Kellemesnek tűnő bulik, kisebb-nagyobb grill partik, kicsit fűszeresebb ételek a szokásosnál, meg egy kicsit talán több is. Hozzá vidám, színes koktélok, sör, üdítő italok. Az eredmény lehet fájdalmas ébredés, mely akár komoly, hasogató fájdalommal is járhat – lehet, hogy köszvényes rohamod van! A fájdalom a kéz-, vagy lábujjakon jelenhet meg! Az izület forró, szinte lángol, […]
Kellemesnek tűnő bulik, kisebb-nagyobb grill partik, kicsit fűszeresebb ételek a szokásosnál, meg egy kicsit talán több is. Hozzá vidám, színes koktélok, sör, üdítő italok. Az eredmény lehet fájdalmas ébredés, mely akár komoly, hasogató fájdalommal is járhat – lehet, hogy köszvényes rohamod van!
A fájdalom a kéz-, vagy lábujjakon jelenhet meg! Az izület forró, szinte lángol, duzzadt és annyira érzékeny, hogy még a takarót sem bírja elviselni! Persze nem mindenkinek így kezdődik, de akinek az érintett ízülei megduzzadnak, pirossá és nyomásérzékennyé válnak, annak azonnal változtatnia kell, hogy elkerülje a fent leírt rohamot.
A köszvény a purin anyagcsere zavara, melyben a húgysavval túltelített testfolyadékokból kiváló, és a különböző szövetekben lerakódó mononátrium-urát-monohidrát kristályok idézik elő, vérvétel esetén a magas húgysav szint is jelzi a meglétét. Jellemző a rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység, amelyet a szervezet magas húgysav-szintje okoz. A csökkentése hosszú távon enyhíti a köszvény tüneteit. Szövődmények lehetnek a köszvényes csomók, ízületi torzulások. Ezek odafigyeléssel, és a betegre szabott terápiával megelőzhetőek. Gyakori a szénhidrát-, és a zsíranyagcsere zavara is kísérő betegségként, ezért az összeállított javaslatok ezt is figyelembe veszik.
Gyógyítása
Megfelelő gyógyszeres kezelés mellett egyénre szabott étrend (figyelembe véve a beteg egyéb állapotát is), az alkohol elhagyása a legfontosabb. De figyelni kell arra is, hogy túlsúly esetén a gyors fogyás sem javasolt, a koplalás során fokozódik a húgysavszint a fokozott lebontó folyamatok miatt, a ketontestek pedig gátolják a húgysav kiválasztást.
Diétás kezelés lényege
A purinbevitel csökkentése, a köszvényes roham kialakulásának megelőzése, egészséges táplálkozás szabályai alkalmazása alapján
Naponta a diéta 200 mg purinnál kevesebbet kell tartalmazzon, a szokásos 600-1000 mg purin helyett. Purinszegény élelmiszerek vásárlása, zsírszegény tej-, tejtermékek, húsok, húskészítmények fogyasztása a legfontosabb.
Fogyasztásra választható és nem választható alapanyagok-, élelmiszerek csoport felosztásban:
Tej-, tejtermékek esetében:
Választható:
Csökkentett zsírtartalmú tej (2,2%-os és annál kevesebb), zsírszegény tejtermékek (joghurt, kefír, túró, sajt, tejföl), 12%-os Frissföl.
Nem választható:
2,8%-os, 3,6%-os zsír dús tejek, vaj, tejföl, tejszín, zsíros sajtok, füstölt krémsajtok, zsíros juhtúró.
Zsiradékok esetében:
Választható:
Növényi olajok (olíva, napraforgó, kukorica, szója, lenmag, tökmag) flóra margarin, light margarinok.
Nem javasolt:
Állati zsírok (sertés-, liba-, kacsa szír), szalonna, tepertő, vaj.
Húsok, húskészítmények, halak esetében:
Választható:
Sovány sertés-, marha-, bárányhús és házi nyúl, csirke, pulyka bőr nélkül, halak, sovány, zsírszegény felvágottak.
Nem választható:
Zsíros húsok, halikra, kacsa, liba, zsíros felvágottak, májasok, májkrémek, szalámik, hurka, kolbászok, belsőségek, angolna, halkonzervek, vadhúsok és kivonatuk.
