Főoldal > DIÉTA > 6 egyszerű, tuti tipp nyári méregtelenítéshez

6 egyszerű, tuti tipp nyári méregtelenítéshez

0

Írta: and

Kerüld a hozzáadott cukrokat A fehér cukor, a barna cukor, a méz – tehát minden cukorféle fogyasztásával kalóriákat juttatsz a szervezetedbe, a vércukorszinted pedig megemelkedik. Túl sok cukor fogyasztása elősegíti a gyulladás kialakulását, valamint növeli a kockázatot a szívbetegségek és egyes rákos betegségek kialakulására. Emellett lelassít és fáradttá tesz a túlzott cukorbevitel. Tipp: Tartsd távol […]

Kerüld a hozzáadott cukrokat

A fehér cukor, a barna cukor, a méz – tehát minden cukorféle fogyasztásával kalóriákat juttatsz a szervezetedbe, a vércukorszinted pedig megemelkedik. Túl sok cukor fogyasztása elősegíti a gyulladás kialakulását, valamint növeli a kockázatot a szívbetegségek és egyes rákos betegségek kialakulására. Emellett lelassít és fáradttá tesz a túlzott cukorbevitel.

Tipp: Tartsd távol magadtól a cukrot. Olvasd el az ételek címkéit, és ha magas fruktóztartalmat, kukoricaszirupot, szőlőcukrot fedezel fel rajtuk, akkor inkább ne vedd meg őket. A magas fruktóztartalom és a kukoricaszirup megédesíti a feldolgozott ételeket, még a felvágottakat és a ketchupot is, az élelmiszergyártók pedig az alacsony zsírtartalmú ételekhez is ezt adják, hogy azok ízletesebbek legyenek.

Óvakodj a rossz zsíroktól

A telített és transz-zsírok eltömíthetik a verőereket, és elősegítik a gyulladást. A sült ételek fogyasztásának mellőzésével elkerülheted a transz-zsírok fogyasztását és a hidrogénezett növényi olajak bevitelét is. A telített zsírok fogyasztása a napi teljes kalóriabevitelnek kevesebb mint 7 százaléka legyen: ezt sovány tejtermékek, sajtok, és sovány húsok fogyasztásával könnyedén elérheted.

Tipp: Hogy a szervezetedtől ne vond meg a számára szükséges zsírokat, törekedj egészséges, telítetlen zsírok fogyasztására: válassz olívaolajat, fogyassz avokádót és dióféléket.

Növeld a fehérjebevitelt

A szervezet számára szükséges fehérjék legfőbb forrása a csirkehús és a lazac, ezek rendszeres fogyasztása segít megőrizni a zsírmentes testsúlyt, minden étkezés során stabilizálja a vércukorszintet, és eltelít. Törekedj minden nap a fehérjefogyasztásra!

Tipp: Fogyassz növényi eredetű fehérjéket is, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, tofut, babot. Ezek az ételek a fehérje mellett magas rost- és magnéziumtartalmukkal segítenek megelőzni a szívbetegségeket.

Legyél antialkoholista

Az alkohol egyszerre „mérgezi” a májat, és csökkenti a gátlásokat, ennek következtében pedig nehezebb ellenállni az egészségtelen élelmiszereknek. Az alkohol rendszeresen fogyasztása növeli a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát, valamint öregíti a bőrt is.

Tipp: Oltsd a szomjad ásványvízzel, frissen facsart gyümölcslevekkel, teákkal, és ha alkoholra vágysz, alkalomadtán azonban bátran fogyassz el egy pohár jó minőségű vörösbort. A vörösborban található erős antioxidánsok segítenek a rák megelőzésében, javítják a vér minőségét, csökkentik a gyulladást, és még a cukorbetegség elkerülésében is segítenek.

Erősíts rostokkal

A bélben oldódó rostok, például a zab és a bab, a fogyás egyik legfontosabb eszközei. Segítenek a koleszterin szinten tartásában, és javítják az emésztőrendszer működését.

Tipp: Készíts egy listát, milyen magas rosttartalmú ételek szeretsz, és válogass ezekből. Egyél gabonaféléket, sok gyümölcsöt és zöldséget, amelyek mind gazdagok rostban. Jó, ha tudod, hogy ha magas rosttartalmú étrendet folytatsz, naponta akár 6 százaléknyi kalóriát „spórolhatsz” magadnak, mivel a rostok könnyen telítenek, kevesebbet tudsz enni belőlük, mint másféle ételekből.

Rágj, nyelj, ismételj

Ahhoz, hogy vércukorszinted stabilan működjön, és az anyagcseréd is pörögjön, bizonyos időközönként szükség van a kalória-utánpótlásra. Étkezéskor törekedj arra, hogy minden falatot alaposan megrágj, ezzel segíted emésztőrendszered működését. Igyekezz tartalmas, laktató ételeket fogyasztani, lassan enni, ezzel szinten tudod tartani a vércukorszinted, és nem jönnek rád falásrohamok.

Tipp: Felkelés után igyekezz másfél órán belül reggelizni, hogy az éjszakai pihenő után beindítsd az anyagcseréd, majd legalább négy óránként egyél valamit.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X