Főoldal > DIÉTA > Vonzó alak és hosszú élet? Lesd el a krétaiak titkát!

Vonzó alak és hosszú élet? Lesd el a krétaiak titkát!

diétafogyásfogyókúragörögmediterrán
0

Írta: and

A görög életérzés Kréta egy gyönyörű sziget, aminek minden évszakban varázslatos a hangulata. Egy nemrégiben publikált amerikai tanulmányban a kutatók 7 országban 13 ezer, 40-59 év közötti ember egészségi állapotát vizsgálták, és megállapították, hogy a nemzetközi összehasonlításban a krétaiaknál jóval alacsonyabb a halálozási arány. A szakértők szerint a hosszú élet titka a szigetország speciális étrendje, amelynek […]

A görög életérzés

Kréta egy gyönyörű sziget, aminek minden évszakban varázslatos a hangulata. Egy nemrégiben publikált amerikai tanulmányban a kutatók 7 országban 13 ezer, 40-59 év közötti ember egészségi állapotát vizsgálták, és megállapították, hogy a nemzetközi összehasonlításban a krétaiaknál jóval alacsonyabb a halálozási arány. A szakértők szerint a hosszú élet titka a szigetország speciális étrendje, amelynek követése csökkenti a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, és kedvezően befolyásolja a születéskor várható élettartamot.  

A krétai diéta alapjai

A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásnak köszönhetően a krétaiak nem csupán egészségesebben és tovább élnek, mint más európai nemzet, ám kevésbé túlsúlyosak. A közép- és észak-európai emberekhez viszonyítva kevesebb húst, tojást, vajat esznek, szinte kizárólag csak olívaolajjal főznek, és gazdagon fűszerezik ételeiket. A krétai étrend leginkább növényi eredetű élelmiszerekből áll, ahol kitüntetett szerepe van a fokhagymának, a bornak, a kenyérnek, a gyümölcsöknek, a zöldségeknek és a hüvelyeseknek.

Napi ötször zöldség és gyümölcs

Az étkezés szezonális friss zöldségek nélkül szinte elképzelhetetlen, a görögök a zöldségfogyasztás európai bajnokai. A krétai diéta a tenyérméret alapján határozza meg a szükséges napi ételmennyiséget. Ha szeretnéd követni az alapelveiket, fogyassz naponta egy marék friss gyümölcsöt, két marék bogyós gyümölcsöt, egy marék nyers zöldséget, egy marék száraz hüvelyest, két marék főtt zöldséget, valamint 5 szem aszalt gyümölcsöt. Ezek az ételek értékes energiaforrások, emellett nagyon kevés zsírt és kalóriát tartalmaznak.

Laktató hüvelyesek

A hüvelyesek kiváló minőségű fehérjék, rendkívül magas a rosttartalmuk, hamar eltelítik a gyomrot, és sokáig okoznak teltségérzetet. A krétaiak menüjében szinte naponta szerepel borsó, csicseriborsó, bab vagy lencse, amelyekhez köretként kenyeret vagy zöldséget fogyasztanak.  A hüvelyeseket szívesen kombinálják rizzsel, búzával és kukoricával, népszerű eledeleik közé tartozik pl. a lencseleves vagy a kukoricás babsaláta.

oliva.jpg ()Olívaolaj a főzéshez

Az olívabogyót ősidők óta nagyra becsülik. Homérosz folyékony aranynak hívta a zöldessárga színű olívaolaját, amely a szervezet számára létfontosságú fitokemikáliákat, E-vitamint és másodlagos növényi anyagokat tartalmaz. Az olívaolaj értékes összetevői védik a sejtfalat a szabadgyökök káros hatásaitól, egyszeresen telítetlen zsírsavai kedvező hatást gyakorolnak a koleszterinszintre, és hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészséges működéséhez.  A Krétán előállított olívaolaj kiváló minőségű, valamint nagy koncentrációban tartalmaz enzimeket és vitaminokat. A krétaiak az olívaolajat sokoldalúan alkalmazzák a konyhában, amellyel megőrizhető az ételek jellegzetes íze és karaktere.

Fokhagyma és kenyér

Krétán az egyik legfontosabb fűszer a fokhagyma, baktériumölő hatása már évezredek óta közismert. A fokhagyma több mint 100 kéntartalmú vegyületet tartalmaz, az allicin tágítja az ereket, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterint, illetve megakadályozza az érelmeszesedést. A görög étkezésekben kulcsfontosságú szerepet játszik a kenyér, amit nem vajjal és margarinnal fogyasztanak, hanem levesek, saláták, zöldségek vagy hal kísérőjeként. A teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek magas rosttartalma elősegíti az emésztési folyamatokat, emellett a jó minőségű pékáruk a szervezet számára fontos vitaminokat (vas, foszfor, magnézium, B-vitamin, folsav) is tartalmaznak. 

Gyógyító ital

A görögök a menü mellé általában vörösbort is szervíroznak, ami nem csupán a hangulatukra gyakorol pozitív hatást. A vörösbor legértékesebb összetevői az antioxidáns fenolok, amelyek megakadályozzák a sejtek károsodását, védenek a szív- és érrendszeri betegségek ellen, és erősítik az immunrendszert. A mértékkel fogyasztott (napi 2-3 dl) vörösbor fokozza a jó közérzetet, segít oldani a feszültséget, és hosszú távon védi az egészséget.

Hús helyett hal

A krétaiak viszonylag ritkán fogyasztanak vörös húsokat, vagy marhából, sertésből készült ételeket, így étrendjükben meghatározó szerepet játszanak a tenger gyümölcsei, amelyek a legfontosabb jódszállítók. A pajzsmirigyhormonok termeléséhez nélkülözhetetlen a megfelelő jódbevitel, a jódhiány pajzsmirigy zavarokhoz, fáradékonysághoz és súlygyarapodáshoz vezethet.  A tengeri halak nem csupán természetes jódforrások, ám a bennük lévő omega-3 zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, a magas vérnyomást, és jótékony hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre. A krétaiak étrendje a vizsgálatok alapján tehát a legegészségesebb táplálkozási módszer, amely kiválóan alkalmas súlycsökkentésre, és segít megelőzni a különféle betegségeket.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Kavard fel a port és nevess!

Fedezd fel a powerfruit erejét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X