Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a zabpehelyről

5 kérdés a zabpehelyről

müzlizabzabpehely
0

Írta: and

1. Hogyan terem a zab? A zab a pázsitfűfélék családjába tartozik. Nálunk kultúrnövény, amely mindenhol megterem. A zab egyenes szárat növeszt, virága a hosszú szár végén helyezkedik el. A virágzat kettő-négy virágból álló kalászai ágacskákra rendeződnek, így képezve bugát. Az éretté fejlődött zabmagok pelyvával vannak körülvéve, de nem nőttek össze azzal. A virágzási idő júniustól […]

1. Hogyan terem a zab?

A zab a pázsitfűfélék családjába tartozik. Nálunk kultúrnövény, amely mindenhol megterem. A zab egyenes szárat növeszt, virága a hosszú szár végén helyezkedik el. A virágzat kettő-négy virágból álló kalászai ágacskákra rendeződnek, így képezve bugát. Az éretté fejlődött zabmagok pelyvával vannak körülvéve, de nem nőttek össze azzal. A virágzási idő júniustól augusztusig tart.

2. Mit tartalmaz?

A zab rendkívül sok értékes összetevőt tartalmaz, így fehérjét, B csoportba tartozó vitaminokat, ásványi anyagokat (vas, kobalt, mangán, cink, alumínium és kálium), valamint az A-vitamin előanyagát, a karotint. A bór és a jód is megtalálható benne nyomelemként.

zabpeh2.jpg ()3. Milyen hatással bír?

A zabpehely amellett, hogy rengeteg rostot tartalmaz, s ezzel elősegíti az emésztést, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ha hetente csak egyszer fogyasztunk zabpelyhet, már az kimutathatóan jót tesz az egészségünknek, így nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is érdemes zabpehellyel kezdeni a napjukat. Sőt, nyugtató hatással is bír.

4. Hogyan használható fel?

A zabpehely önmagában. egy kis tejjel is remek, de mindemellett rendkívül sokoldalúan fel lehet használni.
–    kitűnő levesek, főzelékek, szószok sűrítésére, mivel nagyon jó a nedvszívó képessége
–    húspanírozáshoz is kiváló, mivel megőrzi a hús szaftosságát
–    sós süteményekhez, így pogácsákhoz is bátran adhatunk egy kis zabpelyhet

5. Hogyan használható a szépségápolásban?

A zab igen gazdag erősítő proteinekben, ráncsimító hatású homoksavban, és élénkítő vitaminokban, ezért valóságos csodaszer a fáradt bőr és az igénybevett haj számára.
A kisebb ráncokat hamar eltünteti 1 evőkanál zabpehely és 3 evőkanál forró tej elegye. A pépet rövid ideig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni, és kézmeleg hőmérsékleten kenjük fel az arcra, nyakra és a dekoltázsra. Legalább 10 percig hagyjuk hatni, majd mossuk le!

Kavard fel a port és nevess!

Fedezd fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X