Főoldal > DIÉTA > Télen karcsúsodj zellerrel!

Télen karcsúsodj zellerrel!

diétazeller
0

Írta: and

Év elején, amikor már kifelé igyekszünk a télből, nem érdemes a messziről érkező, vegyszerekkel kezelt, kényszerérett zöldségekhez fordulnunk. Nekünk, magyaroknak itt vannak a különféle hazai zöldségeink, melyek zamatosak, ízletesek. A zeller kettős célt szolgál: fűszer-, és zöldségnövényünk is egyben. Nálunk jobbára a nagy gumós, és a szárzeller, vagy angol zeller fogyasztása honosodott meg. Gumós változatának […]

Év elején, amikor már kifelé igyekszünk a télből, nem érdemes a messziről érkező, vegyszerekkel kezelt, kényszerérett zöldségekhez fordulnunk. Nekünk, magyaroknak itt vannak a különféle hazai zöldségeink, melyek zamatosak, ízletesek. A zeller kettős célt szolgál: fűszer-, és zöldségnövényünk is egyben. Nálunk jobbára a nagy gumós, és a szárzeller, vagy angol zeller fogyasztása honosodott meg. Gumós változatának 100 grammjában mintegy 30 kalória, 1,4 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír, 5 gramm szénhidrát – 1,5 gramm rost van. Kiemelhető a kalcium- és foszfortartalma, de a szárzellerben sok C-vitamin, és a B-vitamin csoport egyes tagjai is fellelhetőek. Magas ásványianyag-tartalma bizonyos esetekben vízhajtó hatású lehet. Vásárláskor annál jobb, minél szebb, tisztább gumót vagy levelet választunk, és jó tudni, hogy hűtőben hosszabb ideig is eltartható. Viszont, aki allergiás rá (pl. parlagfű keresztallergia), vagy aki puffad tőle, az inkább hanyagolja!

Az alábbi 1 hét mintaétrenddel, alacsony energiatartalmú, de relatív ásványi anyagban-, és rostban gazdag, zöldséges ételeket ajánlunk, hogy az eddigieknél is sikeresebb legyen karcsúságod elérése.

AZ ELSŐ NAP:  + 2 LITER VÍZ!

Reggeli: Májkrémes graham kenyér, zeller

Hozzávalók:

10 dkg friss zeller szeletelve, 2 vékony szelet graham kenyér, 2 teáskanál májkrém

Tízórai: Répás- zellerlé

Hozzávalók:

10-10 dkg sárgarépa, zeller

Elkészítés: A tisztított zöldségféléket gyümölcscentrifugán leengedjük, és kevés vízzel hígítjuk. A visszamaradt rostot félretesszük.

zeller2.jpg ()Ebéd: Gombás fokhagymás kenyér-pizza

Hozzávalók:

20 dkg gomba

2 vékony szelet graham kenyér

2 x 2 dkg fokhagymás sovány sajt

pizza krém, őrölt fehérbors, só – ízlés szerint

Elkészítés: A gombát vékonyra szeleteljük, enyhén megsózzuk és 5 perc múlva betesszük a mikrohullámú sütőbe 1 percre. A kenyereket megkenjük a pizza krémmel, megszórjuk ízlés szerint sóval, őrölt borssal. A kenyérszeleteket befedjük a lecsepegtetett gombaszeletekkel és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a mikrohullámú sütőbe, addig, amíg a sajt ráolvad (kb. 1-2 perc).

Uzsonna: 2 db Jó reggelt mézes keksz

Vacsora: Pulykaragu lecsós zöldbabbal

Hozzávalók:

10 dkg pulyka combhús

20 dkg zöldbab

20 dkg mirelit vagy konzerv lecsó

5 dkg szeletelt vöröshagyma

Ízlés szerint: fűszerpaprika, fokhagyma, majoránna, őrölt kömény, só, őrölt fekete bors

Elkészítés: Klasszikus pörköltet készítünk a pulykacombból (teflonban, olaj nélkül). Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a mirelit zöldbabot és lecsót. Ízlés szerint fűszerezzük, és kb. még 20 percig együtt főzzük.

A MÁSODIK NAP: +2 LITER VÍZ!

Reggeli: Kukoricás omlett

Hozzávalók:

15 dkg bébikukorica karikára vágva, 1 db tojás,

1 teáskanál korpás liszt, 2 evőkanál tej

1 kávéskanál olaj, ízlés szerint: só

Elkészítés: A lisztet, tejet, tojást habosra verjük, belekeverjük a bébikukoricát, és ízlés szerint sózzuk.  Pici forró olajra öntjük, és készre sütjük.

Tízórai: Zelleres paradicsomlé

Hozzávalók:

3 dl paradicsomlé, nagy marék zeller zöld apróra vágva, ízlés szerint: frissen őrölt fehérbors

Elkészítés: A paradicsomlébe keverjük az aprított zellerzöldet, és ízlés szerint borsozzuk.

