Almás céklaleves A cékla egy remek fitnesz étel, hisz a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, s mivel alacsony kalóriatartalmú, kiválóan beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Jellegzetes színét a betanin nevű színezőanyagnak köszönheti, aminek egészségjavító hatása közismert, így erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztési folyamatokat, csökkenti a vérnyomást, emellett pozitívan […]
Almás céklaleves
A cékla egy remek fitnesz étel, hisz a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat, sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, s mivel alacsony kalóriatartalmú, kiválóan beilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Jellegzetes színét a betanin nevű színezőanyagnak köszönheti, aminek egészségjavító hatása közismert, így erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztési folyamatokat, csökkenti a vérnyomást, emellett pozitívan hat a közérzetre. A konyhában sokféleképpen felhasználhatod, és ha kedveled az ízét, szemet gyönyörködtető finomságokat kreálhatsz belőle.
A leves hozzávalói: 1 kis fej hagyma, 1 kisebb alma, 500 gramm cékla, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál almaecet, 1 liter zöldségleves, 250 ml tejföl (vagy tejszín), só és bors.
Hámozd meg a hagymát, az almát és a céklát, majd kockázd fel. Forrósítsd fel egy serpenyőben az olívaolajat, tedd bele őket, öntsd rá az ecetet, majd engedd fel a zöldséglevessel, és kb. fél óráig főzd közepes lángon, időnként megkeverve. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a tejfölt, és lassú tűzön főzd még kb. 15 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul. Ezután botmixerrel pürésítsd az egészet, és fűszerezd meg. A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal vagy morzsolt feta sajttal.
Fűszeres tonhal görögdinnyével
A friss tonhal kiváló proteinforrás, a pajzsmirigyműködéshez szükséges jódot, a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez szükséges omega-3 zsírsavakat és sok B12 vitamint tartalmaz, ami segíti az immunrendszer működését, és hozzájárul az egészséges mentális közérzethez. A görögdinnye alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, ám nagyon laktató és kedvező hatást gyakorol az emésztésre.
Hozzávalók: ½ lime, 1 édeskömény gumó, 4 evőkanál görögdinnye, 1 evőkanál olívaolaj, 1evőkanál kurkuma, 1 evőkanál curry por, 400 gramm szezámmag, 2 evőkanál sushi minőségű vörös tonhalfilé, 1 evőkanál citromolaj, tengeri só és bors.
Facsard ki a lime levét, tisztítsd meg az édeskömény gumót, és vágd vékony szeletekre. Kockázd fel a görögdinnyét, locsold rá az olívaolajat és a citromolajat, fűszerezd sóval, borssal, majd keverd hozzá a kurkumát, a curryt és a szezámmagot. Melegítsd fel a maradék olajat, és süsd pár másodpercig a tonhalfilé mindkét oldalát. Ezután szeleteld fel, citromolajjal és sóval dörzsöld be, végül tálald a salátával, amit bazsalikomlevéllel is díszíthetsz.
Epres-rebarbarás habcsók
A rebarbara jellegzetes savanykás ízét az alma-, oxál- és citromsav tartalmának köszönheti. A zöldség rendkívül gazdag ásványi anyagokban, élelmi rostokban és flavonoidokban, ezen kívül a csontképződéshez szükséges K-vitamint és értékes B-komplex vitaminokat is tartalmaz, ami hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és az idegek egészségének megőrzéséhez.
A desszert hozzávalói: 3 tojásfehérje, 1 csipetnyi só, 170 gramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 csepp piros ételszínezék a habcsókhoz, továbbá 1 kg rebarbara, 1 db vaníliarúd, 150 gramm cukor, 300 gramm eper és 200 gramm tejszín.
Melegítsd elő a sütőt 140 fokra. A tojásfehérjéket pici sóval verd kemény habbá, majd apránként add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Verd tovább, amíg egy szilárd és fényes állagot kapsz, és cseppentsd hozzá óvatosan az ételszínezéket. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, egy evőkanállal halmozd rá a habcsókokat, majd süsd kb. 1 óráig. Mosd meg a rebarbarát, és szeleteld kb. 6 cm hosszú darabokra. A vaníliarudat hosszában vágd fel, kapard ki a belsejét, és a cukorral, valamint 250 ml vízzel együtt forrald fel. Tedd bele a felkockázott rebarbarát, főzd kb. 10 percig, majd vedd ki, és hűtsd le egy tálban. Az eperszemeket vágd ketté, verd fel a tejszínt, a keveréket add hozzá a kihűlt rebarbarához, majd a habcsókokra halmozd rá az egészet.
Málnás shake
Aromás és édes íze miatt a málna az édességek népszerű alapanyaga, ám élettani hatásai is rendkívül kedvezőek. A gyümölcsben található fitokemikáliák erősítik az immunrendszert és megkötik a szabadgyököket. Értékes ásványi anyagai segítenek elkerülni a vese- és a hólyagbántalmakat, élelmi rostjai pedig megszüntetik a székrekedést. Hogy energikusabban induljon a napod, 300 gramm málnát, 1 pohár Hipp alma-málna gyümölcslevet, 1 banánt, 1 liter tejet dobj a turmixgépbe, és keverd addig az egészet, amíg krémesen sima állagot kapsz. Töltsd egy pohárba, díszítsd a tetejét málnaszemekkel és fogyaszd hűtve. Ha ennél is hidegebb élményekre vágysz, 500 ml tejet helyettesíthetsz 500 gramm vaníliafagyival is.