Főoldal > EGÉSZSÉG > Minden, amit tudni kell az edzés közbeni fejfájásról

Minden, amit tudni kell az edzés közbeni fejfájásról

edzésedzés fejfájásegészségfájdalomfejfájásfejgörcsgyulladáshidratációmásodlagos fejfájásmegterhelés
0

Írta:

Veled is előfordult már, hogy nagy súlyok emelésekor vagy burpee közben tört rád a kínzó fejgörcs? Bár lehet, hogy eddig nem hallottál róla, de az úgynevezett edzés fejfájás létező probléma, amely megterhelő edzés közben vagy akár után jelentkezik.

Mi is az az edzés fejfájás?

Ez a típusú fejfájás kifejezetten magas intenzitású, kemény edzések közben, esetleg végén tör elő. A migréntől eltérően nemcsak a fej egyik oldalán jelentkezik, hanem annak mindkét oldalát érinti. Másik jellemzője, hogy erősen lüktet, így kifejezetten kellemetlen tud lenni, főleg, ha még mozognál tovább. Két fajtáját különböztetik meg: az elsődlegest és a másodlagost. Az elsődleges edzés fejfájás általában teljesen ártalmatlan, és 5 perctől maximum 48 óráig tarthat. A másodlagos ennél jelentősen hosszabb ideig húzódhat, és jellemzően sokkal súlyosabb probléma áll mögötte, mint a túlzott megerőltetés.

Mi okozza az edzés fejfájást?

Bármilyen fárasztó és kimerítő mozgásforma okozhatja, lehet szó akár HIIT tréningről vagy súlyzós edzésről, de futásról, sőt kerékpározásról is. Ezenkívül hozzájárulhat a dehidratáció, a hőség, a magas páratartalom és az alacsony vércukorszint is. Másodlagos fajtájáért azonban sokszor mögöttes és súlyos probléma felelős.

Miért veszélyes a másodlagos edzés fejfájás?

A másodlagos edzés fejfájás nem elég, hogy akár 48 órán túl is tarthat, de hátterében olyan súlyos egészségügyi problémák állhatnak, mint az agyi vérzés, a koszorúér betegség vagy épp a tumor. Tartós fennállása mellett figyelmeztető jel lehet a hányás, a gyengeségérzet, az elmosódott- vagy duplánlátás, de csökkent koncentrálóképesség is gyakran kíséri. A kimerítő edzés hatására olyan szinten felmehet a vérnyomás, hogy súlyos gondokat okozhat az agyban és az érrendszerben is. Ha felmerül a másodlagos edzés fejfájás gyanúja, nem szabad hezitálni, mielőbb orvoshoz kell fordulni vele.

Hogyan lehet kezelni?

Míg a másodlagos edzés fejfájással mihamarabb orvost kell felkeresni, addig elsődleges fajtája általában házilag kezelhető. Ha betegség után térsz vissza az edzésekhez, fél órával testmozgás előtt célszerű gyulladásgátlót beszedni, hogy elkerüld a hirtelen fizikai kihívásra adott reakcióját a szervezetnek. Az ibuprofén hatóanyagú készítmények kiváló választások erre a célra. Természetesen, ha szinte mindennap, például heti 5-ször edzel, a fájdalomcsillapító rendszeres szedése nem ajánlott. Ebben az esetben célszerű inkább az edzés körülményeire figyelni és gondoskodni az elegendő vízfogyasztásról.

Hogyan előzhető meg?

Az edzés fejfájás megelőzésében kulcsszerepet kap a bemelegítés, amely felkészíti a szervezetet a testmozgásra. Ha tudod, hogy a túl kemény edzésekre érzékenyen reagálsz, célszerű megfontolni azt is, hogy visszaveszel az intenzitásból. Klimatizált terem, jól szellőző edzőruha, megfelelő hidratáció és edzés előtt körülbelül másfél-két órával elfogyasztott kisebb étkezés is segíthet, hogy elkerüld a lüktető fejfájást. Sokan a gyulladáscsökkentő diétákra is esküsznek, de ezek eredményességét eddig nem igazolták tudományosan.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X