Főoldal > DIÉTA > Tudj meg mindent a biotáplálkozásról!

Tudj meg mindent a biotáplálkozásról!

0

Írta: and

A környezetvédelem a táplálkozásban is megjelenik, szükség van az egészséges, környezetkímélő termékekre. Emiatt szaporodnak gombamód a biotermékeket árusító boltok, biopiacok nyílnak, és a bio jelen van a kozmetikai iparban, illetve a háztartási termékek között is. Közös jellemzőjük, hogy a természetességet követik, azt kínálják, ami a legjobb minőségű, a legtisztább eredetű. Azok az emberek követik a […]

A környezetvédelem a táplálkozásban is megjelenik, szükség van az egészséges, környezetkímélő termékekre. Emiatt szaporodnak gombamód a biotermékeket árusító boltok, biopiacok nyílnak, és a bio jelen van a kozmetikai iparban, illetve a háztartási termékek között is. Közös jellemzőjük, hogy a természetességet követik, azt kínálják, ami a legjobb minőségű, a legtisztább eredetű. Azok az emberek követik a bio irányzatot, akik az élet minden területén szeretnék „tiszták” maradni, szeretnék mentesíteni testüket, szervezetüket, és környezetüket a károsító adalékanyagoktól. A bio életmódra való átállás hosszabb folyamat, hiszen az embernek meg kell találnia azokat a termékeket, amelyeket szívesen fogyaszt és használ a mindennapi, „zöld” élet során – de ez a váltás megéri, mert hosszú távon pozitív hatással van nem csak az emberre, de a környezetre is.

Biot vennék, de honnan?

A legtöbb biobolt Budapesten található, de a megyeszékhelyeken és a nagyobb településeken is találunk legalább egy ilyen üzletet.

Annak ellenére, hogy még mindig sokan kételkednek a bio légjogosultságában, a bioboltok kínálata folyamatosan bővül, így egyre több termékcsoportból válogathatunk. Az üzletek nyitnak az újabb és újabb biotermékek felé, így sok helyen az alapvető élelmiszereken kívül találhatunk különlegességeket, gyógyteákat, illetve gyógyhatású és étrend-kiegészítő készítményeket, biokozmetikumokat, mosó- és tisztítószereket – minden együtt van tehát a komplett bio-háztartáshoz, és a biopártoló életmódhoz.

bio2.jpg ()Kik vásárolnak biotermékeket?

A bioboltokban többnyire olyan emberek vásárolnak, akik számára fontos az egészséges táplálkozás. Vannak, akik egyáltalán nem hisznek a biotermékeknek még a létezésében sem, míg mások komolyan veszik és betartják a bioétkezést. Főként olyanok térnek be bioboltokba,  akik nyitottak az újdonságokra, és mernek új ételeket kipróbálni. Ezekre az emberekre a környezettudatosság is jellemző. Egyelőre nem akkora a kereslet, nem a bio a „normális”, és még hosszú időbe telhet, mire az átlagemberek is elfogadják ezt az irányzatot, és követni kezdik a bio életformát.

Tévhit, hogy a biotermékek drágák, mert ezek a minőségi, egészséges és finom termékek csak minimálisan kerülnek többe, viszont a magasabb árért cserébe kiváló minőséget kapunk. Az utóbbi években fejlődés volt tapasztalható a bio terén. Egyre többen kezdték fogyasztani, mert meggyőződtek róla, hogy jó. Főként a zsír- és a cukormentes termékek iránti kereslet a nagy. Elsősorban a nők figyelnek oda arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, és figyeljenek saját, valamint gyermekeik egészségére.

A bioboltok tulajdonosai számára lényeges, hogy a boltjuk kínálatában élvezetes, finom ételek szerepeljenek. A legtöbb ember fejében ugyanis az a tévhit él, hogy ami bio, az rossz ízű, emiatt tartanak az ízektől – pedig valójában ugyanolyan finom, ízletes ételek a bio-alapanyagokból készült ételek is, csak a megfelelő, jó minőségű hozzávalók, és megfelelő fűszerek kellenek hozzá.

A zöld, így a bio egyre jelentősebb szerepet tölt be hazánkban is, egyre több és több ember és szervezet áll ezek mellé, és követi táplálkozásával, viselkedésével ezeket az irányzatokat. A magyar társadalom egyre közelebb jár a máshol már általánosnak mondható felfogáshoz, a nyitottság, és a nyugaton már bevett szokások talán hamarosan hozzánk is teljesen begyűrűznek, a bio és a „zöldség” minden területén. A bio mára globális iparággá vált, amely mindenütt jelen van: az táplálkozásban, a divatban, a kozmetikumokban, sőt a lakberendezésben is – jó úton járunk ahhoz, hogy a jelenléte teljesen elfogadottá váljon.

Mitől bio a bio?

A bio kialakulásához a fenntartható mezőgazdaság és egészséges élelmiszer iránti igény vezetett. A talaj, a víz, a levegő védelme, valamint a talaj termőképességének megóvása a legfontosabb pillérei a bio- illetve ökologikus gazdaságoknak, amelyek igyekeznek jó minőségű, finom élelmiszereket termelni.

Egy biotermék valójában akkor bio, ha az összetevő alapanyagainak legalább 95%-a biogazdaságból származik. A bioüzemek szigorú, az Európai Unió más országaival egyenrangú előírásoknak kell megfeleljenek – ezt a rendszeres ellenőrzések hivatottak vizsgálni.

A bioélelmiszerek előállítása során tilos színezőanyagokat, ízfokozókat, mesterséges, vagy természetazonos aromákat, stabilizátorokat és mesterséges édesítőket felhasználni. Ugyanígy tilos a génmanipulált organizmusok használata, vagy a termék, esetleg összetevőinek ionsugárral való kezelése. Hozzáadott- vagy segédanyagokat csak akkor szabad használni, ha ezek nélkül az élelmiszer nem állítható elő, vagy nem tartható el.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X