Főoldal > DIÉTA > Ételbe fojtott bánat – előzd meg a következő étkezési rohamot!

Ételbe fojtott bánat – előzd meg a következő étkezési rohamot!

étkezésevésrohamfüggőségmegelőzés
0

Írta: and

Mit mond a pszichológia? A hirtelen ránk törő mohó habzsolás tényét, a szinte észrevétlenül eltüntetett kalóriák mértéktelen mennyiségét többnyire utólag, megterhelt hasunkat és a maradványokat, rosszabb esetben a pluszkilókat látva tudatosítjuk magunkban. Szép lassan realizáljuk, hogy ismét túlettük magunkat, megint nem tudtunk uralkodni magunkon, és fogalmunk sincs, hogy mikor és milyen indíttatásból faltuk fel a […]

Mit mond a pszichológia?

A hirtelen ránk törő mohó habzsolás tényét, a szinte észrevétlenül eltüntetett kalóriák mértéktelen mennyiségét többnyire utólag, megterhelt hasunkat és a maradványokat, rosszabb esetben a pluszkilókat látva tudatosítjuk magunkban. Szép lassan realizáljuk, hogy ismét túlettük magunkat, megint nem tudtunk uralkodni magunkon, és fogalmunk sincs, hogy mikor és milyen indíttatásból faltuk fel a teljes adag csokis muffint.

Az evésrohamok legtöbbször pszichológiai okokra vezethetők vissza, és sok esetben a függőség tipikus tüneteit fedezhetjük fel bennük. Helmut Kuntz német táplálkozás-szakértő szerint ugyanis társadalmunkat alapvetően a függőség, a szenvedélybetegség határozza meg. Állandó nyomás alatt élünk, mindennapos a stressz, az idegeskedés, a teljesítménykényszer – mind munkahelyünk, mind magánéletünk kiszámíthatatlan, bizonytalan – véli a szakértő. Nem csoda hát, hogy jólesik egy mindig kéznél lévő, állandóan elérhető vigaszdíj, mellyel megjutalmazhatjuk vagy kárpótolhatjuk magunkat a rosszindulatú munkatárs vagy ellenséges szomszéd által okozott megpróbáltatásokért.

Természetesen nem valódi függőségről van szó, azonban a rendszeresen evéssel szerzett megnyugvás szép lassan egyfajta rituálévá, állandó örömforrássá válik. Ha a nehézségekben állandóan édességgel, finomsággal jutalmazzuk magunkat, agyunkat arra programozzuk, hogy az evést a boldogsággal, jóérzéssel azonosítsa. Később így már egészen kis problémák elől is az evésbe menekülünk. Jó hír azonban, hogy senkinek sem kell káros szokásainak áldozatává válnia, néhány apró trükkel, életmódbeli változtatással átállíthatjuk agyunkat, és felhagyhatunk a vigaszevéssel.

erzelmicikk.jpg ()Tipikus eset: Az elhatározás hiánya

Elhatározzuk, hogy szigorú diétába kezdünk, hogy mostantól komolyan odafigyelünk az alakunkra, aztán egy céges rendezvény svédasztallal, családi összejövetel többfogásos ebéddel, romantikus vacsora a kedvessel – és máris borult az egész terv. Minél komolyabbak ugyanis az elhatározások, minél szigorúbbak a felállított szabályok, annál könnyebb megszegni azokat, annál könnyebb gyengének lenni. A bűntudat pedig ismét mértéktelen evéshez vezet, és egy ördögi körben találjuk magunkat. Gondoljuk tehát át, hogy mit és milyen mennyiségben engedhetünk meg magunkat egy-egy étkezés alkalmával. Ha pedig elcsábultunk, és mégis többet ettünk a kelleténél, fogjuk vissza magunkat másnap, hogy visszabillentsük az egyensúlyt.

Tipikus eset: Egyedül, magányosan

Vasárnap délután, egyedül a szobában, a múltkori buliban megismert pasi soha meg nem érkező hívására várva, barátnőnknek pedig jobb dolga akadt – nincs is jobb, mint magányunkat 1-2 tábla csokiba, krémes sütibe temetni. Az evés így pótkielégüléssé válik, a következő nehéz helyzetben pedig pavlovi reflexként vágyunk majd a jól bevált örömforrásra. Az evési kényszert okozó szituációk és hangulatok tudatosításával azonban szép lassan átprogramozhatjuk testünket.

Wellness Cafe tipp: Változtassunk azokon a szokásainkon, melyek a mértéktelen habzsolást lehetővé teszik, elősegítik. Ha például délutánonként a filmnézés helyett rászokunk a biciklizésre, nem csak a falási rohamokat előzzük meg, de alakunk formálásáért is sokat tettünk.

Tipikus eset: Késő esti farkaséhség

Reggelre egy joghurt almával, ebédre saláta – és büszkék vagyunk, hogy sikerült a napot 800 kalória bevitelével végigcsinálnunk. Egészen addig, amíg este hazafelé menet bele nem botlunk kedvenc gyorséttermünkbe… Ahhoz ugyanis, hogy mind testileg, mind lelkileg harmonikusnak érezzük magunkat, szervezetünknek szüksége van az elégedettség érzéséért felelős szerotoninra. Ezt pedig elsősorban a szénhidrátok segítségével állítjuk elő. Ha tehát napközben nem gondoskodtunk a megfelelő mennyiségű „jó” szénhidrát beviteléről, szervezetünk ezt esti evésrohammal kompenzálja. Jobban járunk tehát, ha napközben kiegyensúlyozottan étkezünk, és egészséges, de tartalmas ételeket fogyasztunk.

Wellness Cafe tipp: Egyszerű, ám annál hatékonyabb trükk az esti nasi-támadás ellen, ha vacsora után rögtön fogat mosunk. A friss, mentolos érzés elveszi a kedvünket a további ízektől, és jelzi szervezetünk számára a mai napi evések végét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X