Főoldal > DIÉTA > Lehet édes az élet cukor nélkül?

Lehet édes az élet cukor nélkül?

0

Írta:

  A finomított cukorról ugyanis már a legtöbben tudjuk, hogy csak egy édes méreg, ami elhízáshoz vagy akár cukorbetegséghez is vezethet.   Miért veszélyes a finomított cukor?   A testünk állandó mozgásban van, folyamatosan „dolgozik”, még akkor is amikor alszunk. Ehhez a működéshez pedig energiára van szüksége. Az energiát 10 százalékát kellene cukorból nyernünk. A […]

 

A finomított cukorról ugyanis már a legtöbben tudjuk, hogy csak egy édes méreg, ami elhízáshoz vagy akár cukorbetegséghez is vezethet.

 

Miért veszélyes a finomított cukor?

 

A testünk állandó mozgásban van, folyamatosan „dolgozik”, még akkor is amikor alszunk. Ehhez a működéshez pedig energiára van szüksége. Az energiát 10 százalékát kellene cukorból nyernünk. A többit a bevitt szénhidrátokból, amelyek glükózzá alakulnak a testünkben. Ez az egyszerű cukor az, ami biztosítja a szervezetünk működését.

 

Az egyszerű cukor azonban egészen más, mint a boltban kapható finomított cukor!

Az édességek, sütemények, csokoládék mind-mind finomított cukorból készülnek.

A finomított cukor pedig túl gyorsan szívódik fel, aminek hatására az inzulin termelése megnő a hasnyálmirigyben.

Ennek az az eredménye, hogy a nagy mennyiségű inzulin gyorsan és rögtön vonja ki a cukrot a vérből.

Amikor túl sok cukrot von ki  a vérből azzal a szervezetünk nem tud mit kezdeni, hiszen annyit nem tud azonnal felhasználni, így ez a cukor elraktározásra kerül, illetve megerjed.

Az elraktározott cukor elhízáshoz vezet, a megerjedt cukor pedig úgy hat a szervezetünkre, mint az alkohol, tehát károsítja a májat és az idegsejteket.

Ezeken kívül számos más betegséget is előidézhet, hiszen már bizonyított, hogy a szív-koszorúér betegségeknél is közrejátszik a glükózanyagcsere zavara.

Az egyik legsúlyosabb következmény azonban a cukorbetegség. A megterhelt hasnyálmirigy ugyanis kimeríti az inzulintermelő béta-sejteket, és előidézi a betegséget.

Nagyon fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, hogy kerüljük a finomított cukrokat. Erre már érdemes időben megtanítani a gyermekeinket is, mert számukra talán még veszélyesebb a fogyasztása.

Fogyasszunk inkább sok gyümölcsöt, amelyek között biztosan találunk finom édeset is, vagy keressünk alternatívát, amivel helyettesíthetjük ezt a mérget.

A nyírfacukor például remek alternatíva lehet, hiszen az íze nagyon hasonlít a cukorhoz, az élettani hatása azonban éppen az ellenkezője.

Vitálkonyha_logo.jpg ()Figyeljünk oda az egészségünkre és száműzzük az étrendünkből a finomított cukrot éppen úgy, mint a fehér lisztet!

További információk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X