Főoldal > DIÉTA > 10 megdöbbentő koffeines termék – Gondoltad volna?

10 megdöbbentő koffeines termék – Gondoltad volna?

ételitalkoffeinkoffeintartalommeglepő
0

Írta: and

1. Koffeinmentes kávé Ha csak az íze miatt iszod a kávét, nem pedig azért, hogy felpörögj, a koffeinmentes kávé ideális választásnak tűnik. A dolog viszont becsapós. Egy vizsgálat ugyanis rengeteg koffeinmentes kávét vizsgált be, és bizony az derült ki, hogy közel sem mentesek ezek a termékek a koffeintől. Bár van, amelyik tényleg minimális mennyiséget tartalmaz, […]

1. Koffeinmentes kávé

Ha csak az íze miatt iszod a kávét, nem pedig azért, hogy felpörögj, a koffeinmentes kávé ideális választásnak tűnik. A dolog viszont becsapós. Egy vizsgálat ugyanis rengeteg koffeinmentes kávét vizsgált be, és bizony az derült ki, hogy közel sem mentesek ezek a termékek a koffeintől. Bár van, amelyik tényleg minimális mennyiséget tartalmaz, de akadt olyan is, mely meglehetősen bővelkedett koffeinben. Szóval, ha a koffeinmentes változatra esküszöl, légy szemfüles.

2. Szénsavas üdítők

Bár az köztudott, hogy a kóla nagymennyiségben tartalmaz koffeint, de azt bizonyára nem tudtad, hogy más, szénsavas üdítők sem mentesek a koffeintől. Némelyikről kiderült, hogy csak pár milligrammal kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy normál kóla, szóval, ha nem akarsz felpörögni, maradj inkább az ásványvíznél. Az  ugyanis még a koffeinmentes övezetbe tartozik.

3. Csokoládé

koff2.jpg ()A kakaóbabban természetesen formájában megtalálható a koffein, ezért nem kell meglepődni, hogy a csokoládéban is találkozhatunk vele. A közkedvelt tejcsokik nem tartalmaznak túl nagy mennyiséget, viszont a minőségi étcsokoládék majdnem annyit tartalmazhatnak, mint egy pohár kóla.

4. Jégkrém

Ha kávét vagy csokit tartalmazó nyalánkságot választasz, elkerülhetetlen, hogy a fagyidban is összefutsz némi koffeinnel. Sok gyártó ízfokozónak is használ kávét, így a jégkrémben lévő koffein mennyisége sem lebecsülendő.

5. Fogyitabletták

A fogyasztótablettákat gyártók előszeretettel használják a koffeint, mivel úgy vélik, gyorsítja az anyagcserét. Sajnos eddig nemigen hallottunk egy olyan piruláról sem, mely csodát művelt volna, ezzel szemben a tablettákba olykor mértéktelenül sok koffeint adnak, egy adag akár az 1220 milligrammot is elérheti, mely 12 csésze kávénak felel meg.

6. Fájdalomcsillapító

A kis mennyiségű koffeint tartalmazó fájdalomcsillapítók valóban hatékonyan tudnak fellépni a fejfájással szemben, de ha az ajánlottnál több pirulát veszel be, az a visszájára üthet, és egy alapos migrén lehet az eredménye.

7. Izoital

A boltokban kapható izoitalok, melyek a sportolást hivatottak elősegíteni, nagy része tartalmaz koffeint, nyilván azért, hogy ébren tartson, és jobb teljesítményre sarkalljon. Ha mindenképpen koffeines változatot akarsz, akkor válassz olyat, mely guaranat tartalmaz. Ez egy brazil növény, így természetesebb formában juthatsz hozzá a koffeinhez.

8. Alkoholos energiaital

Már külön-külön sem túl egészségesek, összeházasítva pedig pláne nem. Nemcsak azért, mert az energiaital és az alkohol nem épp jó párosítás, de az ilyen italok sokszor brutálisan sok koffeint tartalmaznak. Találtak olyan terméket, ami 213 mg koffeint tartalmazott, mely 6 pohár kólának felel meg.

9. Napraforgómag

Ki gondolta volna, hogy még a szotyi is tartalmaz koffeint? De legalább sokkal egészségesebb, mint az energiaital, hiszen a természetes formában tartalmat taurint és ginsenget, ráadásul B6- és E-vitaminban is gazdag. Bár természetesen ezt sem szabad túlzásba vinni, hiszen a nagy mennyiségű napraforgómaggal akár annyi koffeint is bevihetsz, mint 4 pohár kólával.

10. Instant reggelizőkásák

Bár praktikus, hiszen csak tejet öntesz hozzá és még gyümölcsökkel is feldobhatod, ez az élelmiszer sem mentes a koffeintől. De megijedni azért nem kell, általában egy csésze kávénak megfelelő mennyiséget tartalmaz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X