Főoldal > DIÉTA > Tehermentesítsd a szervezeted 5 nap alatt!

Tehermentesítsd a szervezeted 5 nap alatt!

0

Írta: and

Tisztítók kúrák, tehermentesítés A böjtölés és koplalás hagyománya mélyen gyökeredzik az emberiség egyetemes kultúrájában, sőt az emésztőrendszer pihentetése, a koplalás és rokon tevékenységek nyomokban már az állatvilágban is megjelennek. Testünknek megvannak a maga jól működő méregtelenítő mechanizmusai, bőrünk, nyálkahártyánk véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő mind […]

Tisztítók kúrák, tehermentesítés

A böjtölés és koplalás hagyománya mélyen gyökeredzik az emberiség egyetemes kultúrájában, sőt az emésztőrendszer pihentetése, a koplalás és rokon tevékenységek nyomokban már az állatvilágban is megjelennek. Testünknek megvannak a maga jól működő méregtelenítő mechanizmusai, bőrünk, nyálkahártyánk véd minket a mérgek és kórokozók szervezetünkbe történő bejutásától, májunk pedig mind a testünkben termelődő mind a kívülről bekerülő veszélyes anyagokat ártalmatlan és kiválasztható formába próbálja átalakítani. A felesleges anyagok, gyógyszermaradványok, hormonok bomlástermékei vesénk segítségével, a vizelettel is kiürülnek. Ha „két végén égetjük a gyertyát”, felborítjuk életritmusunk, mesterségesen felgyorsítjuk életünk, és jó ételek, italok, valamint élvezeti szerek sokaságával terheljük meg szervezetünk, akkor ezek a működések átmenetileg, vagy tartósan károsodhatnak. Még az is előfordulhat, hogy az ősz a tavasznál kimerültebben, és megterhelt emésztőrendszerrel, legyengült immunrendszerrel talál minket.

„Indítsuk újra” az idegrendszert!

Az idegrendszernek energia kell a működéséhez, no és persze pihenés. Az idegrendszer sejtjeinek túlterhelését, és akár károsodását idézheti elő a túlzott stimuláció, így hosszabb ingerlés hatására természetszerűleg gátlódik működése. A pihenés és ébrenlét arányának kedvezőtlen eltolódása átmeneti, vagy tartós ártalmakat okozhat, ezért a legjobb, ha támogatjuk az idegrendszerünk dinamikus egyensúlyi állapotának újbóli elérését. Ahogyan a rendszeres alkoholfogyasztás ronthatja májunk, agyunk, izmaink működését, az éjszakázások, és az alvás-ébrenlét ritmusát megzavaró legális-illegális stimulánsok az idegrendszer regenerációját gátolják. Ha nem alszunk eleget, akkor ingerlékenyebbek, feledékenyebbek leszünk, hallucinációk is előfordulhatnak, gyakoribbá válnak a balesetek.

Kezdjünk el az öt nap során fokozatosan korábban lefeküdni, átállni a hajnalig tartó bulizásról a 21-22-23 óra körüli nyugodt, zaj- és fénymentes pihenésre! Munka mellett nehéz minderre ügyelni, de legalább az elegendő alvásmennyiség “bevitele” fontos volna idegrendszerünk minél tökéletesebb pihenéséhez. Ha nem tudunk átállni az új rendszerre, orvosunkkal konzultálva melatonin készítmények átmeneti alkalmazásának lehetősége is szóba jöhet. Nagyon rossz ötlet ilyenkor, ha az altatókhoz, és még rosszabb, ha hibásan az alváshoz szintén gyakran felhasznált nyugtatókhoz, alkoholhoz nyúlunk. Ne lőjjünk ágyúval verébre, és ha lehet, ne terheljük tovább feleslegesen ártalmas anyagokkal szervezetünk!

tehermentesites.jpg ()Pihentessük szervezetünk egészét!

Csökkentsük, sőt, inkább hagyjuk el teljesen az alkoholfogyasztást és a dohányzást, nehéz ételeket legalább átmenetileg erre a pár napra. Még jobb, ha az élvezeti szerek terén erre tartósan képesek vagyunk – az alkalmankénti 1-2 pohár vörösbort leszámítva. Felszabadultságot érezhetünk amiatt, hogy ráébredünk, tudunk alkohol, dohányzás, és nehéz étel élvezete nélkül is élni. A lemondásra való képesség erősíti jellemünket, az élet más területein is határozottabbá tesz. Fontos megemlíteni, hogy tisztító kúrákhoz sorolt beöntés, hashajtás, koplalás és más módszerek bizonyos előnyeik mellett a bélflóra egyensúlyát ugyanúgy felboríthatják, mint a modern életmód. Tervezetten, szakember vezetésével és egyéni mérlegeléssel ezek is alkalmazhatóak, ám most ezeket kerüljük el!

