A gyorsan elkészíthető, könnyű sütemények nagyon népszerűek, melyekből nemcsak édeset, hanem sósat is készíthetsz. Alábbi receptjeink tele vannak egészséges hozzávalókkal, hogy igazán jól induljon a napod! Korpás muffin 25 dkg lisztfél zacskó sütőpor7 dkg biokorpa20 dkg mazsola10 dkg margarin4 evőkanál méz2 tojás2,5 dl natúr joghurt Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a korpát […]
A gyorsan elkészíthető, könnyű sütemények nagyon népszerűek, melyekből nemcsak édeset, hanem sósat is készíthetsz. Alábbi receptjeink tele vannak egészséges hozzávalókkal, hogy igazán jól induljon a napod!
Korpás muffin
25 dkg liszt
fél zacskó sütőpor
7 dkg biokorpa
20 dkg mazsola
10 dkg margarin
4 evőkanál méz
2 tojás
2,5 dl natúr joghurt
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a korpát és a mazsolát. A vajat a mézzel lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett olvaszd össze, majd vedd le a tűzről. Keverd össze a tojásokat és a joghurtot, majd a vajas mézzel együtt add a lisztes keverékhez. Alaposan keverd össze a tésztát. A kész masszát kanalazd ki muffin formákba, úgy, hogy egy-egy muffinsütő papír csak a háromnegyedéig legyen. A muffinokat 200 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 20 percig.
Müzlis muffin
15 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél tasak sütőpor
10 dkg müzli
10 dkg barna cukor vagy méz
2,5 dl tej
2 tojás
10 dkg margarin
mazsola és aszalt gyümölcsök ízlés szerint
A kétféle lisztet, a sütőport, a müzlit, a cukrot vagy a mézet, és az aszalt gyümölcsöket keverd jól össze. A tojásokat verd fel a tejjel és az olvasztott margarinnal, majd öntsd bele a lisztes keverékhez és alaposan keverd el a tésztát. A tésztát kanalazd a muffinformákba háromnegyedig, és a tetejüket szórd meg kevés müzlivel. 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig kell sütni.
Sonkás-sajtos muffin
3 száj újhagyma
35 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
15 dkg sonka
15 dkg reszelt gouda
2 tojás
2,5 dl tej
12 dkg margarin
só, bors, 1 teáskanál mustár
friss zöldfűszerek
Az újhagymát vékony karikára, a sonkát kockára vágd fel, a zöldfűszereket pedig aprítsd. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót, a borsot, a mustárt, a sonkát, a reszelt sajtot, a hagymát, és a zöldfűszereket. A tojásokat a tejjel verd fel, majd a margarinnal öntsd hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan keverd össze. A tésztát tedd ki muffin formákba. 200 fokon, körülbelül 20 percig kell sütnöd, amíg szép aranybarna nem lesz.
Aszalt szilvás zabpelyhes müzli
25 dkg liszt
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél zacskó sütőpor
10 dkg barna cukor vagy méz
5 dkg zabpehely
10 dkg aszalt szilva
2 tojás
2,5 dl tej
10 dkg margarin
A liszteket, a sütőport, a cukrot, a zabpelyhet, és a darabokra vágott aszalt szilvát egy tálban keverd össze. A tojást verd fel a tejjel, majd az olvasztott margarinnal együtt öntsd a lisztes keverékhez, és alaposan keverd össze. Még különlegesebbé teheted, ha összekeversz egy kis tálban 1 evőkanál lisztet, fél teáskanál fahéjat, negyed teáskanál szerecsendiót, 5 dkg barna cukrot, 4 evőkanál zabpelyhet és 2 dkg olvasztott margarint. Ha a tésztát muffin formákba tetted, a keverékkel szórd meg a tetejüket, nyomkodd rájuk, így tedd be a sütőbe. 200 fokon körülbelül 20 percig kell sütnöd.
Fotó: Profimedia.hu