Főoldal > DIÉTA > Szőlő és mazsola: az őszi antioxidáns-bombák

Szőlő és mazsola: az őszi antioxidáns-bombák

0

Írta: and

5 napos étrenddel

A szőlő, és ami mögötte van: tudományos kutatások

A szőlőnek számtalan színű és ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától a sárga nemesített csemegeszőlőig. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat.  

szolo2.jpg ()Mérések szerint a lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb szénhidráttartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. 100 g szőlő közel 60 kalóriát, 0,4-1 g fehérjét, 18 g szénhidrátot, káliumot, kevés cinket, szelént, 13 g rostot tartalmaz, közel hetven százaléka víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár a levét kifacsarva frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer.

A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot – szőlőcukrot – tartalmaz, azaz gyorsan energiává alakítható szénhidrátban gazdag. A piros, fekete szőlő héja magas rezveratrol tartalmú, mely antioxidánsként fejti ki hatását. Akár mindennapra ajánlható egy pohár frissen préselt szőlőlé, vagy egy fürt egészséges, érett szőlő reggel éhgyomorra, vagy fél órával az étkezések előtt, ez a renyhe bélmozgást is segíthet felgyorsítani.

A mazsola, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. 100 grammnyi mazsola 276 kalória energiatartalmú, 2, 4 g fehérjét, 65 g szénhidrátot találunk benne. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, és a P-vitamin. Ez utóbbi – a C-vitaminnal együtt – rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladás gátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású lehet, sőt, az érfalakat erősítve elkerülhetjük a kisebb ütések okozta kék-zöld foltokat is.

A szőlőnek és a belőle készült mazsolának az előnyei azonban még fentieken is túlmutathatnak!

Borban az igazság?

Alkoholos italaink évezredek óta kedveltek, így például bizonyos tejtermékek, pl. az erjesztett kancatej (kumisz) is.  Alkoholos ital a bor is, melynek mértékletes fogyasztása a vizsgálatok szerint relatíve magas alkoholtartalma ellenére is pozitívan hathat szervezetünkre. A vörösbor kedvező egészségügyi hatásairól szóló kutatásokkal könyveket lehet megtölteni, sok tudós ennek tulajdonítja például a “francia paradoxont” is, azt a jelenséget, hogy egyes területeken élő franciák körében kisebb a szív-érrendszeri problémák aránya, mint például az USA-ban, vagy más fejlett országokban, hasonló összetételű és mennyiségű zsírfogyasztás és dohányzás mellett is. A feltételezett okok között valójában nem az alkohol van az első helyen (bár szerepet játszhat abban). A háttérben egy a szőlő magjában-héjában megtalálható vegyület (nem flavonoid típusú polifenol), a rezveratrol áll, ami segíthet megóvni testünket különböző károsító hatásoktól. A rezveratrol antioxidánsként támogatja a sejtek károsodásáért, korai öregedésért részben felelős szabadgyökök elleni védelmet. Bizonyos esetekben képes lehet elindítani rákos sejtek önpusztítását is, állatokon végzett kísérletek szerint növelheti az élettartalmat, és gátolhatja a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat is. Állatkísérletekben fokozta az állóképességet, és segített kivédeni az egészségtelen étrend káros hatásait is, ami a gyulladás gátló hatással is összefüggésben lehet. Egereken végzett vizsgálatok szerint a magas energiatartalmú tápon élő állatok rezveratrol szedése esetén ugyan szintén elhíztak, ám ez nem járt májmegnagyobbodással, vagy cukorbetegség kialakulásával.

Egyes vizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a rezveratrol kedvezően befolyásolja a férfi nemi hormon szintjét és ivarszerveik működését is. Konkrét, gyakorlatban hasznosítható eredmények születésére még várnunk kell, azonban számos adat utal arra, hogy férfiak számára bizonyos esetekben kifejezetten előnyös lehet a rezveratrol fokozott bevitele.

szolo3.jpg ()Igaz tehát a borra a mondás: kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság?  Egyáltalán nem! A kutatásokban alkalmazott rezveratrol mennyiségének emberre szabott arányos elfogyasztása (sok száz mg/nap) nem megvalósítható mivel 1 liter vörösborban bortól függően körülbelül 0.05-12 mg rezveratrol található, naponta 1-2 dl bornál többet pedig nem ajánlott fogyasztani. A rezveratrolhoz így elsősorban jól megrágott vörös héjú szőlőből, ennek levéből, és csak kis mértékben vörösborból juthatunk hozzá (vagy étrend-kiegészítőkből).

