Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a brokkoliról

5 kérdés a brokkoliról

brokkoli
0

Írta: and

1. Mi is a brokkoli? A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát egy káposztafélével van dolgunk. A brokkolinak mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák, de vannak világos, sőt fehéres változatai is. Akárcsak a karfiolnak, a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben […]

1. Mi is a brokkoli?

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát egy káposztafélével van dolgunk. A brokkolinak mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák, de vannak világos, sőt fehéres változatai is. Akárcsak a karfiolnak, a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.
A brokkoli szezonja őszre és a tél elejére esik.

2. Honnan származik?

Ősének egy kaukázusi őskáposztát tartanak, mások egy krétai vadkáposztát feltételeznek felmenői között. Jelenlegi formájában – úgy tartják – a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a rómaiak is kultúrnövényként termesztették. Medici Katalin jóvoltából került a XVI. századi Franciaországba, majd Angliába, de egész Európában csak jóval később, a XVIII. századtól vált egyre ismertebbé, és a II. világháború után lett közkedvelt az európai konyhákban.

brokk2.jpg ()3. Miket tartalmaz?

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul könnyebben emészthető, mint a többi káposztaféle. Kalóriában szegény, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Rengetek káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és foszfort tartalmaz. A vitaminok közül érdemes megemlíteni, hogy a B-vitamin család szinte összes tagját tartalmazza, ezen felül A-és C-vitamint is. Mindemellett gazdag növényi flavonoidokban is, mely segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását.

4. Mire jó?

A brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A benne lévő kemopreventív molekula segíti a szervezetet, hogy az megkezdje a daganatos sejtek elpusztítását. Ezen kívül olyan enzimeket tartalmaz, melyeknek a méregtelenítésben van fontos szerepük, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést. Ezért férfiaknak és nőknek egyaránt ajánlott, hogy hetente legalább egyszer fogyasszanak brokkolit.

5. Hogyan készítsük el?

Érdemes minél frissebb brokkolit beszerezni. Frissességét leginkább üde, vízzel telt levelei garantálják. Ha épp nincs szezonja, a mélyhűtött változat is bátran jöhet.

A brokkolit felhasználás előtt gondosan mossuk meg. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Rengeteg módon elkészíthető. Párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek, készíthetünk belőle zöldséglevest vagy tejszínes krémlevest, sűrű mártást. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is kiváló.
Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek.

Fotó: Profimedia – Red Dot

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X