Főoldal > DIÉTA > 5 tévhit a karcsúságról

5 tévhit a karcsúságról

0

Írta: and

1. tévhit: A magas BMI index mindig túlsúlyt jelent Valóság: A BMI valóban jó kiindulópont arra, hogy felmérd, hogy éppen milyen formában vagy. De mindez csak tájékoztatás jellegű, nem szabad csak erre alapozni. A BMI például nem nyújt információt aktuális fizikai állapotodról és a csontozat felépítéséről sem. De ami a legfontosabb: a magas BMI nem […]

1. tévhit: A magas BMI index mindig túlsúlyt jelent

Valóság: A BMI valóban jó kiindulópont arra, hogy felmérd, hogy éppen milyen formában vagy. De mindez csak tájékoztatás jellegű, nem szabad csak erre alapozni. A BMI például nem nyújt információt aktuális fizikai állapotodról és a csontozat felépítéséről sem. De ami a legfontosabb: a magas BMI nem tájékoztat arról, hogy a felszaladt kilók az izomnövekedésnek, vagy pedig az éjszakai nassolásnak köszönhetőek-e. Ezért is van például, hogy egy testépítő BMI-je ugyanakkora értéket mutathat, mint egy elhízott emberé!

karcsusag2.jpg ()2. tévhit: A plusz kilók mindig rosszat jelentenek

Valóság: Mindannyiunk életkedve elszáll egy rövid időre, ha azt tapasztaljuk, hogy a tavaly vásárolt kedvenc ruhánkba idén nem tudjuk belepréselni magunkat. A túlsúly nemcsak esztétikai, hanem számos egészségügyi problémát is magában rejt. Ám egy meglepő kutatás azt bizonyítja, hogy a ducik esélye arra, hogy túléljenek egy szívinfarktust, vagy egy műtétet nagyobb, mint normál súlyú társaiké. Ennek oka, hogy egy műtét után veszítünk a súlyunkból, ami legyengíti a szervezetünket.

További megdöbbentő tény, hogy a súlyosabb emberek esélye arra, hogy légzési rendellenességben, Alzheimer-kórban, vagy valamilyen máj-rendellenességben haláloznak el alacsonyabb, mint a karcsúaké. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól hagyj fel az edzéssel, és egy tábla csokival ücsörögj a TV előtt, mivel a komoly elhízásnak még több káros következménye lehet.

3. tévhit: A fogyás mindig egészséges, akárhogy is érjük el

Valóság: Mindannyian hallottunk már a jojó diétáról, sőt, sokan meg is tapasztaltuk, hogy egy pár napos  gyors diéta után még több kiló szaladt fel ránk. Ezzel nemcsak az alakunknak teszünk rosszat, hanem szívünk egészségének is.

Jó, ha tudod, hogy ha a jojó-effektus csapdájába esel, az sok esetben olyan egészségügyi károsodást tud okozni, mint az anorexia vagy a bulímia. Jobb, ha elfelejted tehát a drasztikus fogyókúrákat, és inkább az életviteleden változtatsz, ahol az egészséges táplálkozás és a mozgás veszi át a főszerepet.

4. tévhit: A karcsúság egyenlő az egészséggel

Valóság: Rendben, ki ne irigyelné a nála jóval karcsúbb kolléganője alakját? De mindez nem azt jelenti, hogy ő egyben egészségesebb is! Azok, akik alapból vékonyak azt gondolhatják, hogy attól, hogy jó géneket örököltek, már törzsvendégei lehetnek a gyorsétkezdéknek, és a mozgást is hanyagolhatják. A testzsír-százalékuk ettől viszont drasztikusan megugrik, és így ugyanúgy ki vannak téve a szívelégtelenségeknek, a ráknak és a kettes típusú diabétesznek, amiről téves módon úgy gondoljuk, hogy a túlsúly következménye.

5. tévhit: Minden elhízás egyforma

Valóság:  A zsírok sem egyformán rakódnak ránk. Friss kutatások szerint két ugyanannyira kövér ember esetében az egyik lehet, hogy egészségesebb, mint a másik. Ennek oka, hogy azok, akik a hasukon viselnek úszógumit, jobban ki vannak téve az Alzheimer-kórnak, a cukorbetegségnek, férfiak esetében pedig erekciós problémáknak, mint azok, akik a combjukon és popsijukon cipelnek pluszkilókat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X