Főoldal > DIÉTA > 4 dolog, amit tudnod kell a chiliről

4 dolog, amit tudnod kell a chiliről

chilidaganatellenesfájdalomcsillapításfertőtlenítőfogyasztószer
0

Írta: and

Ez a népszerű ízesítő nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. A chili rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz főleg a szár felőli részen érezhető. Tulajdonképpen bárhogy felhasználhatod, mert […]

Ez a népszerű ízesítő nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezik. A chili rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz főleg a szár felőli részen érezhető.

Tulajdonképpen bárhogy felhasználhatod, mert a vegyület se melegben, se hidegben nem sérül, így mindenféle ételben megőrzi jótékony hatásait. Csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba, mert a túl sok csípős, akár rosszat is tehet.

Fogyasztószer

Több kutatást végeztek már a kapszaicin hatásaival kapcsolatban. Igazolt tény, hogy olyan fehérjék keletkezését váltja ki, melyek segítik a súlycsökkenést és megakadályozzák a zsír lerakódását. Hatására az éretlen zsírsejtek képtelenek megtelni zsírral, mellyel megakadályozza azok növekedését. A chili hatóanyaga felgyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően a szervezet többet éget el a zsírraktáraiból.

shutterstock_55765444.jpg ()Egy vizsgálatban két csoportra osztottak embereket. Az első csoportnak étkezés előtt néhány falat csípős előételt adtak, a másik csoportnak nem. A vizsgálatban azt figyelték meg, hogy akik előételt ettek, kevesebb ételre volt szükségük az étkezések során a másik csoporttal szemben.

Daganatellenes

A kapszaicin mellékhatások nélkül képes elpusztítani a rákos sejteket, a mellettük lévő egészségeseket azonban nem károsítja. Különösen hatásos tüdő-, gyomor- és a rendkívül nehezen gyógyítható hasnyálmirigyrák esetében. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a sok chilit fogyasztó országokban, mint Mexikó vagy India, nagyon alacsony a daganatos megbetegedések száma.

Fájdalomcsillapító

A chilit a népi gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Külsőleg bedörzsölve enyhíti az erős migrénes fájdalmakat és a fogfájást, külsőleg pedig a meleg érzetet ad, a bőr kipirul és a bőrszövetek több vért kapnak, ezáltal a reumatikus fájdalmak, gyulladások is csökkenthetők. Ma már rengeteg kapszaicin tartalmú krémet lehet kapni mindenféle fájdalom csökkentésére. A viszketésérzetet ugyanazok a receptorok érzékelik, mint a fájdalmat, így övsömör és herpesz kezelésére is nagyon jól alkalmazható.

Ritkábban alkalmazzák injekció formájában is helyi érzéstelenítővel kombinálva. Ebben a formában olyan módon idézi elő a zsibbadást, hogy közben nem bénulnak le a mozgást irányító idegsejtek.

Fertőtlenít

Ezt a hatását leginkább akkor használhatjuk ki, ha megfázástól szenvedünk vagy éppen a torkunk fáj. Persze nem magában kell elszopogatni egy egész chili paprikát, elég, ha az ételeidet ezzel ízesíted. Ilyen formában enyhíti a torokgyulladást, segít az eldugult orron, mivel felhígítja a sűrű nyákot, valamint köptető hatással is rendelkezik, ami a kínzó köhögés megszüntetését támogatja.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X