Főoldal > DIÉTA > Ezért ne kezdj el fogyózni!

Ezért ne kezdj el fogyózni!

életmódváltásfogyókúrahibakoplaláslista
0

Írta:

Boldog mami sorozat 11.rész

Szerzőnk, Bakos Zsuzsi gyermeke születéséig számos fórumon népszerűsítette az egészséges életmódot. Sorozatában életmód tanácsadói, edzői és anyai ismereteit latba vetve igyekszik tanácsokkal szolgálni azokban a testet és lelket érintő kérdésekben, amelyek az időhiánnyal küzdő újdonsült anyákat (is) foglalkoztatják. Most éppen óvva int a nagy fogyókúrás bakiktól.

Egyszer vendége voltam egy reggeli műsornak, az önelfogadás volt a téma. A beszélgetés után a nézők betelefonálhattak, és tanácsot kérhettek az életmódjukra vonatkozó kérdésekben. Főleg kismamák tárcsáztak, akik arról panaszkodtak, hogy bár alig-alig esznek valamit, nem fogynak egy dekát sem. Igyekeztem a lehetőségekhez mérten elmagyarázni nekik, hogy nem az éhezés a megfelelő út a vágyott alak eléréséhez.

fogyoscikk.jpg ()Van egy friss élményem is. A minap betértem a patikába, ahol a másik pultnál egy jelentősen túlsúlyos kismama ácsorgott. Éppen valamilyen csodabogyó után érdeklődött a patikusnőnél, állítván, hogy semmi ideje a testmozgásra. Miután mindketten babakocsival érkeztünk, gondoltam, ez már elég egy összeesküvéshez, és kedvesen meginvitáltam tornázni. Nagyjából úgy nézett rám, mintha valami kétes ügyletbe akarnám beszervezni, de azért vonakodva elvette a szórólapot. Persze nem jött el. Biztosan még mindig a csodát várja.

Innen jött az ötlet, hogy összeállítsak egy fogyókúrás NE CSINÁLD listát azoknak, akik hajlandóak is valamit tenni a siker érdekében.

1.    Ne kezdj el koplalni!

A legegyszerűbb és leggazdaságosabb megoldásnak az éhezés tűnik, ám kutatások sora mutatta ki, hogy az éhezéssel leadott kilók 90-95 százalékban visszatérnek. Persze a koplalással eleinte valóban fogyni fogsz, csakhogy ez esetben nem a zsírraktárakhoz nyúl a szervezet, hanem az izomtömeget kezdi el bontani, vagyis a mérlegen látott eredmény csak szemfényvesztés. Amikor viszont kifáradva a megerőltető diétától visszatérsz a normális(?) táplálkozáshoz, a szervezeted minél többet igyekszik majd raktározni a bevitt kalóriákból, ez a magyarázata a rémséges jojó-effektusnak is!

2.    Ne dőlj be az egyoldalú diétáknak!

A világháló tele van az egyél 5 napig avokádót típusú, villámgyors sikerrel kecsegtető diétákkal. (Mind közül kedvencem a csoki diéta. Bár nagyon jól hangzik, aligha hatásos.) A népszerű 90 napos diéta is sok kritikát kapott, hiszen a napok hangzatos leosztása után gyakorlatilag az derült ki, hogy három napon át gyakorlatilag csak szénhidrátot eszel, és a szervezet csak minden 4. napon jut fehérjéhez! Az azóta már ledózerolt Atkins-diéta pedig éppen a szénhidrátbevitelt korlátozta le annyira, hogy az könnyen hiányállapotok, anyagcsere-zavarok kialakulásához vezetett. Nem beszélve arról, hogy a szénhidrátszegény diéták velejárója a feszültség és az energiahiányos állapot! Szóval inkább bízz a kiegyensúlyozottabb, és lassú, de biztos fogyást ígérő étrendekben!

3.    Ne csak az ételre ügyelj!

Sokan azt gondolják, hogy elegendő a szilárd táplálékokra odafigyelni, mert ami folyékony, az nem hizlal! Sajnos ez nem igaz, hiszen a különféle cukros üdítőitalok, vagy például a bolti magas gyümölcstartalmú levek is igen sok cukrot tartalmaznak, kalóriatartalmuk meglehetősen magas. Fontos a napi 2,5 liter folyadékbevitel, amelybe a kávé nem számít bele, ez ugyanis vizelethajtó hatású! Mindig legyen nálad szénsavmentes ásványvíz, vagy cukrozatlan gyógytea, ha szeretnél lefaragni pár kilót. Néha ugyanis tévesen értelmezzük a szervezetünk jelzéseit, és akkor is ennivalóhoz nyúlunk, amikor igazából nem is éhesek, hanem szomjasak vagyunk.

4.    Ne támaszkodj (kizárólag) a fogyi-bogyókra!

Sajnos még nem létezik olyan csodakapszula, amely önmagában elég hatékony lenne a zsírtömeg eltűntetéséhez. Segíthetnek az étvágycsökkentésben, az anyagcsere-fokozásban vagy éppen az édesség utáni vágy elűzésében, de mozgás és tudatos étrend nélkül aligha hoznak jelentős sikert. Ezek szedését illetően, illetve a választás megkönnyítése véget feltétlenül kérd ki egy szakember (személyi edző, életmódtanácsadó, dietetikus) véleményét!

5.    Ne egy fokozottan stresszes időszakban vágj neki!

Méltánytalanul kevés szó esik az életmódváltásra való mentális felkészülésről, az önmotiválásról, vagy éppen a felesleges kilók jelentőségéről, szerepéről az életünkben. Pedig ahhoz, hogy sikerre vigyük az elhatározást, az agyunkat is a fogyásra kell programozni! Eleinte az életmódváltás fárasztó, odafigyelést igénylő, macerás lehet, amíg új étkezési szokásaink és a rendszeres testedzés nem válnak automatizmussá. Ezért nem ajánlom, hogy egy nehéz, leterhelt időszakban vágj bele, mert valószínűleg nem lesz elég energiád a véghezviteléhez.  (Ha szeretnéd megerősíteni az elhatározásod, várlak 1 napos életmódváltó tréningemre április 17-én! Részleteket lásd a cikk végén szereplő honlapon!)

6.    Ne vonj meg minden jót magadtól!

A legtöbb pontról pontra előírt diéta azért bukik meg, mert túl sok korlátot állít elénk. Új étrendünk akkor lesz hosszú távon is tartható, ha időnként megengedőek vagyunk magunkkal szemben. Ne gondold, hogy egyetlen szelet csoki miatt újból kell kezdened mindent! Egyszerűen aznap figyelj jobban oda az étkezésedre, vagy mozogj többet, és máris helyreállt a rend!
Ne feledd, az életmódváltás az egyetlen hosszú távon is tartható módszer!

Ha még többet szeretnél tudni az egészséges és hatékony életmódváltásról, illetve a tréningekről, iratkozz fel szakértőnk hírlevelére:  www.jadejoga.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X