Főoldal > DIÉTA > Zsírokkal a sikeres fogyásért!

Zsírokkal a sikeres fogyásért!

0

Írta: and

Nem feltétlenül hizlal Tény, hogy a túlzott zsírbevitel árt a vonalaidnak, viszont, ha mértékkel fogyasztod, éppen az egészségednek teszel jót vele. Sőt, a legfrissebb kutatások azt mutatták ki, hogy azok az emberek, akik napi rendszerességgel, de módjával fogyasztottak zsírt, kétszer annyi felesleges kilótól szabadultak meg két hónap alatt, mint akik zsírmentes étrendet követtek. Szükséged van […]

Nem feltétlenül hizlal

zsirokuj2.jpg ()Tény, hogy a túlzott zsírbevitel árt a vonalaidnak, viszont, ha mértékkel fogyasztod, éppen az egészségednek teszel jót vele. Sőt, a legfrissebb kutatások azt mutatták ki, hogy azok az emberek, akik napi rendszerességgel, de módjával fogyasztottak zsírt, kétszer annyi felesleges kilótól szabadultak meg két hónap alatt, mint akik zsírmentes étrendet követtek.

Szükséged van rá

Mindannyian irigyeljük a nádszálvékony modelleket és sztárokat, de érdemes tudni, hogy a tökéletes alak mögött sokszor olyan étkezési szokások állnak, ahol szinte alap a zsír teljes mellőzése. Ezek a diéták rövid távon tudnak látványosak lenni, de hosszú távon nagyon károsak a szervezetre. Mindenképp érdemes a tudatodba vésni, hogy zsírra igenis szüksége van a szervezetednek. Nélküle nem csak csontjaid és belső szerveid látják kárát, hanem a hajad és a bőröd is tönkremegy. Sőt, szervezeted csak zsír által tud olyan létfontosságú vitaminokat hasznosítani,mint az A-, D- és C-vitaminok, melyek többek közt a bőr és a csontok megóvására specializálódtak.

Nem minden zsír egyforma

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem mindegy, hogy milyen forrásból jutsz hozzá napi zsírbetevődhöz, ugyanis a zsírok között is léteznek jók és rosszak. A rossz, telített- és transzzsírok általában állati eredetűek. Ilyeneket könnyedén magadhoz tudsz vételezni például egy kiadós steakből, sajtból, vagy a kedvenc fánkodból. Ezzel szemben a jó, többszörösen telítetlen zsírok növényi eredetűek (pl. dió, mogyoró), de olyan halféleségekből is hozzájuthatsz, mint például a lazac.

A  káros zsírok egyik legfontosabb jellemzője, hogy negatívan befolyásolják a koleszterin szintedet, s ezáltal a szívedet is megterheled vele, mellyel megnő a szívinfarktus kockázata is. A jó zsírok esetében ez a veszély nem áll fenn, ezért érdemes a hétvégi rántott húsról átállnod például a halfilére. Ha mégsem szeretnél lemondani a vörös húsokról, érdemesebb abból is az egészségesebbet választani, például a hátszínt.

A kevesebb néha több

Tény, hogy a mértéktelen zsírfogyasztás nemcsak a vonalaidnak árt, hanem a koleszterinszintednek,  a szívednek is, de a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen megnő. Ám nem szabad a ló másik oldalára sem átesni, ugyanis bizonyított, hogy azok, akik drasztikusan csökkentették a zsírbevitelt, a szívinfarktus, a stroke és bizonyos rákos megbetegedések kockázata ugyanúgy fennáll náluk, mint zsíros étrend szerint élő társaikénál.

zsirokuj3.jpg ()Mégis mi az optimális?

Ha a napi kalóriabeviteled 25-30 százalékát zsírból viszed be. Tehát ez egy naponta 1500 kalóriát elfogyasztó nőnél 50 gramm zsírt jelent, ami kábé 100 gramm hátszínnek, egy fél avokádónak, vagy két csokis keksznek felel meg. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap hajszálpontosan követned kell ezt a mennyiséget, hiszen akkor sem történik tragédia, ha egyik héten több zsírt viszel be, a másikon pedig kicsit kevesebbet.

Egyél halat!

Sajnos a csodazsírt még nem találták fel, ami minden nyavalyára gyógyírt jelent, de az omega-3 zsírsav közel áll a tökélyhez, mely főleg hideg vízben élő halakban lelhető fel, úgymint a lazac, szardínia, de a diófélékben, algákban, a tojásban, sőt, a friss, zöld füveken élő vörös húsú állatokban is. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav csökkenti a vérnyomást, optimalizálja a koleszterinszintet, csökkenti a szívinfarktus kockázatát, és a bőrrel is csodát művel. Sőt, egyes tanulmányok szerint a hangulatunkra is pozitívan hat. Érdemes viszont megjegyezni, hogy nem minden omega-3 zsírsav típus ilyen hasznos. Amelyeket érdemes a szervezetedbe juttatnod, azok a már említett élelmiszerekben találhatóak. Ha nem vagy kifejezetten halrajongó, akkor sem kell aggódnod, ugyanis halolajat tartalmazó kapszulák által is hozzájuthatsz ehhez az értékes zsírsavhoz.

Ne higgy el mindent!

Különösen a mostanában divatos transzzsír-mentes ételeket hirdető cégeknek. Mert hiába tűnik mindez hangzatosnak, és hisszük azt, hogy ezen termékek megvételével jót teszünk az egészségünknek, a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy ezek a termékek igen nagy mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat. Ne ülj fel minden hangzatos mondatnak!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X