Zöldségek, gyümölcsök esetében:
Választható:
Friss, fagyasztott gyümölcsök, zöldségek az alábbiak közül: alma, körte, ribizli, egres, kivi, eper, málna, szeder, meggy, cseresznye, őszibarack, szilva, szőlő, pörkölés nélküli natúr dió, mogyoró, dinnye, narancs, citrom, mandarin, gránátalma, ananász, és egyéb olajos magokból hetente 1 alkalommal 1-2 dkg/alkalom.
Sárgarépa, salátafélék, káposztafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek, tökfélék, paprika, paradicsom, burgonya, kukorica, gomba. Kéthetente 1 alkalommal kis adag zöldbab, zöldborsó, paraj, földimogyoró.
Nem választható:
Aszalt-, kandírozott gyümölcsök, befőttek, cukrozott lekvárok, dzsemek, főzelékkonzervek. Szója-, szójatermékek, szárazhüvelyesek.
Gabonaipari, sütő-, és tésztaipari termékek esetében:
Választható:
Búza-, rozs-, zab-, árpa-, köles-, hajdina-, kukorica-, rizslisztből készült termékek, rizs, maga a felsorolt gabonák magvai, natúr pelyhei, korpák, tojásmentes tészták, extrudált kenyérfélék.
Nem választható:
Készen vásárolható finom pékáruk zsírtartamuk miatt (kakaós csiga, túrós táskák, pogácsák, sajtos roló, croissan stb.), 4-8 tojásos száraztészta, szójás termékek.
Kényelmi termékek esetében:
Választható:
Só, zöld és szárított fűszerek (vasfű, kapor, petrezselyem-, zellerzöld, snidling, kömény, majoranna, édes fűszerpaprika, rozmaring, babérlevél, szerecsendió, kakukkfű, borsikafű, vanília, szegfűszeg, citrom és narancs héja és leve, ánizs, citromfű, menta), adalékanyag mentes fűszerkeverékek, ecet, mesterséges édesítőszer.
Nem választható:
Zselatin, készétel ízesítők (vegeta-félék, piros arany, gulyáskrémek, zöldségkrémek stb.), leveskockák.
Édesipari termékek esetében:
Választható:
Házilag készített cukormentes puding, gyümölcssaláta, otthon készült joghurtos, túrós, tejes, gyümölcsös édességek. Inkább az energiamentes édesítőszerek, tabletták választhatók!
Nem választható:
Cukor, méz, cukrászsütemények, fagylaltok, jégkrémek, csokoládék, cukorkák, kekszek, nápolyik. Fruktóz is gondot okoz édesítőként, kedvezőtlenül hat az urátképződésre!
Italok, élvezeti szerek esetében:
Választható:
Egészséges ivóvíz, alkalikus gyógyvizek (Salvus, Parádi, Balfi, Csevicei) ásványvizek, 100-45%-os gyümölcslevek, világosra főzött teák, csalántea, gyümölcsteák, light üdítők, kávé-, kakaó cukor és tejszín nélkül, édesítőszerrel. 2-3 l folyadék ajánlott naponta, éjszakára is javasolt inni.
Nem választható:
Alkoholos italok, alkoholmentes sör sem, cukrozott üdítő italok, szörpök, gyümölcsitalok, kóla-félék és szénsavas italok
Tojás esetében:
Választható:
Friss tojás, de legfeljebb hetente két darab tojássárgája zsírszegényen elkészítve, tojásfehérje.
Nem választható:
Zsírdúsan elkészített tojás ételek, heti 2-nél több tojássárgája.
Javasolható ételkészítési technológiák
Ajánlott:
Főzés, párolás, zsírszegény sütési technikák (teflon, alufólia, cserépedény, grill, kontakt, grill, mikrohullámú sütő, speciális edények).
Zsírszegény sűrítési (száraz rántás, kefires-, joghurtos-, tejes habarás, szórás, burgonyával vagy saját anyagával sűrítés).
Anyaggal történő lazításhoz felhasználhatunk graham kenyeret, korpás zsemlét, kiflit, korpákat, natúr pelyheket, tojás fehérjét.
Nem ajánlott:
Hő közlésre a bő zsírban sütés, sűrítésre a legírozás, manírozás, szalonnával tűzdelés, lazításhoz tejszín, egész tojás.
Kifejezetten nem ajánlott:
Magas extraktív anyagtartalmú ételek sem közvetlen fogyasztásra, sem ételkészítéshez nem használhatók (hús-, erőlevesek, húskivonatok, kocsonya)