Főoldal > EGÉSZSÉG > A citromfű tea 5 jótékony hatása

A citromfű tea 5 jótékony hatása

citromfűcitromfűteaegészséggyógyteatea
0

Írta:

Nem csak illatos, de egészséges tea is készíthető a citromfűből. Görcsoldó és vírusölő hatásának köszönhetően természetes gyógyír több egészségügyi problémára, mint például a gyomor- és menstruációs görcsök vagy akár a herpesz.

A Közel-Keletről származó növény a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de a kertekben is sokfelé megtalálható. Dél-Európában a görögök terjesztették el, nyugat-európai kolostorkertjeikbe a Benedek-rendi szerzetesek vitték át, és mára már Magyarországon is meghonosodott.

1. Vírusölő

A citromfű fő hatóanyaga az illóolaj, melynek legfőbb alkotórészei a citronellál, citrál, geraniol. Ezen kívül tartalmaz még flavonoidokat, cserzőanyagokat tartalmaz, és csersavtartalmára vezethető vissza a baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatása is. Antibakteriális, fertőtlenítő tulajdonsága miatt csípésekre, harapásokra, sebfertőtlenítésre külsőleg alkalmazták. Immunerősítő hatása miatt pedig herpeszvírus kezelésére is kiváló.

2. Szívnyugtató

A citromfű teát érdemes idegeskedés, magas vérnyomás ellen is kipróbálni: ideg- és szívnyugtató hatása van. Gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is, sőt még a jó alvást is segíti.

3. Gyomorbarát

Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások esetében is különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, puffadásgátló és szélhajtó.

81039117 - lemongrass tea with sliced lemon for health

4. Görcsoldó

Nem csak a gyomortáji görcsök ellen lehet inni egy-két pohár citromfű teát, hanem a menstruációs görcsök csökkentésére is alkalmazható. Ezenkívül szabályozza a pajzsmirigy működését és csökkenti a túltermelésből adódó idegességet.

5. Arcbőr-javító

Elsősorban borogatásként, bedörzsölőként, illetve fürdőkúrában alkalmazható, de antibakteriális hatásából kifolyólag a citromfű főzettel naponta végzett arcmosás eltünteti a bőrhibákat, pattanásokat is. Használható még sebfertőtlenítésre, övsömörre, zúzódásra és reumatikus fájdalomra is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X