Főoldal > DIÉTA > A Mínusz 1 diéta

A Mínusz 1 diéta

0

Írta: and

Ráadásul koplalás és stresszes kalóriaszámlálgatás nélkül érheted el az ideális testsúlyodat. Saját tapasztalatod alapján fogod tudni összeállítani az ideális étrendedet, elég, ha odafigyelsz arra, hogyan reagál a tested arra, amit eszel. A kúra lényege Nyolc héten keresztül hetente egyvalamit el kell hagynod az étkezésedből. A nyolcadik hét után szervezeted visszajelzéseiből te magad is tudni fogod, […]

Ráadásul koplalás és stresszes kalóriaszámlálgatás nélkül érheted el az ideális testsúlyodat. Saját tapasztalatod alapján fogod tudni összeállítani az ideális étrendedet, elég, ha odafigyelsz arra, hogyan reagál a tested arra, amit eszel.

A kúra lényege

Nyolc héten keresztül hetente egyvalamit el kell hagynod az étkezésedből. A nyolcadik hét után szervezeted visszajelzéseiből te magad is tudni fogod, mi az, ami jót tesz neked, és mi az, ami nem. Ennél a fogyókúránál – ami nem is annyira fogyókúra, mint inkább egy kísérlet – a tested mutatja meg, melyek azok az élelmiszer típusok, amelyeket jól fel tud dolgozni. A diéta alapvető célja, hogy kicsit megtörje a berögzült szokásokat. Lehet, hogy olyan étkezési szokások váltak a napi rutinoddá, amelyekre nincs is szükséged, és nem fognak hiányozni, ha elhagyod őket.

Bonyolult szabályok betartása helyett a Mínusz 1 diéta során minden héten egy adott típusú élelmiszert, illetve élvezeti cikket el kell hagynod az étkezésedből. Az egy hét alatt figyelned kell a tested reakcióit: megkönnyebbül-e a szervezeted, lépnek-e fel hiánytünetek stb. Esténként pár mondatban le kell írnod a tapasztalataidat, hogy érezted magad aznap, milyen volt az általános közérzeted, nehéz volt-e a lemondás az adott élelmiszerről. A nyolcadik hét után pedig, ahogy visszaolvasod a naplódat, meg fogsz lepődni az eredményen.

A nyolc hetes program a következőképpen épül fel:

min2.jpg ()1. hét: Cukor elhagyása (nincs csoki, nasi, kakaós csiga, mézes tea, banán, habos kávé, cola)

2. hét: Gyorséttermi- és félkész, fagyasztott ételek elhagyása  (nincs McDonald’s, félkész pizza, fagyasztott sült krumpli)

3. hét: Kávé elhagyása (se koffeinmentes, se igazi, se koffeintabletta)

4. hét: Tejtermékek (nincs tej, sajt, tejföl, túró)

5. hét: Fehér liszt elhagyása (se péksütik, se kenyerek)

6. hét: Alkohol elhagyása (se tömény, se bor, se pálinka)

7. hét: Hús elhagyása (nincs se szárnyas, se négylábú, de még ha se)

8. hét: Étkezési adalékanyagok elhagyása (semmiféle tartós élelmiszer… ezen a héten a legjobb, ha friss alapanyagokból készítesz magadnak ételeket)

Szervezet megterhelése

Szervezeted örülni fog ennek a kísérletnek. Ha egy hétig bármelyik felsorolt élelmiszert kiiktatod a táplálkozásból, nagy ballépést nem követhetsz el. Hidd el, a szervezeted jelezni fogja, mi az, ami hiányzott neki (nem az esti Mojito koktél elmaradására gondoltunk), és mi az, aminek elhagyásáért hálás volt.

Nehézségek

A legnagyobb nehézséget a már említett berögzült szokások megtörése jelentheti. Ha gimis korod óta három cukorral iszod a napi két kávédat, akkor az első és a harmadik hét elég kellemetlen lesz. De az is előfordulhat, hogy az első pár nap kezdeti nehézsége után sem a cukor, sem a fekete nem fog hiányozni… ebben a diétában az a jó, hogy saját magad érzed, mi az, ami jó a szervezetednek.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek ajánlott, aki vállalkozó szellemű, és szívesen kísérletezik saját magán.

Pénztárcabarát?

Az utolsó hetet leszámítva abszolút olcsón megúszhatod, hiszen csak arra kell figyelned, hogy melyik héten, mit NE pakolj a bevásárló kosaradba.

Eredmény

Abszolút pozitív tapasztalatok a nyolcadik hét után. Hidd el, még magadnak is meglepő lesz, hogy melyik hét volt nagyon húzós, és melyik hihetetlenül könnyű. Érezni fogod, hogy mire is van igazán szüksége a testednek, és ez segít majd a jövőben, hogy tudatosabban táplálkozz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X