Főoldal > DIÉTA > 6 kérdés a makrobiotikus étrendről

6 kérdés a makrobiotikus étrendről

diétaétrendjangjinmakrobiotikus
0

Írta: and

1. Mi a makrobiotikus étrend lényege? A „macrobiotic” szó görög gyökerekből származik és hosszú életet jelent. A makrobiotikus filozófiát a japán George Ohsawa fejlesztette ki, aki úgy vélte, az optimális egészség fenntartása csak úgy valósulhat meg, ha étkezésünkben is követjük a természet rendjét. A makrobiotikus táplálkozás a jin és a jang elemek egyensúlyon alapul, e […]

1. Mi a makrobiotikus étrend lényege?

A „macrobiotic” szó görög gyökerekből származik és hosszú életet jelent. A makrobiotikus filozófiát a japán George Ohsawa fejlesztette ki, aki úgy vélte, az optimális egészség fenntartása csak úgy valósulhat meg, ha étkezésünkben is követjük a természet rendjét. A makrobiotikus táplálkozás a jin és a jang elemek egyensúlyon alapul, e két őserő természeténél fogva egymással ellentétes, ám ugyanakkor tökéletes harmóniát alkot.

2. Mik a főbb irányelvek?

A makrobiotikus diéta alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrend, amely hangsúlyozva a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek fontosságát. A makrobiotikában a színek, az ízek, az évszakok kiemelkedő jelentőséggel bírnak, ahogyan az illető étrendjének múltja, tevékenysége, neme, kora és egészségi állapota is. Tehát a diétának tükröznie kell a szezonális változásokat és az egyéni különbségeket, helyileg termelt, idényjellegű élelmiszerek előtérbe helyezésével.

Minden étkezés kb. 50-60 százaléka teljes értékű gabonafélékből áll (barna rizs, árpa, köles, rozs, zab, kukorica, hajdina), lehetőleg durvára őrölve. 20-30 százaléka őshonos vagy biozöldség, a fennmaradó részt pedig a szezonális, helyben termő gyümölcsök, az olajos magvak, a diófélék, a halak illetve a hüvelyesek adják. A mértékkel fogyasztott desszert heti 2-3 alkalommal megengedett, inkább szárított gyümölcsök formájában és olyan természetes édesítőszerekkel, mint a rizsszirup, az árpamaláta vagy a juharszirup.

makrob2.jpg ()

3. Melyek a jang ételek?

A diéta szerint a legszélsőségesebb elem a só, ennek van a szervezet számára a legerőteljesebb hatása. A hagyományos só helyett részesítsd előnyben a természetes tengeri sót, az ételeket fűszerezd tamari szósszal, shoyu szósszal, reszelt gyömbérrel, pörkölt szezámmaggal vagy mogyoróhagymával. A baromfi-, marha-és sertéshúsokból érdemes kevesebbet fogyasztanod, majd a jang ételek sorában az olajok, a zsírok, ezután a tojás, a sajt, a baromfi, végül a hal, a kagyló, a rák és a csiga következik. A jang oldalán a gabonák állnak középen.

4. Melyek a jin ételek?

A legerősebb jin ételek közé tartoznak a cukor, a kávé, az alkohol következik, és legbelül helyezkednek el zöldségek, a gyümölcsök.

makrob3.jpg ()5. Mi az étrend előnye?

A makrobiotikus étrend egészségmegőrző hatása bizonyított, ám rendkívül erős a gyógyító ereje is. Távoli őseink a táplálékokat főleg nyersen és természetes formájukban fogyasztották. Ma olyan élelmiszerektől roskadoznak az üzletek polcai, amelyek bonyolult technológiai eljárásokon mennek keresztül. Az iparilag előállított termékek káros hatással vannak a szervezet egészséges működésére, s így számos civilizációs betegséget eredményezhetnek.

6. Milyen hátrányai vannak?

Mielőtt a szigorú, teljes életmódváltást igénylő diétát elkezdenéd, feltétlenül konzultálj egy szakemberrel. Az étrendből ugyanis olyan fontos tápanyagok hiányoznak, mint a fehérje, a D-és B12-vitamin, a vas, a magnézium, a jód és a kalcium. A minimális energiabevitel és a tejtermékek teljes elhagyása miatt a diéta hosszú távon nem javasolt, ám daganatos betegségek és tisztítókúrák esetén a dietetikusok szerint kifejezett hatékony lehet az étrend követése.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X