Főoldal > DIÉTA > Itt a hét legjobb fogyasztó étel

Itt a hét legjobb fogyasztó étel

0

Írta: and

1. Brokkoli Ez az egyik legnagyszerűbb zöldség, amit fogyaszthatunk. Rengeteg A-, és C- vitamint tartalmaz, kiváló forrása a kalciumnak, főleg azok számára lehet alternativa, akik nem kedvelik a tejtermékeket. Döbbenetesen sok rost van benne, különböző betegségek kialakulását is megelőzi (például egyes ráktípusok megjelenése is kiküszöbölhető a brokkolival), és a lapos has eléréséhez is hozzájárul. A […]

1. Brokkoli

Ez az egyik legnagyszerűbb zöldség, amit fogyaszthatunk. Rengeteg A-, és C- vitamint tartalmaz, kiváló forrása a kalciumnak, főleg azok számára lehet alternativa, akik nem kedvelik a tejtermékeket. Döbbenetesen sok rost van benne, különböző betegségek kialakulását is megelőzi (például egyes ráktípusok megjelenése is kiküszöbölhető a brokkolival), és a lapos has eléréséhez is hozzájárul. A brokkoli legegyszerűbb elkészítési módja a párolás, ha ízesíted, adj hozzá fűszereket, citromlét és borsot. A brokkoli ebédre és vacsorára is szuper, szóval ha gyerekkorodból nincsenek jó emlékeid erről a zöldségről,sürgősen győzd le az utálatot, hogy mihamarabb ledobhasd a felesleges kilókat.

2. Káposzta

A káposzta az egyik legfantasztikusabb „fogyasztószer”, de elvitathatatlan érdeme van az egészség megőrzésében is. A Michigani Egyetem tanulmánya szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább háromnegyed csészének megfelelő mennyiséget ettek, 50-70 százalékkal csökkent a mellrák kialakulásának esélye. A káposztában fitokemikáliák rejlenek, amelyek elhárítják a kórt. Egy amerikai táplálkozási szakfolyóirat szerint pedig még hatékonyabban csökkenti a koleszterin szintjét, mint például zabkorpa, és a párolás csak fokozza a koleszterin-csökkentő képességet. Azért, hogy harcolni tudj a betegségek valamint a kilók ellen, sűrűn kerüljön az asztalra káposztasaláta, hiszen ez is olyan ennivaló, amelynek felszívódásához, megemésztéséhez több kalória kell, mint amennyi maga az étel. Ezen felül jó hatással van az emésztésre és segít kiűzni a szervezetből a káros anyagokat is.

3. Spenót

fogyaszto2.jpg ()Popeye kedvenc étke valóságos „vitamin-kincsesbánya”: az A-, C-, és B2-vitamin éppúgy fellelhető benne, mint a béta-karotin, vagy a magnézium. Ezek a tápanyagok főleg a szív megőrzésének szempontjából nélkülözhetetlenek. A fogyókúrázók azért is előszeretettel választják, mert magas a rosttartalma, mindemellett karotinoidokat is magában foglal, ami például a szemünk világát óvja. A spenót K-vitaminnal is feltölt, ami a csontjaink egészségének fenntartásában játszik szerepet. A benne lévő B-vitamin előmozdítja a tápanyagok könnyebb felszívódását, a szénhidrát, és a zsírok feldolgozását.

4. Grapefruit

A grapefruitra, illetve a grapefruitlére jó pár diéta épít, de klinikailag csak jelentős túlsúllyal küzdő embereknél igazolták hatását. Egy San Diego-i kórházban tizenkét hetet  átfogó tanulmányt készítettek, ebben megállapították, hogy azok, akik minden fogás előtt elmajszoltak egy fél grapefruitot, átlagban másfél kilótól szabadultak meg hetente. Egy amerikai orvos szerint a grapefruit azért is hasznos, mert csökkenti az inzulinszintet, és visszafogja a zsírraktározást is.

5. Retek

A retek remek C-vitamin forrás, friss, ropogós, fanyarul édes ízével kiváló rágcsálnivaló. Keverd össze és süsd meg más zöldségekkel együtt, szójaszósszal nyakon öntve tökéletes vacsora lehet. Ha diétázol, mindenképp építsd be az étrendbe, mert jelentős a rosttartalma, viszont szinte minimális a benne lévő kalóriák száma, és az emésztésre is pozitív hatást gyakorol.

6. Karfiol

A karfiol szintén lényeges C-vitamin forrás: már félcsészényi mennyiség 36 százalékban fedezi a napi szükségletet. A keresztesvirágúakhoz tartozó zöldség bizonyítottan rákmegelőző hatású, a tudósok szerint mérsékli a tüdő-, valamint a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Csakúgy, mint a legtöbb zöldségben, a karfiolban is alig van kalória, ám a benne lévő rostok sokáig eltelítenek. Rendkívül sokoldalú, és nagyszerű alternatívája a nehéz ételeknek. Süsd ropogósra, így váltva ki a húst a szendvicsedben, vagy törd össze egy kevés margarinnal, mint a krumplipürét, esetleg pépesítsd és használd fel bátran a leveshez is.

7. A jolly joker: Zöldség- és gyümölcssaláta

A saláta olyan étel, amely a lehetőségek széles tárházát nyitja meg előttünk, hiszen számtalan úton-módon elkészíthető, és rengeteg ízletes hozzávalóval bolondítható meg. Dobj bele egy marék fehérmustármagot, és más zöld leveleseket, valamint friss, felszeletelt zöldségeket. Vagy készíts gyümölcssalátát bogyósgyümölcsökből, sárgadinnye-kockákból és felaprított körtéből, ezzel nem csak ízes, hanem színes lesz a salátád. Nagyszerű ebédre tehetsz szert, ha a salátád „megkoronázásaként” ráhelyezel egy szelet grillezett csirkehúst vagy halat, és egy könnyű öntettel tálalod. A zöldsalátában igen nagy a víztartalom, és a rostok mennyisége sem elhanyagolható, így hetente több ízben is kerüljön a tányérodra, és garantáltan búcsút mondhatsz a feleslegnek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X