Főoldal > DIÉTA > Számolj le a diétás mítoszokkal!

Számolj le a diétás mítoszokkal!

0

Írta: and

Csak akkor egyél, amikor éhes vagy! Tények: Amerikai kutatók szerint, ha a nap étkezéseit egyenlően osztjuk el, akkor a kezünkben tudhatjuk a sikeres fogyás kulcsát. Azok, akik rendszeres időközönként egészséges harapnivalót vesznek magukhoz, minden egyes napot reggelivel kezdenek, jobban tápláltak, és kevésbé vannak kitéve a hangulatingadozásoknak, mint azok, akik semmilyen rendszert nem visznek az étkezések […]

Csak akkor egyél, amikor éhes vagy!

Tények: Amerikai kutatók szerint, ha a nap étkezéseit egyenlően osztjuk el, akkor a kezünkben tudhatjuk a sikeres fogyás kulcsát. Azok, akik rendszeres időközönként egészséges harapnivalót vesznek magukhoz, minden egyes napot reggelivel kezdenek, jobban tápláltak, és kevésbé vannak kitéve a hangulatingadozásoknak, mint azok, akik semmilyen rendszert nem visznek az étkezések sorrendjébe.

Akik kihagyják az ebédet, vagy a vacsorát, valószínű, hogy súlyproblémákkal fognak küszködni,. Ez annak tulajdonítható, hogy amikor leülnek étkezni, túl sokat, és nem megfelelő étkeket esznek. Akik hosszú távon is képesek megőrizni az ideális testsúlyukat, mindig tápláló ételekkel halmozzák tele a tányérjukat négy-ötóránként.

Sokan abban a hiszemben élnek, hogy egyes étkezések mellőzésével megspórolnak jó néhány kalóriát, a probléma csak az, hogy ezt a mennyiséget halmozottan szedik vissza. Egy étkezési napló segítségével nyomon követhető, mikor mit eszel, és így gondoskodsz arról is, hogy semmiben se szenvedj hiányt.

mitosz2.jpg ()Alacsony szénhidrát tartalmú diétával csak úgy olvadnak a kilók!

Tények: Sokan úgy hiszik, alacsony szénhidrát tartalmú diéta mellett a test képes a vizelet útján kiválasztani a ketonokat (ezek akkor keletkeznek, amikor a szervezet glükóz helyett zsírt bont le), így lényegében a felesleges kalóriák is gyorsabban távoznak. De egy, a Virginiai Egyetemen napvilágot tanulmány szerint semmilyen összefüggés nincs a vizelet keton szintje, és a súlyváltozás között azoknál a nőknél, akik az alacsony szénhidráttartalmú diéta hívei.

A szénhidrátok visszafogása számos olyan étel fogyasztását is korlátozza, amelyhez zsírokra is szükség van, így a diétázók valóban jelentősen megnyirbálják a bevitt kalóriák számát. A kezdeti gyors súlyvesztés annak tudható be, hogy ebben a helyzetben a test a glikogén raktárait csapolja le energiáért. Minden felhasznált gramm glikogénnel három gramm víz is felszabadul, így produkálva az azonnali fogyást, amelyet a lakás legkisebb helységének sűrűn történő felkeresése is kísér. Ám tíz-tizennégy nap múlva a megnövekedett folyadékvesztés véget ér, így a rohamtempójú fogyás szakasza is befejeződik.

Sokkal drágább egészséges ételeket fogyasztani

Tények: Egy kis tervezéssel az egészséges étkek preferálása olcsóbban kijön, mintha folyton gyorsételekre és készen kapható fogásokra költenénk a pénzünk. Egy New York-i kutatás azt állapította meg, hogy aki szívbarát ennivalókban gazdag étrendedet folytat, akár 8 dollárral (kb. 1700 Ft-al) csökkentheti az élelmiszerekre szánt heti költségeit. Tehát mindent egybe vetve egészséges étrendre, jó közérzetet biztosító ételekre kevesebb pénzt kell áldoznunk, mint a hamburgerekre, pizzákra és társaikra.

Hogy egy kicsit lefaragj a vásárlások összegéből cseréld le a hústermékeket hüvelyesekre, vásárolj kevésbé költséges terményeket, például almát, narancsot, répát, spenótot és káposztát, valamint a teljes kiőrlésű gabonák közül részesítsd előnyben a zabkását és a rizst.

A diétában szükség van zsírra, mivel az sokáig teltségérzetet biztosít

Tények: A zsír az egyik olyan ételösszetevő, amelyet a gyomor a leglassabban dolgoz fel, szóval éveken keresztül azt feltételezték, hogy a zsíros ételek lassítják az emésztést, emiatt tovább érzed magad telítve.

Újkeletű tanulmányok azt bizonygatják, hogy a cukor és a zsír aránya semennyire, vagy csak kis mértékben befolyásolja a jóllakottság érzését. Mi több, a zsírnak kétszer akkora a kalóriaértéke, mint a fehérjének vagy a szénhidrátoknak. Valójában a protein inkább eltelít, mint a zsír vagy a szénhidrát, de a rostok is hatással vannak a teltségérzésre.

Hogy tovább maradjon fenn ez az állapot olyan ételeket pakolj a tányérodra, amelyek rostban gazdagok, tehát gyümölcsöt, zöldséget és sok egészséges, teljes kiőrlésű gabonafélét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X