Főoldal > DIÉTA > Helyettesítenéd a cukrot? Íme, a legjobb édesítőszerek!

Helyettesítenéd a cukrot? Íme, a legjobb édesítőszerek!

0

Írta: and

Szacharóz, azaz étkezési cukor Energiatartalma: egy teáskanálban 16 kalória van. Megtalálható: természetes formájában a gyümölcsökben, hozzáadva a pékárukban, a lekvárban, a különböző pácokban és saláta öntetekben. Való igaz, hogy a szacharóz energiával lát el bennünket, emellett azonban semmilyen tápértékkel nem bír. Egy nemzetközi szakértőkből álló kutatócsoport azt javasolja, hogy a nők maximum napi hat teáskanálnyi […]

Szacharóz, azaz étkezési cukor

Energiatartalma: egy teáskanálban 16 kalória van.

Megtalálható: természetes formájában a gyümölcsökben, hozzáadva a pékárukban, a lekvárban, a különböző pácokban és saláta öntetekben.

Való igaz, hogy a szacharóz energiával lát el bennünket, emellett azonban semmilyen tápértékkel nem bír. Egy nemzetközi szakértőkből álló kutatócsoport azt javasolja, hogy a nők maximum napi hat teáskanálnyi (25 gramm) mennyiségnek megfelelő hozzáadott cukrot fogyasszanak, míg ez az érték a férfiaknál kilenc teáskanál (37,5 gramm) legyen.

Agavé nektár

Energiatartalma: egy teáskanálban 20 kalória van.

Megtalálható: Gabonapelyhekben, joghurtokban, teában.

Maga a nektár tulajdonképpen az agavé kaktuszból származik, az íze és az állaga pedig a mézre hajaz. Nem tartalmaz olyan sok antioxidánst, mint a méz, de kalóriatartalmuk közel azonos. Az agavé édesebb, mint a mesterséges édesítőszerek, ezért ebből kevesebb is elég a kívánt íz eléréséhez. Több fruktóz rejlik benne, mint az étkezési cukorban – egy tanulmány szerint ez abban is megnyilvánul, hogy kevésbé okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. Ugyanakkor eredményezhet anyagcsere lassulást, illetve csökkentheti az inzulinérzékenységet.

shutterstock_50108926.jpg ()Aszpartám

Energiatartalma: nincs benne kalória.

Megtalálható: Italokban, rágógumiban, joghurtban, köhögéscsillapító szirupokban.

Ez az egyik legvitatottabb és leggyakrabban vizsgált mesterséges édesítőszer – az elhízástól kezdve, rákkeltő hatásáig sok mindennel vádolták. Noha már 1981-ben jóváhagyták forgalmazását, ezt követően is számos kutatás vette górcső alá. Később azonban az Egészségügyi Világszervezet, és az Amerikai Dietetikusok Szövetsége is azt állította, mérsékelt fogyasztása nem jelent veszélyt az egészségünkre nézve. Ám vannak szakértők, akik óva intenek a használatától: egy étel adalékanyagokat analizáló felmérésben az aszpartámnak a legalacsonyabb pontszámot adták. Mindenesetre, akik fenilketonúriában (genetikai anyagcserezavarban) vagy öröklött genetikai rendellenességben szenvednek, tartózkodjanak ettől az édesítőszertől.

Magas fruktóz tartalmú kukorica szirup

Energiatartalma: egy teáskanálban 17 kalória van.

Megtalálható: Szénsavas üdítők, desszertek, gabonapelyhek.

Szintén heves indulatokat vált ki a szakértőkből ez az édesítőszer, azt viszont mindenképp tudni kell, hogy előállításakor az étkezési cukrot bontják le fruktózra és glükózra. Néhány tanulmány azon a véleményen van, hogy azok az italok, amelyek ezzel az édesítőszerrel készülnek, inkább vezetnek elhízáshoz, mint a szacharóz tartalmúak. Megint mások viszont úgy vélekednek, hogy nem ártalmasak az egészségre nézve. A legjobb, amit tehetsz, hogy visszafogod ennek fogyasztását, és szénsavas üdítők helyett az ásványvizet részesíted előnyben.

Méz

Energiatartalom: egy teáskanálban 21 kalória van.

Megtalálható: Gabonapehely, pékáruk, teák.

A méz rengeteg féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így az egészséges édesítőszerek táborát gazdagítja. Ráadásul a szakértők is előszeretettel ajánlják, hiszen lassabban emeli a vércukor szintjét, mint más édesítők. Sajnos azonban kalóriában is bővelkedik, így takarékoskodni kell vele, ahogy más, magas kalóriaértékű édesítőszerekkel is.

Szacharin

Energiatartalom: nincs benne kalória.

Megtalálható: Italokban, konzervárukban, cukorkákban, édességekben.

A hetvenes évek elején, egereken végeztek kísérleteket, melyben a szacharin illetve a hólyagrák közötti kapcsolatot figyelték meg. A kis állatokban a szacharin hatására megjelent a betegség, de az emberi szervezet esetén nem nyert bizonyítást a feltételezés. Ennek ellenére a szacharin fogyasztását sem ajánlott túlzásba vinni, naponta csak kis mennyiséget használj belőle.

Szukralóz

Energiatartalom: nincs benne kalória.

Megtalálható: Gyümölcsitalokban, gyümölcskonzervekben, szirupokban.

A főbb egészségügyi szervezetek egészségesnek vélik, számos tanulmány alátámasztotta nem rákkeltő mivoltát. Ez a nádcukorból készült édesítőszer egyike azon keveseknek, amely nem érzékeny a hőre, így főzés-sütés során is bevethető. Előnyösnek bizonyul mind cukorbetegek, mind pedig diétázók körében, akik limitálni szeretnék az üres kalóriákat jelentő szénhidrátokat.

Cukoralkoholok (Szorbit, xilit, mannit)

Energiatartalom: egy teáskanálban 10 kalória van.

Megtalálható: Cukormentes édességekben, rágógumiban, desszertekben.

A cukoralkoholok nem hizlaló édesítőszerek (2,6 kalória van grammjukban), de az étkezési cukorral ellentétben nem okoznak fogszuvasodást. Noha általában véve kevésbé édesek, mint a hagyományos cukor, a „jóból itt is megárt a sok”: jelentős mennyiség belőlük puffadáshoz és hasmenéshez vezet. Gyakran tűnnek fel diabetikus élelmiszerek címkéjén is, mivel kevesebb szénhidrát lelhető fel bennük, mint az étkezési cukorban. Ez persze nem jelenti azt, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk őket, hiszen ezek is nagymértékben növelik a vércukorszintet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X