Főoldal > DIÉTA > Előzd meg a hétvégi habzsolást!

Előzd meg a hétvégi habzsolást!

diétaegyensúlyétkezéshabzsoláshétvége
0

Írta: and

Probléma: Úgy eszel, mint egy gyerek Amint beköszönt a szombat, máris beleveted magad a dőzsölésbe. Reggelire kolbászos rántotta, egy kis csoki, nassnak  egy bödön jégkrém, és extra adag pizza a TV előtt, és hopp, máris oda a hétköznap oly szigorúan betartott egészséges étrend. Megoldás 1 : Válaszd a kevésbé rosszat! Ha mindenképp gyorsétteremben kötsz ki, […]

Probléma: Úgy eszel, mint egy gyerek

Amint beköszönt a szombat, máris beleveted magad a dőzsölésbe. Reggelire kolbászos rántotta, egy kis csoki, nassnak  egy bödön jégkrém, és extra adag pizza a TV előtt, és hopp, máris oda a hétköznap oly szigorúan betartott egészséges étrend.

Megoldás 1 : Válaszd a kevésbé rosszat!

Ha mindenképp gyorsétteremben kötsz ki, mert például az unokaöcséid elrángattak, akkor rendelj egy lájtosabb burgert (ami lehetőleg nem tocsog a szószban, és nem tripla adag húst tartalmaz), vagy salátát egy kis dresszinggel.

Megoldás 2: Ügyelj a feltétre!

habzsol2.jpg ()Ha magad készíted az ételt, ügyelj arra, hogy milyen feltétet használsz. Mert bár nemes dolog, ha fehérjében gazdag ebédet szándékozol készíteni például csirkéből vagy halból, de máris kalóriabomba válhat belőle, ha mondjuk sajtmártással öntöd nyakon.

Probléma: Habzsolsz a hétvégi partin

Ha esti partira vagy hivatalos, ahol még svédasztal is van, még azelőtt fontold meg mit eszel a kínálatból, mielőtt végigennéd az egész menüt, ugyanis egy ilyen pusztítás során rengeteg kalóriát halmozhatsz fel.

Megoldás 1: Válogasd meg, mit eszel!

Mielőtt nekiesnél az asztalnak, gondold át miből ésszerű válogatni! Bevezetésnek egyél egy csésze lencse- vagy bablevest, majd almát két teáskanálnyi mogyoróvajjal. Ha ez utóbbi nem jön be, akkor tonhalsalátát balzsamecettel. Máris több száz kalóriától kímélheted meg magad. Esetleg válassz grillezett fehér húsokat, és olyan zsírszegény öntetet, mint joghurt vagy humusz.

Megoldás 2: Beszélj többet, egyél kevesebbet!

Ez az egyik legegyszerűbb megoldás. Ha leülsz egy jót beszélgetni a társasággal, máris elterelődik a figyelmed a végeláthatlan dőzsölésről. Valamint fogyassz több folyadékot! Vizet, lájtos koktélt, limonádét, esetleg egy sört, vagy egy pohár bort. Bár ezek nem fognak teljes mértékben eltelíteni, mégis kisebb késztetést fogsz érezni a habzsolásra.

Probléma: Otthoni punnyadás

Az egész hetes rohanás után valószínű semmi kedved kimozdulni otthonról. Ennek megvan az a veszélye, hogy könnyen az ételek csábításának esel áldozatul. Chips, fagyi és minden, mi szem-szájnak ingere. Maximum a legközelebbi boltba ugrasz le, ha netán elfogyott volna valami.

Megoldás 1: Válassz kalóriaszegény nassolnivalót

Ha már a nassolás mellett döntesz, válaszd közülük a kalóriaszegény változatot, úgy, mint a mikrózható pop-corn, bébirépa, csípős borsó. A chipsekkel ellentétben így akár több ezer kalóriától is megmenekülhetsz. És akárcsak hétköznap, itt se felejtsd el a reggelit, mert így elkerülheted, hogy délben kiéhezve kifoszd a hűtőt. Egy kis dió joghurttal, egy tálka müzli vagy pirítós máris sokat segíthet a farkaséhség megelőzésében.

Megoldás 2: Add meg az étkezés módját

Ahelyett, hogy a zacskóból csipegetnéd a müzlit, vagy a műanyag dobozból rágcsálnád a rántott csirkét, add meg a módját az étkezésnek. Teríts meg, készítsd elő a tányért, evőeszközöket, majd szedd ki az ételt. Ez azért is jó megoldás, mert így tudod, hogy mikor van a kezdete és a vége az étkezésnek, így utána nem fogsz nekiesni az első utadba kerülő csokinak.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X