Ebéd: Sonkás – zelleres tortilla

Hozzá valók:

5 dkg selyem sonka

10 dkg szárzeller metélve

1 kicsi tortilla lap

0,5 dl natúr joghurt

Ízlés szerint: só, fehér őrölt bors

Elkészítés:

A sonkát felcsíkozzuk, a metélt szárzellerrel és a joghurttal összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálaláskor a tortilla lepényre halmozzuk, és szorosan feltekerve fogyasztjuk.

Uzsonna: 1 db gyümölcsös müzliszelet

Vacsora: Tonhalas zöldségtál

Hozzávalók, 1 főre, tisztított mennyiség:

 20 dkg tonhal,

1 kk olaj,

 5 – 5 dkg vékonyra szeletelt:

 paprika, kelkáposzta, póréhagyma, cukkini, paradicsom,

 1 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dkg reszelt sovány sajt,

 ízlés szerint: só, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem zöld,

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt. A vajat forrósítjuk, majd megfuttatjuk rajta a lisztet, és a tejjel felengedve tejmártást készítünk. Amíg hűl, kiolajozunk egy hőálló edényt, beletesszük a szeletelt paprikát, kelkáposztát, póréhagymát, cukkinit és a paradicsomot. Ízlés szerint fűszerezzük a zöldségeket. Közben a halat is felcsíkozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd forró olajon 1 perc alatt éppen csak átpirítjuk. Ezt is a szeletelt zöldségekre halmozzuk. A hűlt tejmártásba keverjük a reszelt sajtot, ízlés szerint sóval, petrezselyem zölddel, borssal fűszerezzük, és leöntjük vele a halas zöldségeket. Az előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A HARMADIK NAP: + 2 LITER VÍZ! 

Reggeli:1 db főtt cékla, 2 db joghurtos sajt, 4 db korpás keksz,

Tízórai: egy nagy alma

Ebéd: Sajtos zelleres-répás rizs

Hozzávalók:

10-10 dkg durvára reszelt zeller, lilahagyma, sárgarépa

5 dkg rizs, 5 dkg reszelt sovány fokhagymás sajt

1 kávéskanál olaj, ízlés szerint: só, őrölt bors, friss zellerzöld aprítva

Elkészítés:

A meleg olajon megpirítjuk a hagymát és a rizst, hozzáadjuk a zöldségeket, majd 2 x-s kétszeres mennyiségű vízzel felengedve, ízlés szerint fűszerezve készre főzzük. Friss zellerzölddel ízesítjük, és 10 percig még pihentetjük. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.

Uzsonna: kis dobozos gyümölcsjoghurt

zeller3.jpg ()

Vacsora: Parajfőzelék, fokhagymás máj

Hozzávalók:

200 gr mirelit paraj,

 só, őrölt bors,

 1 + 1 gerezd fokhagyma,

 1 + 1 dl sovány tej,

 1 ek. teljeskiőrlésű liszt,

 10 dkg sertésmáj,

 1 kk. olaj

Elkészítés: A parajfőzelékhez a mirelit parajt – saját kiengedett levében – ízlés szerint sóval, őrölt borssal, 1 gerezd összenyomott fokhagymával készre főzzük (kb. 20 perc alatt). Majd behabarjuk 1 dl sovány tejben elkevert teljeskiőrlésű liszttel. A fokhagymás májhoz a májat szeletkékre vágva fokhagymás tejbe áztatjuk 1 órára. Lecsepegtetés után kevés forró olajon serpenyőben kb. 5 – 6 perc alatt készre pirítjuk, és csak tálaláskor sózzuk. A főzeléket a májjal forrón fogyasztjuk.

A NEGYEDIK  NAP: +2 LITER VÍZ!

Zellerfőzelék

Hozzávalók:

1 kg reszelt zeller, 20 dkg kockázott burgonya

20 dkg felkarikázott szárzeller,

250 gr natúr joghurt

2 evőkanál korpás liszt

ízlés szerint: só, őrölt bors,

Elkészítés: A reszelt zellert, kockázott burgonyát és a szárzellert főzőedénybe tesszük, ízlés szerint fűszerezzük, majd éppen annyi vízzel, amennyi ellepi, felöntjük. Majd fedő alatt készre főzzük (kb. 20 perc). A joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük, négy-ötszörös kevés forró főzővízzel összemelegítjük, és az ételhez öntjük. Kiforraljuk, és tálalhatjuk is. 6 adagra, hatszori étkezésre osszuk el.

AZ ÖTÖDIK NAP: +2 LITER VÍZ!

Reggeli: Savanyú saláta, fél korpás zsemle

Hozzávalók:

10 dkg csemegeuborka,10 dkg savanyú káposzta, 5 dkg lilahagyma

1 teáskanál szűz olívaolaj

1 evőkanál citromlé, őrölt fehérbors, 1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

5 dkg kockázott light feta sajt

Elkészítés: Először az öntetet készítjük el: 0,5 dl vízben elkeverjük az olívaolajat, a citromlevet, ízlés szerint őrölt fehérborsot és petrezselyemzöldet. A salátához a zöldségeket összevágva egy tálba tesszük. Az öntettel alaposan átkeverjük, tetejére sovány feta sajtot szórunk.

