Főoldal > DIÉTA > Így maradj vékony minden életkorban!

Így maradj vékony minden életkorban!

diétaéletkorkalória
0

Írta: and

Ezért hízol a 20-as éveidben A jó hír, hogy az anyagcseréd jelenleg a leggyorsabb, így a szervezeted rengeteg kalóriát képes elégetni. Az aktív társasági élet miatt viszont 25%-kal több gyorséttermi ételt fogyasztasz, mint tizenéves korodban, ez pedig az alakodon is meglátszódhat. Így állítsd meg: Annak érdekében, hogy gyorsan és egyszerűen szabadulj meg a kilóktól, a […]

Ezért hízol a 20-as éveidben

A jó hír, hogy az anyagcseréd jelenleg a leggyorsabb, így a szervezeted rengeteg kalóriát képes elégetni. Az aktív társasági élet miatt viszont 25%-kal több gyorséttermi ételt fogyasztasz, mint tizenéves korodban, ez pedig az alakodon is meglátszódhat.

Így állítsd meg:

Annak érdekében, hogy gyorsan és egyszerűen szabadulj meg a kilóktól, a tápanyagokban gazdag étrend létfontosságú a huszonévesek számára. Ebbe beletartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék és a magas B- és C-vitamin tartalmú ételek, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag ételek is, amelyek a szerotonin szinten javítanak, ami egy olyan boldogságot keltő kémiai anyag, amely csökkenti a stresszt és a szorongást. Fogyassz továbbá rengeteg B6-vitaminban dús ételt, mint amilyen a csirke, a banán, a dió, így rengeteg energiád lesz a bulizásra is.

eletkor2.jpg ()Ezért hízol a 30-as éveidben

Hacsak nem eszel kevesebbet és nem edzel többet, nehéz lesz a súlyodat megtartanod, mivel az anyagcseréd elkezd lelassulni. Az alak ilyenkor gyakran megváltozik, és pluszkilók rakódnak le a feneked, a csípőd és a combod tájékára. Miért történik ez? A szervezeted több zsírt próbál elraktározni a terhesség és a szoptatás időszakára. Valamint a kutatások kimutatták, hogy a harmincas nőknél a különböző területeken jelentkező megfelelési kényszer és a stressz tovább lassítja az anyagcserét, és nő a hasi zsír felhalmozódásának a kockázata is.

Így állítsd meg:

Az anyagcseréd felgyorsítása érdekében egyél rendszeresen kisebb adagokat főétkezésre és közte iktass be két fehérjedús nassolást, fogyassz el például egy natúr joghurtot vagy egy marék olajos magvat. Az étrended legyen tápanyagokban gazdag, hogy elkerüld a fáradékonyságot, és alacsony GI-értékű, hogy az energiaszinted egész nap optimális legyen. Ha babát tervezel, fogyassz továbbá sok folsavban gazdag élelmiszert.

Ezért hízol a 40-es éveidben

40 éves korod után az anyagcseréd hihetetlenül lelassul, ami annak is köszönhető, hogy évente elveszted az izomtömeged 1-2 százalékát, ami a kalóriaégetésben jelentős szerepet játszik. A menopauza előtt az  ösztrogén-progeszteron egyensúly megborul a szervezetedben, ami zsírlerakódást eredményez: vastagabb derekat, nagyobb mellet és nagyobb felkart. A megváltozott hormonszint a súlygyarapodáson kívül fáradtsággal, ingerlékenységgel és alvászavarokkal is járhat, a kutatások pedig kimutatták, hogy ilyenkor a nők jobban kívánják a magas szénhidrát-, és cukortartalmú ételeket, mint amilyen a fehér kenyér, a sütemények és a kekszek.

Így állítsd meg:

Olyan ételeket egyél, amelyek segítenek felpörgetni az anyagcserédet, és fokozzák a zsírégetés mértékét. Az olajos halak, mint amilyen a lazac, csökkentik a hasi zsírlerakódást, és az olyan sovány fehérjeforrások, mint a zsírszegény sajtok, valamint a chili, az olívaolaj, a fekete áfonya, a zöld tea és az ecet, szintén segítenek a zsírégetésben.

A tenger gyümölcsei a pajzsmirigy működését támogatják, valamint ezek az ételek vasban, koenzimekben és C-vitaminokban is gazdagok, ezáltal rengeteg energiához juttatnak és javítják az általános hangulatodat. A tripofánban bővelkedő ételek, mint amilyen a pulyka és a tofu, segítenek abban, hogy jobban aludj, valamint ezek a fehérjeforrások az izmaid megtartásához is nagyban hozzájárulnak.

Nassolj a korodnak megfelelően

Válassz az alábbi rágcsálnivalókból: ha a 20-as éveidben jársz, naponta hármat, ha a 30-asokban, naponta kettőt, ha pedig a 40-es éveidet taposod, naponta egyet fogyassz az alábbiakból:

–          1 alma és 25g főtt csirkemell

–          1 zsírszegény natúr joghurt és 1 mandarin

–          Sovány, cukormentes tejeskávé

–          30g félzsíros cheddar vagy ementáli sajt és 1 szárított füge

–          4 aszalt sárgabarack és 5 mandula

–          6 fél dió és 1 kivi

–          Bármilyen energia / gabonaszelet, ami maximum 100 kalóriát tartalmaz


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X