Főoldal > DIÉTA > Ismerd fel a csokifüggőséget!

Ismerd fel a csokifüggőséget!

0

Írta: and

Akár hiszed, akár nem a csokoládéfüggőség valódi függőség, amely fizikai elvonási tüneteket képes produkálni. A csokifogyasztás után endorfinok szabadulnak fel a testben. Ha a boldogsághormonok kiürülnek a szervezetből, a test újra kívánja a jó hangulatot, sóvárogni kezd az újabb adag édesség után, és ez az érzés csak akkor csillapodik, ha ismét elmajszolunk pár kocka csokoládét. […]

Akár hiszed, akár nem a csokoládéfüggőség valódi függőség, amely fizikai elvonási tüneteket képes produkálni. A csokifogyasztás után endorfinok szabadulnak fel a testben. Ha a boldogsághormonok kiürülnek a szervezetből, a test újra kívánja a jó hangulatot, sóvárogni kezd az újabb adag édesség után, és ez az érzés csak akkor csillapodik, ha ismét elmajszolunk pár kocka csokoládét.

Honnan ismerheted fel, hogy csokoholista vagy?

  • Bizonyos napszakokban, például ebéd után elmondhatatlan vágyat érzel arra, hogy csokit egyél.
  • Ha csokoládéra gondolsz, vagy megérzed az illatát, azonnal beindul a nyálelválasztásod.
  • Rosszkedvű, ideges vagy, és szorongsz, ha nem ehetsz csokit, de elmúlik, amint szétolvad a szádban az édesség.
  • Ha feldühítenek, rosszul érzed magad, vagy szomorú vagy, bekapsz egy falat csokit, mert a probléma megoldását ettől reméled – és jobb kedvre is derülsz tőle.

Azonosítsd a problémát

Ha úgy érzed, a csoki gondot jelent az életedben, keresd meg az okát, miért ragaszkodsz hozzá ennyire, és miért nyúlsz mindig utána.

Érzelmi problémáid vannak? Szomorú, szorongó, depressziós, csalódott vagy dühös vagy, megoldatlan kérdésekkel találod szembe magad, és a csoki vált a hangulatod javításának egyik forrásává.

Szeretnéd gyorsan csillapítani az éhségedet? shutterstock_56550778.jpg ()Éhes vagy, a csokoládé pedig könnyen elérhető és olcsó, ráadásul könnyen elveszi az éhségérzeted. Különösen a felsőoktatásban tanulókra, és a stresszes munkát végzőkre jellemző a nagymértékű csokifogyasztás, ilyenkor ugyanis nincs sok idő a megfelelő táplálkozásra.

Unatkozol? Ha nincs jobb dolgod, csokit eszel, mert kitölti az időt, kellemes szórakozást biztosít, és segít elviselni a kellemetlenségeket.

Orvosold a gondot

Miután azonosítottad a csokifüggőség okát, csak rajtad múlik, hogy le tudod-e győzni. Ha csak nem vagy allergiás a csokira, vagy egészségügyi okok miatt nem tilt el tőle az orvos, nem kell feladni teljesen a csokoládéimádatot, azonban mindenképpen minimalizálni kell a fogyasztását, és kontrollálni a sóvárgást.

Hogyan szüntetheted meg a sóvárgást?

Döntsd el, hogy nem eszel csokoládét, és tartsd is magad ehhez az elhatározáshoz. Ne szegd meg, ne gyengülj el, és mindegyik „ellenállás” után légy büszke magadra. Ez persze drasztikus megoldás, de vannak olyan emberek, akiknél csak ez válik be.

Keress alternatív energiaforrásokat: egyél több fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, rágcsálj olajos magvakat, és igyál több vizet. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, nem fogsz vágyni csokira, mert a szervezeted elég cukorhoz jut az ételekből.

Számold össze, egy hét alatt mennyi pénzt költöttél csokira – megdöbbentő lesz a szám! Ebből a pénzből vásárolj jó minőségű, legalább 80 százalékos kakaótartalmú csokoládét, és napi egy kockát engedélyezz magadnak – többre valószínűleg nem is fogsz vágyni.

A boltban messziről kerüld el a csokis polcot, így nem esel kísértésbe.

Használd az aromaterápiát: vásárolj illatgyertyákat, füstölőket, természetesen ne csokoládé illatút, amikor pedig rád tör a csokiéhség, szagolgasd ezeket.

Foglald el magad: olvass, takaríts, menj sétálni, sportolj, a lényeg, hogy ne unatkozz, és unalmadban ne kezd el édességet majszolni.

Próbálj ki új ételeket, ismerj meg új ízeket, használj új fűszereket, hogy az ízlelőbimbóid változatosságot kapjanak.

Ha szomorú vagy rosszkedvű vagy, csokifalás helyett beszélgess: látogasd meg a szüleidet, találkozz a barátnőiddel, hívd fel a kedvesed, és ne fojtsd csokiba a bánatod.

A csokifüggőség legyőzhető! Próbáld ki, neked is sikerülni fog!

Játssz velünk, és nyerj Green Base lúgosító kapszulát! A játékért kattints ide.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X