Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a kecsketejről

5 kérdés a kecsketejről

finomkecsketejtej
0

Írta: and

1. Miért egészséges? A kecsketej felhasználásával készült élelmiszerek kevés allergén anyagot tartalmaznak és könnyen emészthetők. Többek között a mindennapos stressz és az egyre gyakoribb migrén esetében is hatásos. Mivel nem allergizál, gyermekek is fogyaszthatják, sőt a csecsemőtáplálásban is nagyszerű alternatíva. Egy új-zélandi tanulmány szerint ugyanis a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a […]

1. Miért egészséges?

A kecsketej felhasználásával készült élelmiszerek kevés allergén anyagot tartalmaznak és könnyen emészthetők. Többek között a mindennapos stressz és az egyre gyakoribb migrén esetében is hatásos. Mivel nem allergizál, gyermekek is fogyaszthatják, sőt a csecsemőtáplálásban is nagyszerű alternatíva. Egy új-zélandi tanulmány szerint ugyanis a kecsketej proteinprofilja sokkal inkább hasonlít az anyatejéhez, mint a tehéntejé, és a csecsemők sokkal jobban emésztik. Jóval ritkábban fordul elő allergiás reakció a kecsketejre.

2. Mi a titka könnyen emészthetőségének?

A tehéntejben lévő zsírmolekulák akár tízszer nagyobbak, mint a kecsketejben lévők, így az enzimeknek “könnyebb dolguk van”, amikor lebontják azokat. Ráadásul sok olyan enzim található benne, amelyek támogatják az emésztés folyamatát. A benne található esszenciális zsírsavak a koleszterinszint csökkentését segítik, ezzel védik a szívet. A finom fehér nedűben kevés az alfa-s-1 kazein (fehérje), amely valószínűleg a tehéntej-allergiáért felelős anyag. Naponta fogyasztott kecsketej hatására enyhül a bélnyálkahártya gyulladása és regenerálódnak a sérült bélbolyhok is – állítja egy klinikai tanulmány.

kecsketej2.jpg ()3. Mire hatékony?

Az egyik leggyakoribb “betegség” a stressz és idegesség, valamint a koncentrációzavar legyőzésére is alkalmas. Gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén, hurutos betegségekre, valamint neurodermatitisz és ekcéma esetén is hatásos. Asztmás betegeknek is ajánlják fogyasztását, de segítségével megelőzhetők a daganatos megbetegedések – Q10 enzim tartalmának köszönhetően – és sejtvédő hatásai is van. A kecsketej lúgosít, így biztosítja a sav-bázis egyensúlyt a szervezetben. Magas D-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig a benne lévő kalcium is sokkal eredményesebben szívódik fel, így a csontritkulás egyik leghatásosabb fegyverének is tekinthető.

4. Milyen anyagok találhatók a kecsketejben?

Megtalálhatók benne a könnyen emészthető fehérjék: albuminok, globulinok és kazeinek. Gazdag kétszeresen telítetlen konjugált linolsavban (CLA), amely daganatvédő hatású, de véd az érelmeszesedés ellen, és jó hír a fogyókúrázóknak, hogy klinikai tanulmányok szerint csökkenti a test zsírtartalmát, és növeli az izomtömeget. A selymes fehér ital tartalmaz káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, kalciumot és kloridot, valamint olyan fontos nyomelemeket, mint a réz, cink, jód, bór, titán, króm, és csekély számban vas. A vitaminok közül tartalmaz A-, B1-, B2-, C-, D- és E-vitaminokat, valamint B12-vitamint és folsavat – két utóbbit csak kis mennyiségben. A kecsketej nyolcféle enzimet tartalmaz és Q10 koenzimet.

5. Miért hatékony a bőrápolásban?

Mivel megvéd a sejtek korai öregedésétől, ezért a szépségipar is felfedezte magának. Ma már kapható szappan, tusfürdő és testápoló formájában is, segít az ekcémás és érzékeny bőr megfelelő ápolásában. Magas vitamin és nyomelem tartalmának köszönhetően regenerálja és táplálja a bőrt, nem vált ki allergiás reakciót.

Saliris Resort****superior – Ahol Ég és Föld összeér…

Villámgyors fogyás tablettákkal

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X