK
– A Súlykontroll Index megmutatja, melyik élelmiszertől mit várhatsz, de önmagában nem segít abban, hogy miből mennyit egyél. Ezért Alexandra segítségül azt is pontosan meghatározta, hogy mit is jelent egy-egy (legfeljebb elfogyasztható) adag, ha fogyni szeretnél. Az élelmiszercsoportok fogyasztási gyakoriságára tett ajánlását a Súlykontroll c. könyvben megtalálod!
– A mennyiségekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jelölt értékek a legfeljebb elfogyasztani javasolt mennyiségek (kicsivel kevesebbet lehet, de többet nem ajánlott a testtömeg-szabályozás érdekében).
– Egyes élelmiszerekből – attól függően, hogy mit készítünk belőle – más és más mennyiségeket használhatunk fel. Gondoljunk például a fejtett babra. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, mindig más mennyiséggel. A mostani táblázatban a leggyakrabban felhasznált mennyiségeket tüntettük fel, a könyvben pedig részletesen megtalálod, milyen ételhez mennyit használhatsz egy-egy alapanyagból.

KOMPENZÁCIÓ
– Ha sokáig tart, míg leadjuk a súlyfeleslegünket, akkor bizony a fogyókúra idejébe eshet születésnap, karácsony, esküvő, és még sorolhatnánk.
– Ahhoz, hogy megengedhessünk magunknak, hogy a saját szülinapi tortánkból ehessünk 1 szeletet, csupán egy szabályt kell betartanunk: az elfogyasztott extra bevitelt másnap kompenzálnunk kell: ilyenkor a következő napon térjünk vissza az 1. szakaszba, tehát csak alacsony súlykontroll indexű élelmiszereket fogyasszunk!
– Ezzel amellett, hogy segítünk szervezetünknek az előző napi “megingás” után visszanyerni az egyensúlyt, lelkünket is ápoljuk, hiszen nem marad bennünk bűntudat, mert másnap kompenzáltuk az előző napi fogyasztást.
– Ha több napos ünnep van, pl. karácsony, az alábbi táblázat nyújt segítséget a kompenzációhoz:
Ha: Adagok Kompenzációra fordítandó napok száma
1 nap alatt 1 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál 1 napig szükséges kompenzálni
1 nap alatt 2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál 1 napig szükséges kompenzálni
1 nap alatt több, mint 2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál 3 napig szükséges kompenzálni
Több nap egymás után 1 vagy 2 adag magas Súlykontroll indexű élelmiszer fogyasztottál 4 napig szükséges kompenzálni
Fontos! A “vétkezésből” soha ne csináljunk rendszert, mert ez is egy olyan csapda, amely előbb-utóbb visszavezet minket régi, rossz életmódunkhoz, és az ezt eredményező súlyfelesleghez is!

Alexandra finom alternatívákat kínál a cukros/búzaliszttel készült édességek kiváltására. Ezek nyugodtan fogyaszthatók, nem kell kompenzálni őket, a kialakított új életmódod, étkezési szokásaid alapvető finomságai lehetnek!

MOZGÁS
A Súlykontroll Programról szóló könyv tartalmaz külön kezdők/haladók részére kialakított mozgásprogramot is.

SZAKASZOK (táplálkozási rész)
Alexandra 2 fogyókúrás és 1 súlytartó szakaszra osztotta programját.

1. SZAKASZ: ELŐKÉSZÍTŐ SZAKASZ

Meddig tartsd?
Egyéni, hogy mennyi ideig tartsd (7-10 nap) attól függően, mennyi súlyfeleslegtől szükséges megszabadulnod. Az alábbi táblázat alapján könnyedén megállapítható, neked mennyi ideig célszerű tartanod ezt a szakaszt, Alexandra tapasztalatai alapján:

  • 1-4 kg súlyfelesleg esetén: 10 nap
  • 5-10 kg súlyfelesleg esetén: 9 nap
  • 11-15 kg súlyfelesleg esetén: 8 nap
  • 15 kg feletti súlyfelesleg esetén: 7 nap

Mit ehetsz?
Az étkezéssel kapcsolatos alapszabályt egyszerű megjegyezni: ebben a szakaszban csak a 30-as súlykontroll index alatti élelmiszerek fogyasztása megengedett. Kivételt képez ez alól a zabkorpa, a zabpehely, ropogós kenyér (nem kétszersült), és a korpás keksz (A felsoroltak 30 feletti súlykontroll indexű élelmiszerek). Ha meg akarod tudni, mi tartozik 30 alá, kattints a következő linkre:
Alacsony súlykontroll indexű termékek »

Mennyit ehetsz?
Lásd a javasolt adagok-nál leírtakat!

2. SZAKASZ: LASSÚ, TARTÓS FOGYÁS SZAKASZA

Meddig tartsd?
Amíg el nem éred a kitűzött célt.
A második szakasz a lassú, de tartós fogyás szakasza, heti kb. 0,5-1 kg súlyvesztésre számíthatsz. Ez természetesen sok más tényezőtől is függ, így a fogyás mértéke egyénenként más és más. Ideje is mindenkinél más, hiszen kezdő testtömegtől függően alakul.

