Főoldal > DIÉTA > Megdöbbentő tények a húsról!

Megdöbbentő tények a húsról!

0

Írta: and

Magas a koleszterintartalma! Amerikai szakértők szerint a legszárazabb húsok is minimum 30% zsírt tartalmaznak. Ezek egyik összetevője a rendkívül veszélyes LDL-koleszterin, mely lerakódik az érfalakban és érelmeszesedés okoz, ezzel pedig megnöveli számos betegség kockázatát: ilyen pl. az infarktus, a trombózis, az agyvérzés, a magas vérnyomás és az epekő-képződés. A koleszterinszint csökkentése érdekében törekedj mindig arra, […]

Magas a koleszterintartalma!

Amerikai szakértők szerint a legszárazabb húsok is minimum 30% zsírt tartalmaznak. Ezek egyik összetevője a rendkívül veszélyes LDL-koleszterin, mely lerakódik az érfalakban és érelmeszesedés okoz, ezzel pedig megnöveli számos betegség kockázatát: ilyen pl. az infarktus, a trombózis, az agyvérzés, a magas vérnyomás és az epekő-képződés.

A koleszterinszint csökkentése érdekében törekedj mindig arra, hogy annak napi bevitele ne haladja meg a 200 mg-ot, a telített zsírfogyasztásod pedig az összes energia bevitel 6%-a legyen. Tartsd szem előtt a zsírszegény főzési technikákat: a hús felületén lévő zsíros részeket mindig távolítsd el. Figyelj a kíméletes hőkezelésre, a megfelelő elkészítési módra és a mértékletes fogyasztásra is.

shutterstock_40062583.jpg ()Alacsony a rosttartalma!

A húsban lévő fehérjetöbblet megterheli emésztőrendszeredet, ennek hatására szervezetedben méreganyagok keletkeznek, melyek a véráramba kerülve számos betegség kialakulásáért felelősek. Rövidtávon pedig székrekedést idézhetnek elő. A folyamatot fokozza a hús alacsony rosttartalma, az emésztetlen húsfehérje pedig nagyon lassan távozik a belekből.

Húgyúti betegségeket okoz!

A legtöbb hús magas fehérjetartalmú, ezek sejtmagfehérjéi az emésztőnedvek hatására olyan vegyületekre bomlanak le, mint a foszforsav, vagy a purin- és pirimidin-bázisok, melyek húgysavvá alakulnak. A nagy mennyiségű húgysavat sem a máj, sem a vese nem képes kiválasztani, emiatt lerakódik az ízületek, inak és izmok közé. Olyan betegségekkel számolhatsz a töménytelen húsfogyasztás következtében, mint a vesekő, a szívgyulladás, a csontritkulás, és a szervezet sav-bázis egyensúlyának felbomlása.

A szalámik mesterséges anyagokat tartalmaznak!

A különféle felvágottak, a közkedvelt párizsi és a konzervhúsok nem színtiszta húsból, hanem darált állati maradványokból, bőrből, fejből, nyesedékből készülnek, finom ízüket pedig fokozó-, oldó-, hordozó- és állományjavító anyagoknak köszönhetik. A húskészítmények mesterséges adalékai allergiát, májkárosodást, fejfájást, hányingert, vesebántalmakat, súlyosabb esetben pedig akár daganatos betegségeket is okozhatnak. A kolbászféléknek és a szalonnáknak nagyon magas a zsírtartalma, ezért kerüld fogyasztásukat! Válassz helyettük sovány sonkákat vagy diétás felvágottakat.

A rántott hús hizlal!

Az olajban sütött, bundában forgatott rántott hús hagyományos ételünk ugyan, ám egészségtelen és pluszkilókat is eredményez. Ha nem tudsz lemondani a rántott csirkecombról, használj a főzéshez csekély mennyiségű napraforgó-, olíva- vagy szójaolajat, süsd fóliában, sütőzacskóban, roston vagy sóágyon, és fogyaszd zöldkörettel!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X