Főoldal > DIÉTA > C-vitaminnal az immunrendszerünkért (x)

C-vitaminnal az immunrendszerünkért (x)

0

Írta:

Immunrendszerünknek nap mint nap kihívásokkal kell szembenéznie, ami nagyrészt a napjainkra jellemző rohanó és hektikus életvitelből ered. Ilyen gyengítően ható tényezők például a stressz, a kórokozó mikroorganizmusok, vagy az intenzív fizikai aktivitás. Ezért fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk védekező rendszerünk megfelelő működésére, hiszen könnyen sérülékennyé válhat. Az alapvető higiéniai követelmények betartásán túl az egészséges táplálkozás […]

Immunrendszerünknek nap mint nap kihívásokkal kell szembenéznie, ami nagyrészt a napjainkra jellemző rohanó és hektikus életvitelből ered. Ilyen gyengítően ható tényezők például a stressz, a kórokozó mikroorganizmusok, vagy az intenzív fizikai aktivitás. Ezért fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk védekező rendszerünk megfelelő működésére, hiszen könnyen sérülékennyé válhat.

Az alapvető higiéniai követelmények betartásán túl az egészséges táplálkozás és életvitel mind kulcsfontosságú tényező az egészség megőrzésében. Ezt tükrözi az a jól ismert mondás is, mely a helyes táplálkozás fontosságára mutat rá: „Az vagy, amit megeszel”.

Megfelelő étrenddel energiát és tápanyagokat biztosítunk szervezetünk számára – mindemellett védekező-mechanizmusainkat is erősíthetjük. Az elfogyasztott táplálék összetevői beépülnek sejtjeinkbe, szöveteinkbe, nagyban meghatározva egészségi állapotunkat. A vitaminoknak különösen fontos szerepük van, melyeket viszont szervezetünk nem képes előállítani, ezért létfontosságú a rendszeres utánpótlásuk.

Többek között ilyen fontos a C-vitamin is.

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav felfedezése Szent-Györgyi Albert nevéhez kötődik. Számos pozitív hatása ismert, többek között erősítheti az immunműködést, fokozhatja a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. E mellett fontos szerepet játszik a csont-, kötőszövet- és porcképzésben, elősegíti a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját, valamint a vérképződést is.

A C-vitamin hiányában könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, valamint növekedhet a meghűléses megbetegedések gyakorisága is.

A szervezetünk ebből a vitaminból nagyobb mennyiséget igényel, a javasolt minimális napi bevitele 80 mg. A Magyar Élelmiszer Biztonsági Hivatal nemrégiben publikált, 2009-ben készített dietetikus felmérése szerint a felnőtt lakosság C-vitamin bevitele nem elégséges, az egészséges felnőttek közel 40%-a nem fogyaszt elegendő C-vitamint.

logo.jpg ()A legjobb C-vitamin forrásként a citrusfélék, a friss zöldségek vagy gyümölcsök szolgálnak.

Amennyiben célzottan szeretnénk növelni C-vitamin bevitelünket, a szokásos citrusféléken kívül úgynevezett „powerfruitokkal”, azaz „szupergyümölcsökkel” is megtehetjük ezt. Ez a kifejezés azon gyümölcsök gyűjtőneve, melyek kiemelkedően magas vitamin és/vagy antioxidáns-tartalommal rendelkeznek.

További információk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X