Főoldal > EGÉSZSÉG > Fejfájás ellen, gyógyszer nélkül?

Fejfájás ellen, gyógyszer nélkül?

fájdalomfájdalomcsillapításfájdalomcsillapítófejfájásmigrén
0

Írta:

A kínzó fejfájást a legtöbben ismerjük. Ritkán múlik el magától, gyógyszert meg nem akar mindenki rögtön bevenni. A következő praktikákkal enyhíthetsz a fájdalmon.

Ami mindig beválik: a borogatás

Ha szinuszos fejfájás gyötör, jó megoldás lehet egy behűtött jégakkut fejünkhöz nyomni – a jég érzéketlenné teheti a területet, és így tompítja a fejfájást. Ha stressz áll a háttérben, akkor próbálkozzunk inkább valami forróval – ez ugyanis ellazíthatja az izmokat és elmulaszthatja a kellemetlen érzést.

Vedd fel a harcot gyömbérrel a fejfájás ellen

A gyömbér igazi csodaszer, ami számos szorult helyzetben kisegíthet minket – nincsen ez másképpen a fejfájással sem. Elég elrágni egy kisebb darabkát, vagy ha azt túl erősnek éreznénk, készíthetünk belőle akár fejfájásűző főzetet is!

Amiből sohasem elég

A megfelelő folyadékbevitel tényleg jelentősen javíthat a fejfájáson. A dehidratáció könnyedén lehet kiváltó ok, ezért, ha elkezdjük érezni, hogy fejünk elnehezül és sajog, vegyünk magunkhoz egy nagy pohár, frissítő vizet! Fontos, hogy az egész nap folyamán ne feledkezzünk meg erről.

Portrait of young happy woman with glass of water

Fejmasszázs

Remek módja annak, hogy megszabaduljunk a kínzó fejfájástól, ugyanis javítja a véráramlást a kritikus zónákban, és oldja a stresszt, ami szintén felelős lehet a fájdalomért. Egy kis fejmasszázs sokkalta hasznosabb és egyszerűbb, mint bármilyen erős fájdalomcsillapító.

Lélegezzünk!

Üljünk le egyenes háttal egy székre, jól domborítsuk ki mellünket, és figyeljünk a légzésünkre. Ezzel azonnal friss levegőhöz jut az agy.

Jól jön a tea…

Borsmentát és citromfüvet használjunk, ezek leveleit törjük meg, forrázzuk le, és ha már ihatóra hűlt, akkor ízesítsük mézzel. Legalább három decit, vagyis egy nagy bögre teát kell ahhoz elfogyasztani, hogy a fejfájás elmúljon.

Fontos az egyenes tartás

A rossz testtartás izomfeszülést eredményez, ami fejfájást vált ki. A számítógép előtt dolgozók különös veszélynek vannak kitéve, mert a váll és a nyak izmai állandó görcsben vannak. Próbáljuk ki a következőt: nézzünk előbb a jobb, majd a bal a vállunkra, eközben automatikusan kihúzzuk magunkat.

Ügyeljünk a kávéfogyasztásra

A túl sok koffein (napi három vagy annál több csésze kávé vagy sok koffeines üdítő) fogyasztása okozhat fejfájást. Szintén fejfájás lehet a vége annak, ha hirtelen állunk le a kávézással. A napi egy kávé azonban – érszűkítő hatása miatt, valamint mert fokozza a fájdalomcsillapítók hatását – jót tehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X