Főoldal > DIÉTA > Add le jókedvűen a felszedett kilókat!

Add le jókedvűen a felszedett kilókat!

diétafogyáskalóriakiló
0

Írta: and

Sokan vannak, akik a felszedett 2-5 kilót egy hét alatt akarják „eltüntetni” így koplalásba kezdenek. Az 1-2 hetes éhezés folyamán megelégszenek napi 1-2 db almával vagy joghurttal, és kávéznak vagy teáznak mellette. Az eredmény: dekoncentráltság, idegeskedés, rossz közérzet, fáradékonyság, és valóban „sikeres” fogyás. További hátránya, hogy valójában a felesleges víz és a szénhidráttartalék ürül ki, […]

Sokan vannak, akik a felszedett 2-5 kilót egy hét alatt akarják „eltüntetni” így koplalásba kezdenek. Az 1-2 hetes éhezés folyamán megelégszenek napi 1-2 db almával vagy joghurttal, és kávéznak vagy teáznak mellette. Az eredmény: dekoncentráltság, idegeskedés, rossz közérzet, fáradékonyság, és valóban „sikeres” fogyás. További hátránya, hogy valójában a felesleges víz és a szénhidráttartalék ürül ki, azonban némi izomveszteség mellett minimális a zsírtartalék felhasználás. Az az igazság, hogy a második eset semmi esetre sem javasolt, hiszen a „pozitív” eredmény valójában negatív. Számukra a korábbi étkezésre való visszaállás, és a sport a megoldás.

Akik megfogadják, hogy komolyan leadják a pluszkilókat, a következő tanácsokra hívnám fel a figyelmüket:

1. A háziorvosukkal, vagy betegség esetén, a kezelő orvosukkal is kell egyeztetni, majd személyes tanácsadásért forduljanak egy dietetikushoz, aki figyelembe veszi a munka-, életritmusukat, egyéni ízlésüket és a lehetőségeket.

2. A fokozatosság elvét be kell tartani, ha a dietetikus azt mondja, hogy a heti 0,5-1 kilós fogyás elegendő, ne akarjon az első héten 3-4 kilótól megszabadulni. Bár előfordulhat ez is, de ebben az esetben ez a fogyás a feleslegesen elraktározott víz kiürüléséből származhat.

jokedvu2.jpg ()3. Vedd figyelembe, hogy a sertés-, a liba-, kacsazsír és a vaj közel ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint az olajok vagy a margarin. Tehát ha olajra cseréled az állati zsírokat, attól még nem spórolsz energiát.

4. A “sok gyümölcs” szlogen, nem azt jelenti, hogy napi több kiló gyümölcsöt kell megenni. Bőven elegendő 1-2 alma, körte, vagy narancs; kisebb mandarinból, kiviből 3-4 db fogyhat, banánból viszont csak egy darab naponta!

5. A gyümölcslé is gyümölcs, azaz 1 deci 100%-os gyümölcslé 10 dkg friss gyümölcsnek felel meg. Ha egy nap alatt megiszol 1 liter gyümölcslevet, akkor bizony akár 500 kalóriával is növelheted a napi energiabevitelt.

6. Mivel a sportolás elengedhetetlen a zsírszövet csökkentéshez, válassz olyan sportot, amit hetente legalább 5 alkalommal végezhetsz, és az egészségi állapotodnak is megfelel (egy kövér ember számára az ugrálókötelezés, vagy a futás az ízületek számára veszélyes lehet).

7. Tudomásul kell venni, hogy a legtöbb „fogyókúra” nem egészséges, sőt, többről is bebizonyosodott, hogy egyenesen káros!

8. A leadandó testsúly mennyisége reális legyen, hiszen csak ebben az esetben lesz valódi a sikerélmény.

9. A legsikeresebb, legegészségesebb testsúlycsökkentés minden esetben az egyénre szabott, amihez bizony, fel kell keresni egy dietetikust.

10. Mivel mindenki egyéni biológiai adottsággal rendelkezik, a fogyás üteme, mértéke, kilóban mérhető csökkenése, a bőr állapota mindig az adott kliens szervezetétől, kiinduló súlyától, az adott étrendtől és a mozgás mennyiségétől függ.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X