Főoldal > EGÉSZSÉG > Javítsd emésztésed citromfűvel!

Javítsd emésztésed citromfűvel!

baktériumbetegségcitromcitromfűegészségemésztésgyógyulásimmunrendszernyugalomnyugtatóvírus
0

Írta:

Legtöbben nyugtató hatása miatt ismerik és kedvelik az illatában citromra hasonlító gyógynövényt, a citromfüvet. A mézfűnek vagy macskaméznek is nevezett növény valódi gyógyír a gyomorbántalmakra, sőt a vírusok ellen is védelmet nyújt.

 

Már Nagy Károly császár is érezte, hogy a citromfű valami különös csodaszer lehet, mert termesztését rendeletileg írta elő az alattvalók számára, 810 táján. Ekkortól kezdődött meg a növény szaporodása, és vált közkedvelt gyógy- és fűszernövénnyé.

Hajtását és levelét érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, amely július-augusztusra esik. Nem árt tudni, hogy a citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok és a kávésav. Ezeknek köszönheti azt a rengeteg, jó tulajdonságát, ami számos betegségre gyógyírt jelent. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. Ez azt is jelentette, hogy nem csak a népi gyógyászat, hanem a tudomány is elismeri a növény különös hatásosságát.

Orvosság helyett…

A jó talajt kedvelő citromfű fényigényes növény, de egy balkonládában is remekül lehet termeszteni, ezért nem kell lemondania róla senkinek. Ha semmi különös feldolgozási formát nem teszel vele, akkor is könnyen elérheted a gyógyító hatásait: csak tedd a leveleket vízbe, hagyd egy kicsit állni, és már ihatod is. Enyhíti a rossz közérzetet, jó idegesség vagy álmatlanság ellen. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása is bizonyított, de a megfázásnál is segít.

citromfu2.jpg ()

Megoldás rossz emésztés ellen

A helytelen táplálkozás következménye, hogy egyre többen szenvednek a rossz emésztéstől, székrekedéstől. Gyakori, hogy a gyomor, az emésztőrendszer sínyli meg legelőször túlhajszolt életmódot, ilyenkor a gyomortájéki szorító érzést, az esetenkénti görcsös fájdalmakat jól oldja a citromfűből készített tea, mely egyben az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, így akár még a fogyást is elő lehet segíteni.

Vírusok ellen…

A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható herpesz esetén. A növény leveleiből készült tea pedig még a vizsgadrukkot is oldja, sőt fejfájásra is alkalmazható. Ha igazán hasznos hatóanyagokat akarsz kapni, akkor mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket érdemes leszedni és használni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X