Főoldal > DIÉTA > A világ legjobb diétája – mindent ehetsz!

A világ legjobb diétája – mindent ehetsz!

0

Írta: and

Nem kell kizárnod sem a szénhidrátot, sem a húst az étrendedből, a kúra csak kis odafigyelést igényel, mégis tuti a siker! A kúra lényege Kevés olyan diéta van, ami ennyire megengedő lenne, ezért ha nem szereted túlságosan sanyargatni magad, akkor ez a tippünk neked szól. A kúra lényege, hogy nem szabad megtagadnod magadtól a tested […]

Nem kell kizárnod sem a szénhidrátot, sem a húst az étrendedből, a kúra csak kis odafigyelést igényel, mégis tuti a siker!

A kúra lényege

Kevés olyan diéta van, ami ennyire megengedő lenne, ezért ha nem szereted túlságosan sanyargatni magad, akkor ez a tippünk neked szól. A kúra lényege, hogy nem szabad megtagadnod magadtól a tested működéséhez szükséges tápanyagokat, ugyanakkor alaposan meg kell nézned, mi kerül a tányérodra. Jöhet minden. Szénhidrát, zsír, fehérje, zöldség, gyümölcs és némi alkohol is… csak persze nem mindegy, hogy mi, és milyen mennyiségben! Nézzük, mire is van szükséged!

blog3.jpg ()

Szénhidrát

A szénhidrátok fedezik testünk energiaszükségletének ötven százalékát, és szerepük van az immunanyag képződésben. Többek között emiatt is fontos, hogy a diéta alatt ne hanyagold el a szénhidrátbevitelt. Persze vedd alaposan szemügyre, mivel is viszed be az energiát… 

Ha fehér kenyeret, sütit, cukrozott üdítőket, illetve előre gyártott, tartósított élelmiszerből származó szénhidrátokat fogyasztasz, rövid időn belül felszedhetsz pár kilót, ráadásul önként és dalolva hozzájárulhatsz a diabétesz, valamint egyes szívbetegségek kialakulásához. Válassz inkább más szénhidrátforrást: teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zöldségeket, gyümölcsöket! Ezek az élelmiszerek ráadásul még vitamint, ásványi anyagot, és rostot is juttatnak szervezetünkbe.
Az egészséges szénhidrátokról többet itt találsz: www.napidoktor.hu/tart-farticle-86-11736/Az_egeszseges_szenhidratok

Zsír

A zsír fontos energiát adó tápanyag. Jelentős szerepet tölt be szervezetünk működésében, hiszen nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Persze ez nem azt jelenti, hogy kanálszámra kell nyelned az olajat, csak azt, hogy itt is okosan oda kell figyelned! 

Felejtsd el a szalonnát, az olajban és zsírban sült húsokat és zöldségeket! Ehelyett csorgass finom olívaolajat a húsokra, rágcsálj el naponta pár szem natúr mogyorót vagy diót, a salátákra pedig csorgass tökmag- vagy repceolajat!
A zsírokról bővebben itt olvashatsz: www.vital.hu/themes/health/zsirok1.htm

Fehérjék

A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítésében, hormonok, immunanyagok alkotórészei, több vegyület képződéséhez is szükségesek. Fontos szerepük van a víz megkötésben, a sav-bázis egyensúly szabályozásában. Az állati és növényi eredetű fehérjék egyaránt jó hatással vannak egészségünkre, de itt sem mindegy, mi kerül a kosarunkba. Bár 20 dkg roston sült bélszín remek fehérjeforrás, de emellett 5 dkg zsírral is gazdagít bennünket…

Ezzel szemben 20 dkg roston sült tengeri halban szinte egy deka felesleges zsír sincs. Persze ha a fehérjét egy nagy tányér lencsével pótoljuk, akkor 1 grammnál is kevesebb zsírt viszünk be pluszban a szervezetünkbe. A növényi fehérjék közül mi leginkább a hüvelyeseket, csonthéjasokat, teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánljuk. A legjobb állati eredetű fehérjéket pedig a halakban és a szárnyasokban találhatunk.
A fehérjékről böngéssz tovább itt: www.hazipatika.com/articles/Tapanyagokrol_Feherjek?aid=20000121114248

Zöldség, gyümölcs… és alkohol

Zöldség és gyümölcs elengedhetetlen a kúrához! Fogyasztásukkal csökken a vérnyomás, javul az emésztés, és jelentősen befolyásolható a vércukorszint. A napi szükséglet egy felnőtt számára fél kilogramm zöldség és gyümölcs lenne. Itt se felejtsd el, hogy alacsony energiatartalmú, de tápanyagokban gazdag zöldséget és gyümölcsöt válassz! (Tehát ne 30 dkg krumpli és 20 dkg banán legyen a napi adagod).

És jó hír, hogy az alkoholt sem kell tejes mértékben kiiktatnod az életedből! Persze itt sem a szirupos-cukros koktélokra, és röviditalokra kell gondolni! Hetente két-három alkalommal egy-egy pohár jó minőségű vörös- vagy fehérbor igencsak jó hatással van a szív- és érrendszerre!

blog2.jpg ()Hogyan végezd a kúrát?

Tulajdonképpen nagyon egyszerű! Írj egy listát arról, hogy mit szoktál enni, és utána jegyezd mellé az egészséges változatát. Figyelj arra, hogy minden nap minden tápanyagból fogyassz!

Nehézségek

Mivel ennyire pofonegyszerű az egész, csak annyi nehézséggel számolhatsz, hogy rutinból a régi, kevésbé egészséges élelmiszereket pakolod be a bevásárló kosaradba.

Kinek ajánlott?

Bárki elkezdheti, ugyanakkor nem célszerű egy közös családi nyaralásra időzíteni ezt a diétát. Családunk több tagja nem biztos, hogy megértő lenne, ha miattunk kellene mindenből még egy fajtát vásárolni. Persze, ha nyitottak az egészséges táplálkozásra, rávehetjük őket, hogy a vakáció alatt csinálják velünk a programot.

Pénztárcabarát?

Sajnos, ahogy az ilyenkor lenni szokott, az egészséges, jó minőségű élelmiszer általában drágább is. A teljes kiőrlésű pékárú, a falusi csirke- vagy pulykahús, vagy az extra szűz olívaolaj bizony nem igazán pénztárcakímélő.

Eredmény

A kúra az első héten semmiképpen sem fog nagy fogyást eredményezni. Annyit viszont már hamar észreveszel, hogy dinamikusabbá válsz, felgyorsul az anyagcseréd, és energikusabb maradsz a nap végére. Ha sikerül hosszabb időt is a programnak szánni, két-három hét után észreveszed, hogy a tested kezd átalakulni. Formásabb, feszesebb lesz a bőröd, és a szemed is sokkal kevesebbszer lesz karikás! A felesleges kilók pedig szép lassan tovatűnnek rólad… Még az is lehet, hogy annyira beleszeretsz ebbe az új étkezési szokásba, hogy életmódoddá válik.

Van tuti diétád? Megosztanád velünk? Légy a vendég posztolónk! Kommentben várjuk az ötleteket, és ha elég meggyőző a kúra,  felvesszük veled a kapcsolatot, és fogyókúrádat viszont láthatod a honlapon!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X