Főoldal > DIÉTA > GI diéta

GI diéta

0

Írta:

  Erre a módszerre esküszik: Kylie Minogue, Naomi Campbell, Kim Cattrall A diéta alapelve: Nem akarunk senkit tudományos ismeretterjesztő írásokkal és szakkifejezésekkel terhelni, de a diétával kapcsolatos alapfogalmak megismerése fontos lesz, azoknak, akik ezt a programot választják. A szénhidrátokról A szénhidrátok szerkezetük alapján egyszerű, illetve összetett szénhidrátokra oszthatóak fel. Az összetett szénhidrátok több egyszerű szénhidrátból […]

 

Erre a módszerre esküszik: Kylie Minogue, Naomi Campbell, Kim Cattrall

A diéta alapelve:

Nem akarunk senkit tudományos ismeretterjesztő írásokkal és szakkifejezésekkel terhelni, de a diétával kapcsolatos alapfogalmak megismerése fontos lesz, azoknak, akik ezt a programot választják.

A szénhidrátokról

A szénhidrátok szerkezetük alapján egyszerű, illetve összetett szénhidrátokra oszthatóak fel. Az összetett szénhidrátok több egyszerű szénhidrátból épülnek fel. A szénhidrátok testünk fő energiaszolgáltató vegyületei, glükózként (glükóz=szőlőcukor) elfogyasztva, glükóz-egységekre bontva (keményítő) vagy glükózzá átalakítva kerülnek testünkben felhasználásra.

A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 1-től 100-ig terjedő skálán (glikémiás index) osztályozhatjuk aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emelik a vér glukóz-szintjét. Azok a szénhidrátok, amelyek lassabban kerülnek szervezetünkben lebontásra vagy lassabban szívódnak fel, alacsonyabb glikémiás indexűek, míg a gyorsabban felszívódóak magasabb GI-értékűek.

Az ételek és élelmiszerek GI-jét sok minden befolyásolja, így például az, hogy az adott étel milyen és mennyi szénhidrátot tartalmaz. A zsírtartalom is fontos, ugyanis a zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását, az ételek gyomorból történő távozását. A rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint emelkedéssel jár, amit a vércukorszint esése és az ezt követően kialakuló éhségérzet kísér. A magas inzulinszint elősegítheti az elhízás kialakulását, hosszú távon károsíthatja ereinket is, ennek kivédése tehát mindenképpen hasznos.

A GI-diéta a glikémiás indexen (GI) alapul, vagyis azon, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak vércukorszintünkre. A módszer arra hívja fel a figyelmet, hogyha az alacsony GI-jű étrendet követjük, a szervezetben nem következik be hirtelen a vércukorszint-emelkedés és visszaesés, ez pedig késlelteti az éhségérzet jelentkezését. A magas glikémiás indexű ételek – mint a fehér kenyér vagy a sült krumpli – hirtelen alakulnak glükózzá, ezért fogyasztásuk után gyorsan éhesek leszünk, ráadásul ezekkel nem juttatunk szervezetünkbe elegendő rostot, vitamint és ásványi anyagot sem. A GI-diéta az alacsony és a közepes glikémiás indexű ételeket kombinálja, melyek segítségével kevésbé tör ránk a kontrollálhatatlan farkaséhség, a magas rosttartalmú anyagok bevitelével pedig gyorsul a salakanyagok kiürítése is a szervezetből. A nagyobb rosttartalmú étrend – azon túl, hogy bizonyos daganatos betegségek gyakoriságát is mérsékelni tudja – a kutatások szerint csökkenti az elhízás kockázatát és segíti a testtömeg kontrollálását. Ezért feltétlenül érdemes minél kevésbé feldolgozott növényi eredetű élelmiszereket ennünk!
A táplálékok GI-je magas, ha GI indexük 60-100 közötti, ezeket inkább mellőzd, ha a Gi-diétát választod. A 40 és 59 közötti GI érték közepesnek mondható, ezekből gyakrabban ehetünk, míg az alacsonyabb, 40 alatti GI-jű ételeket-élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.

Betegségek fennállása esetén feltétlenül javasolt szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni a diéta alkalmazásával kapcsolatban.

Mire figyelj?

  • Sose hagyd el a reggelit, és válassz rostokban gazdag ételeket!
  • Minden étkezéshez fogyassz fehérjét, különösen ebédkor. Ha inkább szénhidrátban gazdag az ebéd, az energiaszint jobban lecsökken a délután folyamán.
  • Magas GI-jű ételeket – burgonya, fehér pékáruk – csak kis mennyiségben fogyassz. Jó hír viszont, hogy akadnak alacsony GI-jű nassolnivalók, ilyen a dió, a mogyoró, sőt a csoki is, de ezeket is csak mértékkel eheted!
  • Este táplálkozz szénhidrátban gazdagon! Ez serkenti a szerotonin-termelést, amire szükséged van a nyugodtabb éjszakai pihenéshez. A diéta során az ebéd és a vacsora felcserélhető.
  • Próbálj meg naponta többször, kis adagokat enni! Nincsenek előírt adagok – néhol találsz ajánlott mennyiségeket -, mindenből annyit egyél, amennyi az éhségérzetedet kellően csillapítja!

Előnyök

Hátrányok

az alacsony GI-jű ételek-élelmiszerek között sok kifejezetten egészséges

+ ennek az étrend-variációnak a követésével nem zárunk ki semmilyen alapvető élelmiszert napi étkezésünkből, így már pár napos alkalmazás után könnyen betartható mindenki számára.

+ Az étrend jól összeállítva gazdag vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, követése nem jár hiányállapotok kialakulásának veszélyével.

+ A fokozatos vércukorszint-emelkedés későbbre tolhatja ki az éhségérzet jelentkezését, így nem következik be a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását követő gyors vércukor- és inzulinszint emelkedés, amit a vércukorszint rövid időn belül bekövetkező zuhanása kísérne, kiváltva az ezzel járó farkaséhséget

– Az alacsony GI-jű ételek fogyasztása általában egészséges. Sajnos a glikémiás index önmagában nem alkalmas arra, hogy meghatározzuk egy étel értékességét, illetve hizlaló voltát. A GI-szám nem mondja meg, hogy az élelmiszerek, ételek “jók” vagy “rosszak”-e. Jó példa erre a fruktóz, ami a vizsgálatok szerint akár jobban is elősegítheti az elhízást, mint más, magasabb glikémiás indexű anyagok, így fogyasztása nagy mennyiségben egészséges embereknek sem ajánlott. Az ételek zsírtartalma is “pozitívan” befolyásolja az elmélet szerint a GI-t, de a magas zsírtartalom ennek ellenére is hizlal, és érrendszerünkre sem hat kedvezően. A rosszul összeállított diéta nem feltétlenül szolgálja egészségünket!

– Kutatások során nem sikerült egyértelműen igazolni, hogy ugyanolyan energiatartalmú diéta mellett az alacsony GI-jű jobban elősegítené a súlyvesztést. (A diéta egészségügyi előnyei azonban kétségtelenek, ha a glikémiás indexen kívül figyelembe veszünk más tényezőket is étrendünkben.)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X