Mit ehetsz?
– A második szakaszban 2 alacsony SKI-jű élelmiszer mellé (30 és alatta) már fogyaszthatunk 1 közepes indexűt is (31-60 közötti). Pl.: 10 alacsony mellé akár 5 közepeset is elfogyaszthatsz.
– Naponta legfeljebb 3-5 közepes SKI-jűt válassz!
– Egy adott napra lebontva tartsd be az ajánlott arányt, ne egy-egy étkezésre! Alexandra is vallja a régi mondást: reggelizz: mint egy király, ebédelj: mint egy polgár, vacsorázz: mint egy koldus! Mit is jelent ez a Súlykontroll Program nyelvére lefordítva? Annyit, hogy a tízóraid vagy uzsonnád, és a vacsorád csak 30 és alatti SKI-jű alapanyagokat tartalmazzon!
Ha meg akarod tudni, mi tartozik 30-60 közé, kattints a következő linkre:
Közepes súlykontroll indexű termékek »

Mennyit ehetsz?
Lásd a javasolt adagok-nál leírtakat!

3. SZAKASZ: SÚLYTARTÓ SZAKASZ, AZAZ MAGA A SÚLYKONTROLL
A harmadik szakasz a Súlykontroll Program legfontosabb szakasza: az elért súlyt segít megtartani. Ebben a szakaszban az addig elsajátított fogyókúrás alapokat bővítjük ki életmód programmá. Megtanuljuk, hogyan lehet fokozatosan visszaállni a fogyókúrás étrendről az egészséges, súlytartó menüre, és hogy hogyan lehet “visszacsempészni” étrendünkbe a fogyókúra alatt nem, vagy csak ritkán fogyasztott kedvenceinket.

Meddig tartsd?
Súlytartó életmód táplálkozási javaslata. Mire elérsz idáig, az életed részévé válik. Nem egy kúra, ezért nincs értelme a vég meghatározásának.

Mit ehetsz?
– Folytatjuk a 2. szakaszban kialakított étkezésünket (lásd 2. szakasz), de 3 naponta már 1 adag magas (60 feletti) súlykontroll indexű élelmiszert is megengedhetünk magunknak.
– Fokozatosan álljunk vissza, hagyjunk időt a szervezetünknek az alkalmazkodáshoz!
Ha meg akarod tudni, mi tartozik 60 fölé, kattints a következő linkre:
Magas súlykontroll indexű termékek »

Mennyit ehetsz?
Lásd a javasolt adagok-nál leírtakat!

A PROGRAM TÖBB PONTON IS INDIVIDUÁLIS (egyénre szabott), MERT KÜLÖNBSÉGET TESZ:
– aszerint, hogy hány kg-tól szeretnénk megszabadulni. Ettől függően eltérő időtartamban tartózkodnak a fogyni vágyók a különböző Súlykontroll szakaszokban.
– nők és férfiak közt az adagjavaslatban
– kezdők és haladók közt a mozgásprogramjában
– az emberek közt abban is, hogy milyen ízlésük van, mert az adott irányvonalak megtartása mellett ízlésünk szerint válogathatjuk össze az étrendünket

Mire figyelj?

  •  Étkezz naponta négyszer vagy ötször kis mennyiségekben, változatosan!
  •  Ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelről!
  •  Kerüld a cukrot, cukorral és/vagy finomliszttel készült élelmiszereket, ételeket! Energiamentes édesítők közül válaszd ki a számodra megfelelőt, finomított búzaliszt helyett használj teljes kiőrlésű zablisztet, durumlisztet vagy tönkölybúzalisztet, esetleg helyettesítsd zabkorpával.
  •  Lefekvés előtt három órával már ne egyél!
  • A késői óra miatt már nem mozgod le az extra bevitelt, így az könnyebben lerakódik. Ráadásul még egy kellemetlen következménye van: megterheled vele szervezetedet, emiatt rosszul alszol, és másnap fáradtan ébredsz.
  • Olvasd el alaposan az élelmiszerek címkéjét, legyél tudatos vásárló!
  •  Találd meg az egyensúlyt az étkezésben, a testmozgásban és a lelkedben! Ezek harmóniája alapja a sikeres fogyásnak!

Előnyök

+ Nincsenek tiltott élelmiszerek, amely már bizonyítottan a legtöbb fogyókúrás próbálkozás kudarcát jelentik a későbbi falási rohamok és “bepótolom, amit akkor nem lehetett” hozzáállás miatt.
+ Nincs szükség különleges élelmiszerek és alapanyagok beszerzésére. A Súlykontroll termékek mindössze megkönnyítik a választást, ha kételkedünk abban, hogy egyszerre lehet valami finom és egészséges, ráadásul “fogyókúrás” is.
+ Az első ütemben (7-10 nap) ígért gyors fogyás a legtöbb szakmai ajánlást nem veszi figyelembe, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a kezdeti sikerélmény olyan ösztönzőleg hat a fogyni vágyókra, ami segít a lelkesedést a kitartással párosítani a látványos eredmény elérésig.
+ A program különbséget tesz a férfiak és a nők között – a táplálkozás és a mozgás során, hiszen nem vagyunk egyformák.

Hátrányok
– Az indexértékek logikáját nem könnyű megérteni és megjegyezni, ezért célszerű magunknál tartani a könyvet és kiírni belőle azoknak az ételeknek az értékét, amelyeket gyakrabban vagy éppen ritkábban fogyasztunk.
– Hiányzik egy hiteles kutatás a Súlykontroll Programot folytatók részvételével.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X