Salátának nevezzük széles megfogalmazásban a legalább háromféle összetevőből álló keveréket. Van öntet, mely készülhet vízből, ecetből (többféle ecetből), különféle olajokból, egyénileg fűszerezve, pl. vinagrette mártás, de az öntet készülhet majonézből, joghurtból, tejfölből, tejszínből, ezek keverékéből és ízesítőkből (hagyma, só, bors, friss zöldfűszerek). A salátába kerülhet bármi, ami a hűtőben vagy a kamrában van, zöldségek (főtt […]
Salátának nevezzük széles megfogalmazásban a legalább háromféle összetevőből álló keveréket. Van öntet, mely készülhet vízből, ecetből (többféle ecetből), különféle olajokból, egyénileg fűszerezve, pl. vinagrette mártás, de az öntet készülhet majonézből, joghurtból, tejfölből, tejszínből, ezek keverékéből és ízesítőkből (hagyma, só, bors, friss zöldfűszerek).
A salátába kerülhet bármi, ami a hűtőben vagy a kamrában van, zöldségek (főtt vagy nyers), gyümölcsök, húsok, húskészítmények, tojás, hal, sajt, és csak a fantáziánk szab határt a variációknak. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az összetevőktől függ az energiatartalom is. Azaz egy csak friss zöldségekből álló saláta, vizes – olajos öntettel jóval alacsonyabb kalóriatartalmú, mit a közismert majonézes burgonyasaláta füstölt tarja csíkokkal!
1. nap + 2 l víz
Reggeli:
1 dl natúr corn flakes, 2 db kiviből 2 dl íróval, édesítővel készült turmixszal leöntve
Tízórai:
2 dl paradicsomlé, 5 dkg mozzarella light sajt
Ebéd:
Virslis zöldbabtál
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
1 mokkáskanál olaj
1 db virsli felkarikázva
25 dkg főtt, lecsepegtetett zöldbab
1 dl natúr joghurt
Só, frissen vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
Pici forró olajon serpenyőben átpirítjuk a felkarikázott virslit és hozzá keverjük a zöldbabot. Együtt pároljuk őket 2 percig, és besűrítjük a joghurttal. Fűszerezzük sóval, petrezselyemzölddel.
Uzsonna:
2 db Jó reggelt fügés keksz
Vacsora:
sült tojás, káposztás burgonyasalátával
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
1 mokkáskanál olaj
1 db tojás
10 dkg főtt burgonya
20 dkg reszelt káposzta
Ízlés szerint öntet alma- vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.
Elkészítés:
A főtt burgonyát durvára lereszeljük, átkeverjük a káposztával. Közben pici olajon a tojást készre sütjük. A zöldségeket elkeverjük az öntettel, és kockára vágott tojással megszórjuk.
2. nap + 2 l víz
Reggeli:
kis doboz natúr joghurt, 2 db Jó reggelt fügés keksz
Tízórai:
1 db alma
Ebéd:
parajfőzelék, habarás vagy rántás helyett 1 tojással besűrítve
Uzsonna:
1 db pöttyös guru
Vacsora:
mozzarellás friss saláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 dkg light mozzarella kockára vágva
10 -10 dkg kockázott uborka, retek, paradicsom
5 dkg lucernacsíra
1 sz. grahamkenyér pirítósnak (megpirítjuk, fokhagymával alaposan bedörzsöljük, majd kockákra vágjuk)
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból
Elkészítés:
A zöldségeket és a sajtot egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk. Az összevágott fokhagymás kenyérkockákkal megszórjuk.
3. nap + 2 l víz
Reggeli:
2 dl kakaó, retekkel kevert túrókrém, 3 db korpás abonett
Tízórai:
2 dl 100%-s grapefruitlé
Ebéd:
Zöldséges tésztasaláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
15 dkg mirelitt kínai zöldség keverék
5 dkg nyers tésztából főtt tészta
0,5 dl sovány joghurt
fél jégsaláta
só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors, mustár
Elkészítés:
A mirelitt zöldségkeveréket 5-8 perc alatt a mikróban elkészítjük. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, aprított petrezselyemzölddel, őrölt borssal. A joghurtot kikeverjük kevés mustárral, a jégsalátát összetépkedjük, és egy tálba téve a zöldségeket, a kifőtt tésztát alaposan összekeverjük a joghurtos öntettel!
