Főoldal > DIÉTA > Éhes vagy? Íme, 5 egészséges nassolnivaló!

Éhes vagy? Íme, 5 egészséges nassolnivaló!

0

Írta: and

Lehet, hogy azon szerencsések közé tartozol, akik a nagy melegben sem a fagyit, sem a csokoládét nem kívánják, de még a csipszet vagy a sós kekszet sem. Ám ha most ingatod a fejed, olvass tovább, hiszen cikkünkben olyan nassolnivalókat ajánlunk, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is! 1. Alga csipsz Az algából készült ropogtatnivalót nemcsak azért […]

Lehet, hogy azon szerencsések közé tartozol, akik a nagy melegben sem a fagyit, sem a csokoládét nem kívánják, de még a csipszet vagy a sós kekszet sem. Ám ha most ingatod a fejed, olvass tovább, hiszen cikkünkben olyan nassolnivalókat ajánlunk, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is!

1. Alga csipsz

Az algából készült ropogtatnivalót nemcsak azért érdemes megkóstolnod, mert nem hizlal, hanem azért is, mert alapanyaga számtalan jó hatást gyakorol a szervezetedre. A tengeri algák ugyanis kutatások szerint ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdagok, továbbá például daganatmegelőző, vérnyomáscsökkentő és antibakteriális hatásuk is ismert. Ráadásul sokak szerint az alga csipsz még a hagyományos, burgonyából készült változatnál is sokkal finomabb! 

shutterstock_56054719.jpg ()2. Mandula

A mandulát kellemes íze mellett azért is ajánljuk, mert értékes aminosavakat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, a szervezet számára pedig igazi vitaminbomba: B1, B2, B6 és E-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül fogyasztásával káliumhoz, kalciumhoz, foszforhoz, magnéziumhoz, valamint vashoz, cinkhez és mangánhoz juthat szervezeted. Ráadásul, kalóriatartalma sem túl magas: 10 gramm mandula elfogyasztása – például a népszerű ropogtatnivalóba, a diákcsemegébe keverve – körülbelül 60 pluszkalóriát jelent.

shutterstock_32938987.jpg ()3. Almaszirom

Az almaszirom fogyasztása a csipsz evéshez hasonló élmény, viszont ezt a finomságot olaj, cukor, egyéb édesítőszerek és aromák hozzáadása nélkül állítják elő. Egy zacskónyi Jonatán almából készült ropogtatnivaló befalásával 155 kalóriát viszel be a szervezetedbe, ám ha nem tudsz ellenállni a csokis változatnak, a kalóriaérték ott sem sokkal több: az étcsoki bevonatú almasziromból egy zacskónyi (50 gramm) 230 kalóriát, a tejcsokisból ugyanez a mennyiség 239 kalóriát tartalmaz.

4. Aszalt sárgabarack

Az aszalt barack nemcsak finom, hanem magas vas-, és rosttartalma mellett értékes káliumforrás is. Ez utóbbi akkor is fontos lehet számodra, ha mondjuk sok sós ételt fogyasztottál, és emiatt magasabb lenne a vérnyomásod, mivel a kálium ellensúlyozza a nátrium vérnyomásemelő hatását. Emellett béta-karotin is található az aszalt sárgabarackban, ami antioxidáns hatású, így nagy szerepet játszik többek közt az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek és a rák megelőzésében is.

5. Napraforgómag

A napraforgómag olcsó és könnyen beszerezhető rágcsálnivaló. Ám azért is érdemes néha szemezgetned belőle, mert kutatások is alátámasztják, hogy jó hatást gyakorol a koleszterinszintre. A napraforgómag – a pisztáciához hasonlóan – fitoszterolokat tartalmaz: olyan növényi anyagokat, amelyek nagy dózisban csökkentik a vér koleszterinszintjét és számos rákfajta kialakulásának kockázatát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X