Főoldal > DIÉTA > 6 kérdés a szőlőről

6 kérdés a szőlőről

gyümölcsszőlőszőlőmag
0

Írta: and

Honnan kaptuk az „életet”? Már a Bibliában is olvashatunk erről a gyümölcsről. Végigkíséri az emberiség kultúráját, történelmét. Kis-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében is hamar „gyökeret eresztett”. Magyarországon is a legrégebben termesztett bogyós gyümölcseink egyike. Latin neve – vitis vinifera – utal arra, hogy számtalan, szervezetünk számára hasznos anyag található benne, vagyis a szőlő, maga az […]

Honnan kaptuk az „életet”?

Már a Bibliában is olvashatunk erről a gyümölcsről. Végigkíséri az emberiség kultúráját, történelmét. Kis-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében is hamar „gyökeret eresztett”. Magyarországon is a legrégebben termesztett bogyós gyümölcseink egyike. Latin neve – vitis vinifera – utal arra, hogy számtalan, szervezetünk számára hasznos anyag található benne, vagyis a szőlő, maga az élet (vita=élet).

Miért edd héjastól?

Egyrészt azért, mert tetemes mennyiségű időt venne igénybe, hogy egy fürt szőlőről szemenként lehántsd a héját, és elég viccesen is néznél ki a művelet közben. Másrészt azért, mert a szőlőhéj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, ami fokozza a szervezet számára szükséges hasznos koleszterol termelődését, ezzel gátolja az érfalak megkeményedését.

szolocikk1.jpg ()Milyen csodákat tesz a szőlőmag?

Bizonyára nem véletlen, hogy meggymagozót vásárolhatsz, de szőlőmagozót nem. Inkább edd meg ezt az apró csodaszert! Azt tartják róla a kutatók, hogy sok-sok nyavalyánkra gyógyír lehet. A benne található procyanidin nevű anyag segítségével bizonyítottan javítja az erek rugalmasságát, így csökkenti az érelmeszesedést, a magas vérnyomást és a keringési betegségek kockázatát. További apró csodákat a belőle készült kivonat, a szőlőmagolaj tehet velünk. Eddigi ismert hatásai: megelőzi az érelmeszesedést, jó hatású lehet allergia és ízületi gyulladások ellen.  
 
Mennyi folyadékot tartalmaz?

Edd bátran, ez még nem bor! Egy kilogramm szőlőnek közel 70 százaléka víz. Ez a magas víztartalom lehetővé teszi, hogy ha egy-két fürtöt elszemezgetünk naponta, azzal fedezhetjük napi folyadékszükségletünk nagy hányadát. Ennek a tulajdonságának köszönhetjük azt is, hogy elvégzi a vizeletkiválasztó szerveink (vesék, húgyhólyag) „nagymosását” is.

szolocikk2.jpg ()Hogyan szépülj szőlővel?

Kend magadra! No, nem a szőlőszemeket, hanem a szépítő erejű szőlőtartalmú krémeket. A kozmetikumokat gyártó cégeknél ma már nagyon gyakran használják a szőlőmagból hidegen sajtolt olajakat alapanyagként. Polifenolokat és E-vitamint tartalmaz ez az olaj, ami gátolja az öregedést, simábbá teszi a bőrt. Cellulit ellen, vagy a vérellátást szabályozására is alkalmazhatóak a masszázsolajak. Vérellátást szabályozó és a bőr nedvességtartalmát megtartó hatása miatt látványos eredményeket érhetünk el a dekoltázsra kenve is. Kenhetjük azonban a hajunkra is! Ha a hajtöveket bedörgöljük a szőlőmag-kivonattal, elősegítjük a hajhagymák regenerálódását.

Mikor ne fogyaszd?

Fogyaszd étkezés előtt fél órával, így jobban hasznosul a szőlő tápértéke. Étkezés helyett egy-kétnapos kúra keretében is eheted, ha egészséges vagy. Ha hajlamos vagy hasmenésre, puffadásra, akkor a frissen préselt szőlőlét vízzel hígítva (1:1) fogyaszd. Mértékkel egyél belőle, ha cukorbeteg vagy, mert megemeli a vércukorszintedet.  

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X