Főoldal > DIÉTA > 10 ok, miért egyél paradicsomot

10 ok, miért egyél paradicsomot

antioxidánsegészségparadicsomzöldség
0

Írta:

Most megtudhatod, hogy mindezek mellett miért érdemes a rendszeres paradicsomevők táborát gyarapítanod.

 

1. Öregedésgátló

A paradicsom rengeteg antioxidánst tartalmaz, így nem csoda, hogy mint csodanövény tett szert nagy népszerűségre a szépségiparban, hiszen öregedésgátló hatással bír, és védi a bőrt a káros UV-sugaraktól is.

2. Megóv a ráktól

A paradicsomban található likopin nemcsak a bőrrel tesz csodát, de rákmegelőző hatása is van, melyet akkor sem veszít el, ha nem nyersen, hanem főzve fogyasztod el, mondjuk paradicsomszószként.

paradicsom2.jpg ()

3. Tisztítja a vért

A paradicsom kitűnő vértisztító hatással bír, és védelmet nyújt a vérrögök kialakulása ellen.

4. Véd a cukorbetegség ellen

A paradicsomban lévő króm segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását, mely manapság egyre több embert fenyeget. Helyrerázza a vércukorszintet, így rendszeres paradicsomfogyasztással megelőzheted a kórt.

5. Semlegesíti a szabad gyököket

Jó hír a gazpacho szerelmeseinek: ez a hűsítő ital rengeteg C-vitamint tartalmaz, így csökkenti a szabad gyökök által kiváltott stresszt és a gyulladások kialakulását.

6. Felvértezi az immunrendszert

Egy pohár paradicsomlé fedezi a napi C-vitamin szükségleted 74%-át, és némi A-vitamint is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, és hatékonyan veszi fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.

7. Erősíti a csontokat

A paradicsom kalciumot és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, melyek létfontosságúak, hogy a csontok és annak szövetei megőrizzék épségüket.

paradicsom3.jpg ()

8. Csökkenti a koleszterinszintet

Ha hetente legalább négyszer fogyasztasz paradicsomot, látványos eredményt tudsz elérni a koleszterinszint-csökkentésben is.

9. Óv a dohányzás káros hatásaitól

Bár nem szabad csodát várni a paradicsomtól a dohányosoknak, de képes némiképp semlegesíteni a dohányfüst által a szervezetbe juttatott rákkeltő anyagokat.

10. Serkenti a véráramlást

A paradicsom magvai és zselés része tartalmazza a legtöbb vitamint, és kimutathatóan serkenti a véráramlást is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X