Év elején, amikor már kifelé igyekszünk a télből, nem érdemes a messziről érkező, vegyszerekkel kezelt, kényszerérett zöldségekhez fordulnunk. Nekünk, magyaroknak itt vannak a különféle hazai zöldségeink, melyek zamatosak, ízletesek. A zeller kettős célt szolgál: fűszer-, és zöldségnövényünk is egyben. Nálunk jobbára a nagy gumós, és a szárzeller, vagy angol zeller fogyasztása honosodott meg. Gumós változatának […]
Év elején, amikor már kifelé igyekszünk a télből, nem érdemes a messziről érkező, vegyszerekkel kezelt, kényszerérett zöldségekhez fordulnunk. Nekünk, magyaroknak itt vannak a különféle hazai zöldségeink, melyek zamatosak, ízletesek. A zeller kettős célt szolgál: fűszer-, és zöldségnövényünk is egyben. Nálunk jobbára a nagy gumós, és a szárzeller, vagy angol zeller fogyasztása honosodott meg. Gumós változatának 100 grammjában mintegy 30 kalória, 1,4 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír, 5 gramm szénhidrát – 1,5 gramm rost van. Kiemelhető a kalcium- és foszfortartalma, de a szárzellerben sok C-vitamin, és a B-vitamin csoport egyes tagjai is fellelhetőek. Magas ásványianyag-tartalma bizonyos esetekben vízhajtó hatású lehet. Vásárláskor annál jobb, minél szebb, tisztább gumót vagy levelet választunk, és jó tudni, hogy hűtőben hosszabb ideig is eltartható. Viszont, aki allergiás rá (pl. parlagfű keresztallergia), vagy aki puffad tőle, az inkább hanyagolja!
Az alábbi 1 hét mintaétrenddel, alacsony energiatartalmú, de relatív ásványi anyagban-, és rostban gazdag, zöldséges ételeket ajánlunk, hogy az eddigieknél is sikeresebb legyen karcsúságod elérése.
AZ ELSŐ NAP: + 2 LITER VÍZ!
Reggeli: Májkrémes graham kenyér, zeller
Hozzávalók:
10 dkg friss zeller szeletelve, 2 vékony szelet graham kenyér, 2 teáskanál májkrém
Tízórai: Répás- zellerlé
Hozzávalók:
10-10 dkg sárgarépa, zeller
Elkészítés: A tisztított zöldségféléket gyümölcscentrifugán leengedjük, és kevés vízzel hígítjuk. A visszamaradt rostot félretesszük.
Ebéd: Gombás fokhagymás kenyér-pizza
Hozzávalók:
20 dkg gomba
2 vékony szelet graham kenyér
2 x 2 dkg fokhagymás sovány sajt
pizza krém, őrölt fehérbors, só – ízlés szerint
Elkészítés: A gombát vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk és 5 perc múlva betesszük a mikrohullámú sütőbe 1 percre. A kenyereket megkenjük a pizza krémmel, megszórjuk ízlés szerint sóval, őrölt borssal. A kenyérszeleteket befedjük a lecsepegtetett gombaszeletekkel és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a mikrohullámú sütőbe, addig, amíg a sajt ráolvad (kb. 1-2 perc).
Uzsonna: 2 db Jó reggelt mézes keksz
Vacsora: Pulykaragu lecsós zöldbabbal
Hozzávalók:
10 dkg pulyka combhús
20 dkg zöldbab
20 dkg mirelit vagy konzerv lecsó
5 dkg szeletelt vöröshagyma
Ízlés szerint: fűszerpaprika, fokhagyma, majoránna, őrölt kömény, só, őrölt fekete bors
Elkészítés: Klasszikus pörköltet készítünk a pulykacombból (teflonban, olaj nélkül). Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a mirelit zöldbabot és lecsót. Ízlés szerint fűszerezzük, és kb. még 20 percig együtt főzzük.
A MÁSODIK NAP: +2 LITER VÍZ!
Reggeli: Kukoricás omlett
Hozzávalók:
15 dkg bébikukorica karikára vágva, 1 db tojás,
1 teáskanál korpás liszt, 2 evőkanál tej
1 kávéskanál olaj, ízlés szerint: só
Elkészítés: A lisztet, tejet, tojást habosra verjük, belekeverjük a bébikukoricát, és ízlés szerint sózzuk. Pici forró olajra öntjük, és készre sütjük.
Tízórai: Zelleres paradicsomlé
Hozzávalók:
3 dl paradicsomlé, nagy marék zeller zöld apróra vágva, ízlés szerint: frissen őrölt fehérbors
Elkészítés: A paradicsomlébe keverjük az aprított zellerzöldet, és ízlés szerint borsozzuk.
