Az ázsiai étrend egy nagyon régi, hagyományos módja a táplálkozásnak. Ázsiában valójában nem diétaként tartják számon, hiszen ez a megszokott, mindennapi táplálkozás alapja, melyet főleg növényi eredetű alapanyagok (a rizs, a zöldségek és a gyümölcsök), valamint a húsok (leginkább a hal) alkotják. A tradicionális ázsiai ételek rendkívül jó hatással vannak az egészségre, ami abból is […]
Az ázsiai étrend egy nagyon régi, hagyományos módja a táplálkozásnak. Ázsiában valójában nem diétaként tartják számon, hiszen ez a megszokott, mindennapi táplálkozás alapja, melyet főleg növényi eredetű alapanyagok (a rizs, a zöldségek és a gyümölcsök), valamint a húsok (leginkább a hal) alkotják.
A tradicionális ázsiai ételek rendkívül jó hatással vannak az egészségre, ami abból is látható, hogy itt élnek a legtovább és a legegészségesebben az emberek. Számos olyan betegség kerüli el őket, mint a nálunk népbetegségnek számító elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák. Ezeket a pozitív egészségügyi hatásokat már vizsgálatokkal is alátámasztották. A tradicionális ázsiai ételeknek alacsony a zsír-, viszont nagyon magas a rosttartalmuk a zöldségeknek és gyümölcsöknek köszönhetően. Sokak szerint ez lehet a hosszú és egészséges élet kulcsa.
Étkezés tájak szerint
Bár az alapok a legtöbb helyen hasonlóak, minden tájnak megvan a maga ízvilága, amivel nem árt megismerkedni.
Kína legnagyobb részén a rizs a fő eleme az ételeknek, azonban mivel ez Ázsia legnagyobb országa, itt is több tájat különböztetünk meg ízek szerint. A shanghai ételek rendkívül fűszeresek és vörös húsokat is használnak. A kantoni régió ételei ízes húsokból és zöldségekből állnak, a pekingi, mandarini és shandongi régióban pedig tésztákat is készítenek a rizses fogások mellett.
Japánban, mivel sziget, nagyon sok ételhez használnak halat, vagy hal alapú hozzávalókat. A rizs szintén nagyon fontos tápanyag, ahogy a párolt zöldségek is. Itt rendkívül sok szója terméket is fogyasztanak, mint a tofu, szójaszósz vagy a miso.
A koreai konyha nagyjából a kínai és a japán keveréke, azonban megvannak a maga ízei is, mint a szójaszósz, a fokhagyma, a gyömbér, a chili, vagy a szezámmag. A tradicionális koreai ételek húsból és tengeri herkentyűkből készülnek, valamint zöldségekből.
A vietnámiak főleg rizst és zöldséget használnak, húst és halat szinte alig, azonban halszósszal ízesítenek. Az olyan gyümölcsök, mint a banán, a papaya, a kókusz és az ananász szintén fontos alapanyagok.
Mit, mikor kellene enni?
Gabonafélék – a legfőbb gabonaféle a rizs, amit naponta fogyasztanak. Gabonafélének számít a vékony tészta, a kukorica, a köles és a kenyér is.
Zöldségek – sok friss zöldséget fogyasztanak minden nap, ráadásul nagy mennyiségben. Ezek közül, amiket itt is megtalálhatsz az a répa, a káposzta, a zöld leveles zöldségek, a hagyma és a csíra. Ezek rengeteg vitamint és rostot tartalmaznak.
Gyümölcsök – sokféle gyümölcsöt használnak ízesítésre, alapanyagként és desszertként is. A változatos gyümölcsfogyasztás vitaminokat és rostot ad a szervezetnek.
Diófélék és hüvelyesek – az ázsiai diétában ezek az elsődleges proteinforrások. Tofut, duóféléket és magvakat gyakran használnak levesekhez, salátákhoz, főételekhez és desszertekhez is.
Baromfi és tojás – csirkét, pulykát és tojást ritkábban fogyasztanak, nagyjából hetente egyszer, főételben.
Vörös húsok – elég ritkán fogyasztják, havonta néhány alkalommal, vagy ha többször, akkor csak kis mennyiségben.
Sport vagy sör? Jöhet mindkettő!
5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról