Főoldal > DIÉTA > 4 kérdés a halolajról

4 kérdés a halolajról

halolajkismamaokosomega-3terhesség
0

Írta:

Fogyasztása azóta világszerte elterjedt. Ki természetes forrásból, ki étrend-kiegészítők formájában viszi be szervezetébe. Népszerűsége ellenére azonban korántsem biztos, hogy mindent tudsz a halolaj pozitív és negatív hatásairól. Miben rejlik a halolaj ereje? A halolaj az egyik leggazdagabb esszenciális zsírsavforrás, nagy mennyiségben tartalmaz EPA-t és DHA-t, amelyek az Omega-3 altípusai. Ezeket a nélkülözhetetlen zsírsavakat a szervezet […]

Fogyasztása azóta világszerte elterjedt. Ki természetes forrásból, ki étrend-kiegészítők formájában viszi be szervezetébe. Népszerűsége ellenére azonban korántsem biztos, hogy mindent tudsz a halolaj pozitív és negatív hatásairól.

Miben rejlik a halolaj ereje?

A halolaj az egyik leggazdagabb esszenciális zsírsavforrás, nagy mennyiségben tartalmaz EPA-t és DHA-t, amelyek az Omega-3 altípusai. Ezeket a nélkülözhetetlen zsírsavakat a szervezet nem tudja előállítani, így külső forrásból – ételekből vagy étrend-kiegészítőkből – érdemes pótolni. Az emberek többsége nagyon kevés EPA-t és DHA-t visz be a szervezetébe, pedig számos kedvező élettani hatással bírnak, többek között gyulladáscsökkentők, optimalizálják az agyműködést – a DHA az egyik legfőbb alkotóeleme a központi idegrendszerben található agyi celláknak – és csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

halolajcikk.jpg ()Okosabbak lesznek tőle a gyerekek?

Bár az orvosok többsége ajánlani szokta az Omega-3 bevitelt terhesség alatt, azonban abban a reményben nincs értelme halolaj kapszulát szedni, hogy a kis trónörökös okosabb legyen tőle. Ez az urbánus legenda már jó ideje felütötte a fejét, ám egy friss norvég kutatás cáfolja, hogy az a gyermek, akinek az édesanyja több halolajat vitt be a szervezetébe a terhesség alatt, okosabb lenne társainál.

Ugyanakkor figyelemreméltó, hogy azok az anyukák, akiknek a szüléskor magas volt a DHA szintje, valóban okosabb gyermeket hoztak a világra – legalábbis a 6 évvel későbbi IQ tesztek ezt mutatják. A kismamák azonban nem halolaj kapszulát szedtek a terhesség alatt, hanem természetes forrásból jutottak hozzá a DHA-hoz, és már jóval a terhességet megelőzően odafigyeltek az Omega-3-ban gazdag táplálkozásra.

Káros lehet a kapszulában bevitt halolaj?

Az orvosok általában a körültekintő táplálkozás mellett teszik le a voksot az étrend-kiegészítőkkel szemben, az viszont tény, hogy szinte képtelenség nap mint nap kellő mennyiséget bevinni minden egészséges tápanyagból. A semminél tehát az étrend-kiegészítők is jobbak, de a szedést megelőzően mindenképpen érdemes alaposan körbenézni a piacon, és kikérni egy szakember véleményét is.

A halolaj kapszulával kapcsolatban is felmerült a gyanú, hogy ebben a formában többet árt, mint használ, ugyanis könnyen lehet, hogy a kapszulában lévő olaj már avas, ezt azonban nem veszi észre a fogyasztó, hiszen a gyógyszer ízén és szagán ezt nem érezni. Az avas olaj kevésbé egészséges, rosszabb esetben pedig akár káros is lehet, tehát a legkevesebb, amit tehetünk, hogy szigorúan betartjuk a lejárati dátumot.

Túl lehet-e adagolni a halolajat?

A Time magazin orvos szakértője 2 gramm halolajat szed naponta, és ennyit is ajánl mindenkinek. A forgalomban lévő étrend-kiegészítők többsége 0,5 gramm halolajat tartalmaz kapszulánként, amelyekből általában napi hármat kell bevenni. A 2-3 grammos napi adag túllépése nem ajánlott, ugyanis megakadályozhatja a véralvadást, csökkentheti az immunrendszer aktivitását, a szervezet védekezőképességét, növelheti a stroke kialakulásának esélyét és a koleszterinszint is megugorhat tőle.

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X