Ebéd: Sonkás – zelleres tortilla
Hozzá valók:
5 dkg selyem sonka
10 dkg szárzeller metélve
1 kicsi tortilla lap
0,5 dl natúr joghurt
Ízlés szerint: só, fehér őrölt bors
Elkészítés:
A sonkát felcsíkozzuk, a metélt szárzellerrel és a joghurttal összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálaláskor a tortilla lepényre halmozzuk, és szorosan feltekerve fogyasztjuk.
Uzsonna: 1 db gyümölcsös müzliszelet
Vacsora: Tonhalas zöldségtál
Hozzávalók, 1 főre, tisztított mennyiség:
20 dkg tonhal,
1 kk olaj,
5 – 5 dkg vékonyra szeletelt:
paprika, kelkáposzta, póréhagyma, cukkini, paradicsom,
1 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg reszelt sovány sajt,
ízlés szerint: só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem zöld,
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt. A vajat forrósítjuk, majd megfuttatjuk rajta a lisztet, és a tejjel felengedve tejmártást készítünk. Amíg hűl, kiolajozunk egy hőálló edényt, beletesszük a szeletelt paprikát, kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit és a paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük a zöldségeket. Közben a halat is felcsíkozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd forró olajon 1 perc alatt éppen csak átpirítjuk. Ezt is a szeletelt zöldségekre halmozzuk. A hűlt tejmártásba keverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal fűszerezzük, és leöntjük vele a halas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük.
A HARMADIK NAP: + 2 LITER VÍZ!
Reggeli:1 db főtt cékla, 2 db joghurtos sajt, 4 db korpás keksz,
Tízórai: egy nagy alma
Ebéd: Sajtos zelleres-répás rizs
Hozzávalók:
10-10 dkg durvára reszelt zeller, lilahagyma, sárgarépa
5 dkg rizs, 5 dkg reszelt sovány fokhagymás sajt
1 kávéskanál olaj, ízlés szerint: só, őrölt bors, friss zellerzöld aprítva
Elkészítés:
A meleg olajon megpirítjuk a hagymát és a rizst, hozzáadjuk a zöldségeket, majd 2 x-s kétszeres mennyiségű vízzel felengedve, ízlés szerint fűszerezve készre főzzük. Friss zellerzölddel ízesítjük, és 10 percig még pihentetjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Uzsonna: kis dobozos gyümölcsjoghurt
Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás máj
Hozzávalók:
200 gr mirelit paraj,
só, őrölt bors,
1 + 1 gerezd fokhagyma,
1 + 1 dl sovány tej,
1 ek. teljeskiőrlésű liszt,
10 dkg sertésmáj,
1 kk. olaj
Elkészítés: A parajfőzelékhez a mirelit parajt – saját kiengedett levében – ízlés szerint sóval, őrölt borssal, 1 gerezd összenyomott fokhagymával készre főzzük (kb. 20 perc alatt). Majd behabarjuk 1 dl sovány tejben elkevert teljeskiőrlésű liszttel. A fokhagymás májhoz a májat szeletkékre vágva fokhagymás tejbe áztatjuk 1 órára. Lecsepegtetés után kevés forró olajon serpenyőben kb. 5 – 6 perc alatt készre pirítjuk, és csak tálaláskor sózzuk. A főzeléket a májjal forrón fogyasztjuk.
A NEGYEDIK NAP: +2 LITER VÍZ!
Zellerfőzelék
Hozzávalók:
1 kg reszelt zeller, 20 dkg kockázott burgonya
20 dkg felkarikázott szárzeller,
250 gr natúr joghurt
2 evőkanál korpás liszt
ízlés szerint: só, őrölt bors,
Elkészítés: A reszelt zellert, kockázott burgonyát és a szárzellert főzőedénybe tesszük, ízlés szerint fűszerezzük, majd éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, felöntjük. Majd fedő alatt készre főzzük (kb. 20 perc). A joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük, négy-ötszörös kevés forró főzővízzel összemelegítjük, és az ételhez öntjük. Kiforraljuk, és tálalhatjuk is. 6 adagra, hatszori étkezésre osszuk el.
AZ ÖTÖDIK NAP: +2 LITER VÍZ!
Reggeli: Savanyú saláta, fél korpás zsemle
Hozzávalók:
10 dkg csemegeuborka,10 dkg savanyú káposzta, 5 dkg lilahagyma
1 teáskanál szűz olívaolaj
1 evőkanál citromlé, őrölt fehérbors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld
5 dkg kockázott light feta sajt
Elkészítés: Először az öntetet készítjük el: 0,5 dl vízben elkeverjük az olívaolajat, a citromlevet, ízlés szerint őrölt fehérborsot és petrezselyemzöldet. A salátához a zöldségeket összevágva egy tálba tesszük. Az öntettel alaposan átkeverjük, tetejére sovány feta sajtot szórunk.
