Főoldal > DIÉTA > Formáld az alakod grillezve!

Formáld az alakod grillezve!

0

Írta: and

A zöldségfélék finomak, frissen, főzve, párolva és grillezve is fogyaszthatók, emellett egészségesek, ráadásul gyors megoldást nyújtanak ahhoz, hogy a napi vitaminbevitelt növeld, és a súlyodra is figyelj. Elkészítésük roppant egyszerű, akkor is, ha nem vagy konyhatündér! Az a jó, hogy szinte minden zöldséget grillezhetsz, ám különösen alkalmas e célra a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, […]

A zöldségfélék finomak, frissen, főzve, párolva és grillezve is fogyaszthatók, emellett egészségesek, ráadásul gyors megoldást nyújtanak ahhoz, hogy a napi vitaminbevitelt növeld, és a súlyodra is figyelj. Elkészítésük roppant egyszerű, akkor is, ha nem vagy konyhatündér!

Az a jó, hogy szinte minden zöldséget grillezhetsz, ám különösen alkalmas e célra a cukkini, a padlizsán, a paradicsom, a kaliforniai paprika, a chili, a fokhagyma, a vörös-, a lila-, illetve a póréhagyma, az édeskömény, a gomba, a spárga, de süthetsz így kukoricát, karalábét, kelbimbót, répát is, ha előtte félig megfőződ vízben.

 

Vegaburger

A hamburgerbuciba hús helyett grillezz hozzá finom zöldségeket, juhsajttal és friss salátával bolondítva mennyei eledel!

Szaladj ki a piacra, és vásárold meg a hozzávalókat: 2 hamburgerzsemle, 2 szelet padlizsán, 4 szelet cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 pritaminpaprika, 1 paradicsom, 1 lilahagyma, 10 dkg félkemény juhsajt, majonéz és ketchup.

A padlizsánt, paprikát és cukkinit vágd vékony szeletekre, a fokhagymát aprítsd fel. Bordázott felületű serpenyőben, kevés olívaolajon párold át őket, majd sózd meg. A sajtot, hagymát és paradicsomot is karikázd fel, a zsemlét szeld ketté, és kend be ketchuppal. Erre rápakolhatod szép sorjában a juhsajtot, a meleg padlizsánokat és a paprikát, majd ha a sajt kissé megolvadt, mehet rá a fokhagyma. Végezetül fektess rá egy szelet paradicsomot és lila hagymát, majd locsold meg a tetejét majonézzel, fedd be a zsemle tetejével, és kínáld meg a focimeccset néző pasikat vele!

 

Jégágy

A recept hozzávalói: 1 fej jégsaláta, 1 padlizsán, 1 kaliforniai paprika, 8 db gomba, 6 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, fél dl olívaolaj, 1 dl almaecet, tárkony és frissen őrölt bors.

A padlizsánt szeleteld, a gombát pucold meg, a paprikát csíkozd fel, majd kevés olajon grillezd át a zöldségeket. A vöröshagymát is vágd karikára, majd jöhet az öntet készítése. Keverd össze az olívaolajat, az ecetet, a tárkonyt, a sót és a borsot az apróra vágott petrezselyemmel, és öntsd rá a zöldségekre. Tálaláskor a jégsaláta kehelyformájú levelét helyezd a tányérra, ebbe ültesd bele a zöldségeket. A végén szórd meg az egészet parmezánnal, és már tálalhatod is a fenséges ételt!

Cukkinis harapás

Vágj félbe 3 paradicsomot, 3 cukkinit, és szeld vékony szeletekre őket. Ehhez keverj 4 gerezd zúzott fokhagymát és 2 evőkanál olívaolajat. Sózz, borsozz, és csíkokra vágott bazsalikommal fűszerezz. A paradicsomos cukkinivel teríts be 4 szelet kenyeret, végül mozzarellával takarva grillsütőben addig süsd, amíg a sajt a tetejére olvad. Gyors és ízletes eledel!

 

Gombás falatkák

3-4 nagyobb fej gombát moss meg, távolítsd el szárukat, és kend be őket frissen őrölt borssal, grillfűszerrel, olívaolajjal, majd töltsd meg egyenként füstölt mozzarellával. Forró grillrácson süsd addig, míg a sajt megpirul rajta. Finom és kevés időt igénylő harapnivaló!

Grillezett halacska

Vásárolj 4 friss lazacot a piacon, citromot, vajat, petrezselymet, fűszereket, és már kezdheted is a hadműveletet.

Aprítsd finomra a petrezselymet, olvassz vajat egy serpenyőben, majd keverőtálban adj hozzá reszelt citromhéjat, citromlevet, sót és borsot. Egy tálcában takard le őket, és tedd hűtőbe. A lazactörzs mindkét oldalát kend meg citromlével, kevés olajjal, majd fólia alatt kb. 10 percig pihentesd. Ezután a szeleteket enyhén sózd, borsozd, és fektesd a grillrácsra. 12 perc sütés után helyezz rájuk vajból formázott rózsákat, és díszítsd őket citromkarikákkal. Köretként főtt burgonyát készíthetsz.

Paradicsomos bruschetta

Hozzávalók: 12 szelet kenyér (bagettből), 6 paradicsom, 1 teáskanál szárított majoránna, 6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 1 teáskanál barnacukor, 2 gerezd fokhagyma és 2 kávéskanál finomra vágott petrezselyem.

Mosd meg a paradicsomokat, vágd félbe őket, kapard ki a magjukat, és a félbevágott paradicsomokat vágott felükkel lefelé tedd tűzálló tálba. A fokhagymát aprítsd fel, közben melegítsd elő a grillsütőt. A majorannát a 3 evőkanál olajjal, ecettel, cukorral, sóval és őrölt borssal jól záródó üvegben rázogasd össze és locsold felét a paradicsomokra. 15 percen át süsd őket a sütőben, majd fordítsd meg őket, locsold a maradék páclével, és mehet vissza a sütőbe. A kenyérszeleteket kenegesd meg a maradék olívaolajjal, és pirítsd aranybarnára egy serpenyőben őket. Dörzsöld be mindkét felét a fokhagymával, helyezd rá a sült paradicsomokat, szórj a tetejére petrezselymet, és fogyaszd jó étvággyal őket!

A grillezett zöldségekkel méregteleníthetsz (akár barnarizzsel társítva), de ügyelj arra, hogy ne legyenek túlgrillezve. Fogyaszthatod őket önmagukban, párosíthatsz hozzájuk teljes kiőrlésű kenyeret, pitát vagy tésztaféléket. Ha változatosan elkészített zöldségeket eszel, nem kell aggódnod, ha a hétvégi sütögetés után a tükörbe nézel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X