Főoldal > DIÉTA > Így pörgesd fel magad a vizsgákra!

Így pörgesd fel magad a vizsgákra!

diétatáplálkozásvizsgaidőszak
0

Írta: and

Mielőtt azt hinnéd, drogok fogyasztására buzdítunk, gyorsan tisztázzuk, miről is van szó: azokat a serkentőszereket járjuk körbe, amelyek legálisak és elfogadottak, csak éppen a nagy megmérettetések idején élénkítő, koncentrációt vagy memóriát erősítő hatásuk miatt hajlamosak vagyunk nyakló nélkül fogyasztani őket. Mindemellett persze szóbeszéd tárgyát képezik olyan koktélok, speciális italok vagy módszerek is, amelyek hatása, ha […]

Mielőtt azt hinnéd, drogok fogyasztására buzdítunk, gyorsan tisztázzuk, miről is van szó: azokat a serkentőszereket járjuk körbe, amelyek legálisak és elfogadottak, csak éppen a nagy megmérettetések idején élénkítő, koncentrációt vagy memóriát erősítő hatásuk miatt hajlamosak vagyunk nyakló nélkül fogyasztani őket. Mindemellett persze szóbeszéd tárgyát képezik olyan koktélok, speciális italok vagy módszerek is, amelyek hatása, ha ideig-óráig pozitív lehet is, hosszú távú fogyasztásuk komoly károkat okozhat. Így első és legfontosabb jó tanácsunk: vizsgaidőszakban, a kiegyensúlyozott időbeosztás mellett, elsősorban az eszedet használd. De azt nagyon.

0025277_1.jpg ()Fekete leves

Legismertebb serkentőszerünk a kávé, amelyet vizsgaidőszakban szinte biztos, hogy megemelt adagban fogyasztanak a vizsgázók, azaz vagy több csészével isznak, mint a hétköznapok során, vagy jóval erősebbet főznek (kevernek), kevesebb vízhez több alapanyagot használva. Akár így, akár úgy történik a dolog, jó, ha tudod, hogy a kávé messze nem a legtökéletesebb megoldás, hiszen élénkítő hatása amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is száll, miközben a napi alvásigényt nem csökkenti. Szóval ha egy-egy csésze után pillanatnyilag éberebbnek érzed is magad, annál fáradtabb leszel, amikor elillan a hatása. Arra azonban tökéletes, hogy a megfelelő pihenés mellett stimulálja az idegrendszert, élénkebbé tegye az ébrenlét óráit, és csökkentse az agy tompultságát. Mindezt magas koffeintartalmának köszönhetjük (7 gramm kávéőrleményben körülbelül 1 gramm koffein található).

Tudás a teában

A tea teofillint tartalmaz, amely hasonló a koffeinhez, de egy kicsit másként fejti ki a hatását: bár kevésbé élénkít, míg egy jó erős fekete, hatása kiegyensúlyozottabb, kevésbé leszel álmos, ha elmúlik a varázsa. A másik előnye, hogy a tea kevesebb csersavat tartalmaz, mint a kávé, így jobban kíméli a gyomrot. És persze az sem elhanyagolható, hogy teafogyasztáskor nemcsak élénkítőanyaghoz jut a szervezeted, hanem megfelelő mennyiségű vízhez is, ami már önmagában is serkenti az anyagcserét. Ha az élénkítő hatás miatt iszol teát, figyelj arra, milyet választasz: a legjobb, ha szálas, tehát nem filteres earl greyt vagy darjeelinget vásárolsz, mert ezekben van a legtöbb élénkítőanyag. A gyümölcsteák nem jók, mert igazi tea aligha van bennük, és az sem igaz, hogy fogyasztásukkal C-vitaminhoz jut a szervezeted. Ez a vitamin ugyanis, mint tudjuk, érzékeny a hőre…

Dobozos ész?

Az energiaitalok kaptak már hideget-meleget egyaránt, tény azonban, hogy koffeintartalmuknak köszönhetően valóban élénkítik a szervezetet, így a vizsgaidőszakban hatékonyak lehetnek, hiszen növelik a koncentrálóképességet, ráadásul a legtöbb energiaitalt vitaminokkal (C-, B-vitamin, magnézium) is dúsítják. További összetevőjük lehet még a taurin, a ginszeng, a guarana és a gingko is. Az energiaitalok dobozonként 80–300 milligramm koffeint tartalmaznak, körülbelül annyit, mint egy extraerős kávé. Ebből az is következik, hogy napi három doboz energiaitalnál többet semmiképp nem érdemes fogyasztanod, mert ha ezt teszed, már nem összpontosítóképességed nő, hanem a vérnyomásod és a pulzusod emelkedik. Ettől pedig ugyanúgy nem tudsz tanulni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X