Főoldal > DIÉTA > Vélt vagy valós betegség? Őszintén a drunkorexiáról

Vélt vagy valós betegség? Őszintén a drunkorexiáról

0

Írta: and

Az új evészavarok megjelenése Az “evészavarok” közül a médiából már mindenki által ismert az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Az anorexia nervosa kóros táplálkozási magatartás, ami következményes testi elváltozásokat eredményez. A beteg önmagát elhízottnak látja és ennek megszüntetése érdekében koplal, illetve mozog. A bulimia nervosára a falásrohamok és önhánytatás, koplalás, gyógyszerhasználat (hashajtók, vízhajtók) jellemzőek. […]

Az új evészavarok megjelenése

Az “evészavarok” közül a médiából már mindenki által ismert az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. Az anorexia nervosa kóros táplálkozási magatartás, ami következményes testi elváltozásokat eredményez. A beteg önmagát elhízottnak látja és ennek megszüntetése érdekében koplal, illetve mozog. A bulimia nervosára a falásrohamok és önhánytatás, koplalás, gyógyszerhasználat (hashajtók, vízhajtók) jellemzőek.

Kevésbé ismert fogalmak a sporttevékenységhez kapcsolódó anorexia athletica, valamint az inverz anorexia nervosa, izomdysmorphia, bigarexia nervosa, testépítő típusú evészavar, mely elnevezések és kórképek még a szakértők között is vita tárgyai. Sok különböző evés- és testképzavar került már leírásra, és sok eset pontos besorolása okoz nehézséget a szakemberek számára is (ezért van külön osztályozása a nem jól besorolható eseteknek is).

A bulvársajtóban a szakértők szerint igény van az új evészavarokról szóló hírekre. A megfigyelések szaklapokban történő közlése után azonban még hosszú időnek kell eltelnie, hogy valóban bekerüljön a jelenség a hivatalos szakmai betegségrendszerekbe. A cikkekben viszont már jóval ezt megelőzően tényként kezelik az új betegség létezését.

drunk2.jpg ()Mi is az a drunkorexia?

Az alkohol és az alkoholos italok energiatartalma magas, hasznos tápanyagokban szegények, normál étrend mellett nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegítik a kilók gyarapodását, és károsítják szervezetünket. A drunkorexia alatt azt a viselkedést értik, amikor valaki odafigyel az alakjára, ezért alig eszik nap közben, hogy később az így „megspórolt” kalóriákat esti bulikban alkoholos italokkal dönthesse magába.

Ha nincs szó rendszeres bulizásról és így alkoholfogyasztásról, akkor ez csak egy rossz módszer a kilók megzabolázására. Ennek veszélyei az alkalmankénti túlzott alkoholfogyasztáséval azonosak. A probléma részben az alkoholfogyasztás terén történő kontrollvesztés lehet, így az anorexiával való rokonítás nem is feltétlenül pontos. A szervezetet megviseli az alkohol, bódult állapotban pedig fokozottabb lehet a balesetek előfordulása, és gyakoribb a bűncselekmények áldozatává válás. Valós probléma ez is, ám minden nap bulizni egész évben viszonylag kevesen szoktak.

Alkoholizmussal már a középiskolások között is találkozhatunk, azzal is, hogy étel helyett italra költi valaki a pénzét, ekkor azonban már nem a testtömeg megőrzése a fő cél. A drunkorexia önálló kórképként való létezéséről, és ennek gyakoriságáról ma keveset tudunk, a várható következményeiről ellenben annál többet: az „étrend” a teljesen lecsúszott alkoholisták étrendjével azonos. Mindkét csoportban rendszeresen isznak evés helyett, ami hiányállapotok kialakulásához, és az alkohol károsító hatásának felgyorsulásához vezet. A női máj az alkoholra ráadásul érzékenyebb, mint a férfiaké, így az idegrendszer és a máj maradandó károsodása az alkoholizmus külső jegyei mellett hamar megjelenhet.

Létezik-e a drunkorexia mint betegség?

A szakemberek feladata, hogy a jövőben eldöntsék, betegségnek, és önálló betegségnek tekintik-e a drunkorexiát. Maga a viselkedésforma az alkoholizmussal azonos hatású, és ebbe a problémakörbe is könnyen besorolható, így a pszichológus, pszichiáter, valamint kifejezetten az addiktológiával foglalkozó szakember bevonása a jelenség megfigyelésekor nélkülözhetetlen.

Játssz velünk, és nyerj Green Base lúgosító kapszulát! A játékért kattints ide.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X