–          Igyunk minden nap elegendő mennyiségű (2-3 liter, nagy melegben vagy fokozott fizikai aktivitás esetén több) tiszta forrás-, természetes ásvány- vagy csapvizet!

–          Táplálkozzunk egészségesen, ha tehetjük fogyasszunk minél több “bio” élelmiszert! Ezzel csökkenthetjük szervezetünk adalékanyagokkal (ételszínezékekkel, gyógyszermaradványokkal stb.) történő terhelését.

–          Állítsuk helyre bélflóránkat pre- és probiotikum tartalmú élelmiszerek vagy készítmények fogyasztásával. Bár öt napos étrendünk nem elsősorban erre épít, inkább a pihentetésre, ezt követően ennek érdemes lehet nagyobb figyelmet szentelnünk!

–          Fokozatosan, több nap alatt térjünk vissza megszokott, nehezebb ételeket tartalmazó táplálkozásunkhoz, és ebben a későbbiekben is kerüljük a túlzásokat!

–          Fontos, hogy fokozatosan újrakezdjük az elhanyagolt edzéseket, lassan növelve a terhelést.

–          Ha az életmód módosítása során kellemetlen panaszaid vannak, kérd ki orvos vagy dietetikus véleményét!

A következő 5 nap segíthet a májunknak, vesénknek, ezeknek az úgy nevezett pufferoló – kiegyenlítő – szerveinknek magukhoz térni, megpihenni.

1. nap + 2 l víz

Reggeli:
3 dl natúr joghurt, 3 evőkanál cukormentes müzli, őrölt fahéjjal ízesítve

Tízórai:
2 dl frissen centrifugált almalé+1 dl vízzel hígítva                   

Ebéd:
párolt pangasisus filé citrommal, petrezselymes burgonya, fejes saláta

Uzsonna:
2 db fügés Jó Reggelt keksz   

Vacsora:
2 sz. omega 3-s kenyér, rá:10 dkg friss sárgarépa reszelve, teáskanálnyi vajjal kikeverve                                    

2. nap + 2 l víz

Reggeli:
2 db fügés Jó Reggelt keksz, egy nagy alma

Tízórai:
2 dl frissen csavart narancslé+1 dl vízzel hígítva                   

Ebéd:
35 dkg párolt zöldség 1 teáskanál vajjal

Uzsonna:
4 db Korpovit keksz, 10 db mandula

Vacsora:
1 db tökmagos zsemle, zöldsaláta: fél fej jégsaláta, 5-5 dkg lilahagyma-, paprika-, uborka-, retek
öntet: 1 evőkanál almaecet, 0,5 dl víz, 1 teáskanál hidegen sajtolt olaj                                                                     

 3. nap + 2 l víz

Reggeli:
2 dl céklalé, 1 db korpás kifli                   

Tízórai:
2 dl frissen centrifugált ananászlé+1 dl vízzel hígítva                   

Ebéd:
8 dkg nyers rizsből, és 5-5 dkg brokkoliból, sárgarépából, zöldbabból, hagymából zöldséges rizs                     

Uzsonna:
2-2 dkg mazsola, natúr mogyoró, dió                  

Vacsora:
5-5 dkg burgonyából, karfiolból, zellerből, petrezselyem gyökérből készült zöldségleves turmixolva+ 1 db korpás zsemle

4. nap+ 2 l víz

Reggeli:
5 dkg túrót, és 1 dl joghurtot összekeverünk, belereszelünk 10 dkg friss karalábét, 2 sz. lenmagos kenyérrel                                                                    

Tízórai:
2 dl frissen csavart grape fruitlé+1 dl vízzel hígítva                   

Ebéd:  
gombás-paradicsomos tészta(20 dkg tisztított, szeletelt gombát megpirítunk csöppnyi olajon, hozzáadunk 1 evőkanál paradicsom pürét, és egy nagy paradicsomot felkockázva, ízlés szerint ízesítjük, 5 percig főzzük, majd nyersen mérve 6 dkg főtt durumtésztával fogyasztjuk)                                                                                            

Uzsonna:
2-2 dkg natúr, tisztított tök-, napraforgómag, aszalt szilva

Vacsora:
2 db sajt kocka, 2 db puffasztott rizsszelet, 15 dkg friss retek                                                                      

5. nap+ 2 l víz

Reggeli:
1 db kornspitz, 10 dkg light mozzarella sajt, 15 dkg friss paradicsom                                                                                                                                             
Tízórai:

3 db kivi                                                   

Ebéd:                                                      
cukkinis csirkemell,  sütőben sült burgonya, uborkasaláta

Uzsonna:
vaníliás puding                                                                     

Vacsora:
1 db lágy tojás, 2 sz. kalciumos kenyér, 1 db nagy kaliforniai paprika


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X