Uzsonna: gyümölcsjoghurt
Vacsora:
gombás párolt káposzta sonkával
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 dkg selyem sonka,
1 kávéskanál olaj,
15 dkg finomra reszelt káposzta,
30 dkg gomba,
ízlés szerint: só, őrölt kömény, kakukkfű
Elkészítés.
A szeletelt gombát olajon 1-2 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a káposztát, ízlés szerint fűszerezzük, és 1 dl vízzel felengedjük. Kb. 15 perc alatt /lefedve/ összepároljuk. Közben a sonkát csíkokra metéljük, és tálaláskor a gombás káposztára halmozzuk.
4. nap+ 2 l víz
Reggeli:
1 nagy paprika, 2 db Medve joghurtos háromszög sajt, 1/4 olívás kenyér
Tízórai:
1 nagy narancs
Ebéd:
karalábés lencsesaláta lazaccal
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
15 dkg friss, metéltre reszelt karalábé,
5 dkg főtt lencse,
5 dkg szójacsíra,
15 dkg lazac szelet, frissen őrölt borssal, pici sóval ízesítve
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.
Elkészítés:
Az öntet elkészítjük, legelőször a csírát tesszük bele. Majd hozzáadjuk a reszelt friss karalábét, főtt lencsét, és legalább 15 percig pihentetjük, többször átkeverve. Addig felforrósított teflonedénybe tesszük a lazac szeletet, és négy perc múlva megfordítjuk, 3 perc múlva lehúzzuk a tűzről, és 2 percig még pihentetjük tálalás előtt.
Uzsonna:
1 db túrós palacsinta
Vacsora:
almás pirítós
(2 sz. pirított tökmagos kenyér, light sajtkrémmel megkenve, szeletelt almával megrakva)
5. nap+ 2 l víz
Reggeli:
gyümölcsjoghurt, 3 db korpás abonett
Tízórai:
20 dkg eper
Ebéd:
cukkinis pulykaragu
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
40 dkg kockázott cukkini,
5 dkg szeletelt lila hagyma,
15 dkg pulykamell felcsíkozva,
1 kávéskanálnyi olaj
Ízlés szerint só, őrölt bors, kapor
Elkészítés:
A forró olajon átfuttatjuk a húst, hozzáadjuk a hagymát és a cukkinit, ízesítjük, sóval, borssal kevés kaporral, és folyadék hozzáadása nélkül 10 percig kavargatva öszepároljuk. A végén friss kaporral megszórjuk!
Uzsonna:
1 gombóc fagyi
Vacsora:
Grillcsirkés saláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 – 10 dkg friss, metéltre vágott paradicsom, csemege uborka, alma,
5 dkg brokkoli csíra
15 dkg grillezett csirkemell felszeletelve
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.
Elkészítés:
A zöldségeket és a húst egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk
6. nap+ 2 l víz
Reggeli:
egy csomó retek, 5 dkg selyem sonka, 2 sz. tökmagos kenyér
Tízórai:
3 dl kefir
Ebéd:
tojásos-kurkumás-rizses kelbimbó
Hozzávalók:
25 dkg apró kelbimbó,
1 db tojás,
5 dkg nyers rizsből készült kurkumával ízesített rizs
1 kávéskanál olaj
ízlés szerint: só, őrölt kömény, kurkuma,
Elkészítés:
Először a kelbimbót forró, sós, köményes vízben kb. 20 percig, a rizst enyhén sós, kurkumás vízben kb. 20 percig főzzük. A kelbimbót lecsöpögtetés után, még melegen, forró olajra rizzsel fogyasztjuk.
Uzsonna:
1 db epres joghurtos szendvics Jó Reggelt keksz
Vacsora:
1-1 db paprikát, paradicsomot, hagymát, gombát felkarikázunk, 1 db tojással megsütjük, 1 db magos zsemle
7. nap+ 2 l víz
Reggeli:
Tejeskávé, 1 db epres joghurtos szendvics Jó Reggelt keksz
Tízórai:
20 dkg ananász
Ebéd:
tárkonyos csirkeraguleves, 1 db almás palacsinta
Uzsonna:
banánturmix 10 dkg banánból és 2 dl tejből
Vacsora:
tonhal saláta, 2 db korpás abonett
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 – 10 dkg friss, metéltre vágott paprika, friss uborka,
fél fej jégsaláta
5 dkg lucerna csíra
1 konzerv tonhal, levétől lecsepegtetve, villával széttördelve
2 db korpás abonett
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból
Elkészítés:
A zöldségeket és a halat egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk.