Főoldal > DIÉTA > A legjobb zsírégető – a csodálatos karnitin

A legjobb zsírégető – a csodálatos karnitin

0

Írta: and

Mi is ez tulajdonképpen? Az L-karnitin egy aminosav-származék, az emberi szervezet által is előállított természetes anyag. Nagyjából száz éve fedezték fel, amikor izomból izolálták, és bizonyították az izomsejtekre gyakorolt pozitív hatását. Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetése és a sejtek membránjának védelme, vízben oldódik, így a felesleg teljesen kiürül szervezetedből.   Hol bukkanhat fel? Szervezeted képes […]

Mi is ez tulajdonképpen?

Az L-karnitin egy aminosav-származék, az emberi szervezet által is előállított természetes anyag. Nagyjából száz éve fedezték fel, amikor izomból izolálták, és bizonyították az izomsejtekre gyakorolt pozitív hatását. Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetése és a sejtek membránjának védelme, vízben oldódik, így a felesleg teljesen kiürül szervezetedből.

 

Hol bukkanhat fel?

Szervezeted képes az előállítására, de csak limitált mértékben. Termelődése a gyermekkorban kezdődik, kb. 40 éves korig állandó a jelenléte, majd gyakorlatilag megszűnik. Ez az oka annak, hogy 18-40 év között van a legtöbb energiája egy felnőttnek, míg 40 éves kortól ez rohamosan csökken.

Az emberi test átlagosan 20-25 gramm karnitint tartalmaz, főként a vázizomzatban, a májban, szívben, vesében és az idegsejtekben. Az állati eredetű táplálékok közül vörös húsokban fordul elő magas koncentrációban (kecske, juh, marha, sertés), de tejtermékekben és az avokádóban is megjelenik. Csak a napi szükséglet minimális hányadát tudja tested biztosítani, ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással, kiegészítőkkel pótold a maradékot!

 

Működési elve

Az L-karnitin tulajdonképpen egy energiaszállító, ami gyorsítja a zsíranyagcserét, így annak mentális és fizikai teljesítményét felturbózza. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak az energiasejtekbe a vérárammal jutnak. Az összes sejt energiát állít elő a zsírsavakból, de a vázizomnak különösen nagy igénye van erre. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervében történik, ahová a hosszúszénláncú zsírok csak az L-karnitin segítségével tudnak eljutni. Ha szervezeted nem jut elég mennyiséghez, az előbb-utóbb komoly betegségekhez vezethet!

 

shutterstock_7208968.jpg ()Bőrszolgáló

E-vitaminszerű anyag kiemelt szerepet játszik a sejtöregedési-folyamat késleltetésében. Zsírsavszállító hatása miatt a kozmetikai ipar először a narancsbőr elleni harcban használta az L-karnitint, ami kiváló nedvszívó képessége révén alkalmas bőrhidratálásra. Hámlasztó hatása a bőr regenerálódását támogatja, mely a hámrétegben játszódik le. Az elszarusodott sejtek folyamatosan leválnak, és helyüket a hám alsó rétegében termelődött új sejtek foglalják el. A bőr megújulási időtartama szükséges ahhoz, hogy az alsó rétegben keletkezett sejtek elfoglalják az elszarusodottak helyét. Az L-karnitin a hámlasztást már alacsony koncentrációban is képes elérni!

 

Szívbarát

Szíved optimális működéséhez létfontosságú a rendszeres sportolás. L-karnitin bevitellel a szív a zsírsavakból energiát nyer, megköti a szervezetet károsító szabadgyököket, és elősegíti a vérzsírok – koleszterin, trigliceridek – szinten tartását. Aktív versenyzők azért egészítik ki L-karnitinnal étrendjüket, hogy fizikai teljesítményüket növeljék, mert erős terhelés esetén a szív megnagyobbodik, a kipumpált vér mennyisége csökken, és ugyanazon teljesítmény eléréséhez a szívnek szaporábban kell vernie. L-karnitinnal nő a szív energiaellátása, javul a szívizomzat összehúzódásának erőssége, de szívritmuszavarokra és egyéb szívpanaszokra is jótékonyan hat.

 

Edzéstámogató

Ha aktívan diétázol, vagy rendszeresen edzel, az L-karnitin segíthet súlyod csökkentésében és a zsírégetésben az izomtömeg megtartása mellett. Legújabb kutatások bizonyítják, hogy ha intenzív terhelés előtt veszed be, javítja a teljesítőképességed, megsokszorozza az izomenergiát, csökkenti a regenerációs időt, valamint késlelteti a kimerültségérzetedet, redukálja az edzés alatti éhséged, és glycogen-takarékosságot biztosít. Hatására az izomzatban kevesebb tejsav képződik, javul a véráramlás és a légzésed, ha pedig ideges vagy, csökkenti a stresszenzimek kiválasztódását.

Ha szervezeted nem rendelkezik ebből elégséges mennyiséggel, fáradékony, gyenge, lehangolt állapotba kerülhetsz. Testi, lelki egyensúlyod érdekében nem árt, ha minél több L-karnitin tartalmú élelmiszert fogyasztasz, vagy táplálékkiegészítőket vásárolsz, hogy fittnek, lendületesnek és egészségesnek érezd magad a mindennapok sűrűjében.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X