Összegezve az ismereteket, a rezveratrol egy igen ígéretes vegyület, melynek bevitele számos valószínűsíthető egészségügyi előnnyel jár, pontos adagolását, használatának javallatait viszont csak a jövőben derítik fel, így erről ma még viszonylag keveset mondhatunk. Annyit azonban elmondhatunk, hogy érdemes étrendünkbe a szőlőt is rendszeres beilleszteni.

A mazsola hatásai sem merülnek ki kizárólag a szőlő hatásaiban: állóképességi sportolókon végzett kutatás szerint a sportolók által használt sportgéleket a jóval olcsóbb mazsola kiválóan helyettesítheti, a „lúgosítónak” nevezett étrendben pedig alapvető szerepe lehet főként kedvező ásványi anyag összetétele miatt, ára pedig itt is igen kedvezőnek mondható más alternatívákhoz viszonyítva.

Cikkünk végére nyitott maradt még egy kérdés: hogyan illesszük be mindennapjainkba ezeket az egészséges finomságokat?

Alábbi 5 napos mintaétrendünk praktikus ötleteket ad ehhez!

1. nap + 2 l víz

Reggeli: 1 dl frissen préselt szőlőlé 1 dl vízzel hígítva

2 sz. omega 3-s dúsított kenyér, 5 dkg túró, 5-5 dkg reszelt sárgarépával és uborkával

Tízórai: 10 dkg friss szőlő, 2 db korpás keksz                  

Ebéd: kapros heckfilé, zöldbabos, petrezselymes burgonya

Uzsonna: mazsolás krémtúró                 

Vacsora: 1 db teljes kiőrlésű zsemle félbe vágva, 1 tükörtojással bélelve, 2 db nagy paradicsom

2. nap + 2 l víz

Reggeli: 1 dl frissen préselt szőlőlé 1 dl vízzel hígítva

2 evőkanál mazsolát 2 dl tejjel elturmixolunk, 1 db kornspitzzel

Tízórai: 10 dkg friss áfonya, fél túrós táska                   

Uzsonna: kis doboz natúr joghurt, fél túrós táska

Vacsora: 1 db sokmagos zsemle 4 szelet selyemsonkával, kefires franciasaláta

3. nap + 2 l víz

Reggeli: 1 dl frissen préselt szőlőlé 1 dl vízzel hígítva

2 sz. graham kenyér 1 db tojásból bundás kenyér, 2 db paprika                   

Tízórai: 1 nagy körte

Ebéd: gulyásleves, 1 db mazsolás – túrós palacsinta                 

Uzsonna: 15 dkg vegyes szőlősaláta 1 evőkanál darált dióval megszórva                  

Vacsora: 10 dkg olívás kenyér, 1 pár virsli, 20 dkg uborka

4. nap+ 2 l víz

Reggeli: 1 dl frissen préselt szőlőlé 1 dl vízzel hígítva

1 db sajtos kifli, 5 dkg cottage sajttal, nagy csomó retekkel

Tízórai: 2 dl író, 5 dkg összevágott szőlővel                   

Ebéd: almával párolt csirkemáj, mazsolás kuszkusszal

Uzsonna: 2 dkg mazsolás – mogyorós csoki

Vacsora: 2 sz. kalciumos kenyérből pirítós, tonhallal, kaliforniai paprikával                                                           

5. nap+ 2 l víz

Reggeli: 1 dl frissen préselt szőlőlé 1 dl vízzel hígítva

10 dkg paradicsomos kenyér, 5 dkg zöldséges felvágott, 10 db koktél paradicsom                     

Tízórai: 1 nagy alma                                

Ebéd: gombás pulykaragu, spagettivel

Uzsonna: 5 dkg mazsolás kalács, 1, 5 dl tej                   

Vacsora: szőlős sajtsaláta joghurttal, 1 db kukoricás zsemle


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X