Tízórai: 1 db körte
Zelleres- füstölt halas szélesmetélt
Hozzávalók:
20 dkg friss, finomra reszelt zeller
5 dkg szélesmetélt
5 dkg füstölt sprotni, olajától nagyjából lecsöpögtetve
ízlés szerint: só
Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, amikor lecsepegtettük, még forrón a friss reszelt zellert hozzákeverjük, és lefedve 10 percig pihentetjük. Utána alaposan átkeverjük a lecsepegetett füstölt sprotnival.
Uzsonna: 2 db narancsos piskóta tallér
Vacsora: Pulykaragu lecsós zöldbabbal
A HATODIK NAP: +2 LITER VÍZ!
Reggeli: Kefires zellersaláta, fél korpás zsemle
Hozzávalók:
0, 5 dl kefir, 10 dkg durvára reszelt zeller,
1 ek. sovány sajtkrém,
Elkészítés.
0, 5 dl kefirbe keverünk 2 db durvára reszelt zellert és 1 ek. sovány sajtkrémet, majd a korpás zsemlére kenve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
Tízórai: 20 dkg meggybefőtt
Ebéd: Töltött zeller
Hozzávalók:
1 db 20 dekás zeller, 10 dkg darált pulykahús, 3 dkg zabpehely
fél tojás,1 dl joghurt,1 tk teljeskiőrlésű liszt
ízlés szerint só, bors
Elkészítés: A zellert kettévágjuk, és a közepüket kivájjuk, azokat a majd ezeket a darabokat összevágjuk. Az egészet kevés sós vízben 30 percig főzzük. A forró főzővízből kiveszünk kb. 3-4 evőkanálnyit, amivel a zabpelyhet leöntjük, és pár perc múlva kicsavarjuk. Ezzel összekeverjük a darálthúst, a tojást, és ízesítjük. Amikor megfőtt a zeller, lecsepegtetjük, megtöltjük a húsos keverékkel. A kivájt zellerdarabkákat összekeverjük a joghurttal, liszttel, és kevés főzővízzel, ízesítjük és mixerrel pürésítjük. A megtöltött zeller feleket betesszük egy mikrózható tálba, leöntjük a joghurtos zellerrel, és a mikróban, legmagasabb watt számon 8- 10 perc alatt készre pároljuk.
Uzsonna: 1 db epres túró rudi
Vacsora: Sajtos zöldségsaláta, 1 szelet lenmagos kenyér
Hozzávalók:
5 dkg mozzarella light sajt
10 dkg friss karalábé
10 dkg friss zeller
10 dkg alma
1 szelet lenmagos kenyér
Ízlés szerint só, bors, citromlé, mustár
Elkészítés:A mustárt ízlés szerint elkeverjük citromlével, borssal, sóval. A reszelt sajtot, finomra reszelt zöldségeket, szeletkékre vágott almát beletesszük egy tálba. Alaposan átkeverjük a mustáros öntettel.
HETEDIK NAP + +2 LITER VÍZ!!
Reggeli: Bundás kenyér, sárgarépa
Hozzávalók:
1 db tojás, csöppnyi olaj, pici só
2 sz. előre szeletelt lenmagos kenyér
15 dkg friss sárgarépa
Elkészítés: Forrósítjuk az olajat a serpenyőben. A tojást ízlés szerint megsózzuk és habosra verjük. A kenyérszeletek mindkét oldalát belemártjuk a tojásba és forró olajon hirtelen megsütjük.
Tízórai: 15 dkg őszibarackbefőtt
Ebéd: Parmezános zeller, petrezselymes vadrizzsel
Hozzávalók:
2 dkg parmezán sajt
20 dkg kockázott zeller
1 kk. olaj
5 dkg előáztatott vadrizs
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
1 nagy csokor tépett petrezselyemzöld
Elkészítés: Először a petrezselymes vadrizst készítjük el. 2 dl vízben elkeverjük a vadrizst, beízesítjük sóval és a fele mennyiségű petrezselyemzölddel. Lassú tűzön megfőzzük, ha kész, összekeverjük a maradék petrezselyemzölddel.
Elkészítjük a parmezános zellert. A kockázott zellert forró olajon kisméretű serpenyőben alaposan átpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal. Fogyasztáskor a meleg vadrizsre halmozzuk a zelleres ragut.
Uzsonna: 3 dkg aszalt szilva
Vacsora: Sonkás tört brokkoli
Hozzávalók:
30 dkg főtt, rózsáira szedett brokkoli
5 dkg darált vagy apróra vágott selyem sonka
Ízlés szerint só, őrölt fehér bors
Elkészítés: A főtt, rózsáira szedett brokkolit a sonkával és kevés főzővíz hozzáadásával, fakanállal erőteljesen átkeverjük.