Tízórai: 1 db körte

Zelleres- füstölt halas szélesmetélt

Hozzávalók:

20 dkg friss, finomra reszelt zeller

5 dkg szélesmetélt

5 dkg füstölt sprotni, olajától nagyjából lecsöpögtetve

ízlés szerint: só

Elkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, amikor lecsepegtettük, még forrón a friss reszelt zellert hozzákeverjük, és lefedve 10 percig pihentetjük. Utána alaposan átkeverjük a lecsepegetett füstölt sprotnival.

Uzsonna: 2 db narancsos piskóta tallér

Vacsora: Pulykaragu lecsós zöldbabbal

A HATODIK NAP: +2 LITER VÍZ!

Reggeli: Kefires zellersaláta, fél korpás zsemle

Hozzávalók:

0, 5 dl kefir, 10 dkg durvára reszelt zeller,

1 ek. sovány sajtkrém,

Elkészítés.

0, 5 dl kefirbe keverünk 2 db durvára reszelt zellert és 1 ek. sovány sajtkrémet, majd a korpás zsemlére kenve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Tízórai: 20 dkg meggybefőtt

Ebéd: Töltött zeller

Hozzávalók:

1 db 20 dekás zeller, 10 dkg darált pulykahús, 3 dkg zabpehely

fél tojás,1 dl joghurt,1 tk teljeskiőrlésű liszt

ízlés szerint só, bors

Elkészítés: A zellert kettévágjuk, és a közepüket kivájjuk, azokat a majd ezeket a darabokat összevágjuk. Az egészet kevés sós vízben 30 percig főzzük. A forró főzővízből kiveszünk kb. 3-4 evőkanálnyit, amivel a zabpelyhet leöntjük, és pár perc múlva kicsavarjuk. Ezzel összekeverjük a darálthúst, a tojást, és ízesítjük. Amikor megfőtt a zeller, lecsepegtetjük, megtöltjük a húsos keverékkel. A kivájt zellerdarabkákat összekeverjük a joghurttal, liszttel, és kevés főzővízzel, ízesítjük és mixerrel pürésítjük. A megtöltött zeller feleket betesszük egy mikrózható tálba, leöntjük a joghurtos zellerrel, és a mikróban, legmagasabb watt számon 8- 10 perc alatt készre pároljuk.

Uzsonna: 1 db epres túró rudi

Vacsora: Sajtos zöldségsaláta, 1 szelet lenmagos kenyér

Hozzávalók:

5 dkg mozzarella light sajt

10 dkg friss karalábé

10 dkg friss zeller

10 dkg alma

1 szelet lenmagos kenyér

Ízlés szerint só, bors, citromlé, mustár

Elkészítés:A mustárt ízlés szerint elkeverjük citromlével, borssal, sóval. A reszelt sajtot, finomra reszelt zöldségeket, szeletkékre vágott almát beletesszük egy tálba. Alaposan átkeverjük a mustáros öntettel.

HETEDIK NAP + +2 LITER VÍZ!!

Reggeli: Bundás kenyér, sárgarépa

Hozzávalók:

1 db tojás, csöppnyi olaj, pici só

2 sz. előre szeletelt lenmagos kenyér

15 dkg friss sárgarépa

Elkészítés: Forrósítjuk az olajat a serpenyőben. A tojást ízlés szerint megsózzuk és habosra verjük. A kenyérszeletek mindkét oldalát belemártjuk a tojásba és forró olajon hirtelen megsütjük.

Tízórai: 15 dkg őszibarackbefőtt

Ebéd: Parmezános zeller, petrezselymes vadrizzsel

Hozzávalók:

2 dkg parmezán sajt

20 dkg kockázott zeller

1 kk. olaj

5 dkg előáztatott vadrizs

Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors

1 nagy csokor tépett petrezselyemzöld

Elkészítés: Először a petrezselymes vadrizst készítjük el. 2 dl vízben elkeverjük a vadrizst, beízesítjük sóval és a fele mennyiségű petrezselyemzölddel. Lassú tűzön megfőzzük, ha kész, összekeverjük a maradék petrezselyemzölddel.

Elkészítjük a parmezános zellert. A kockázott zellert forró olajon kisméretű serpenyőben alaposan átpirítjuk. Tálaláskor megszórjuk a reszelt parmezánnal. Fogyasztáskor a meleg vadrizsre halmozzuk a zelleres ragut.

Uzsonna: 3 dkg aszalt szilva

Vacsora: Sonkás tört brokkoli

Hozzávalók:

30 dkg főtt, rózsáira szedett brokkoli

5 dkg darált vagy apróra vágott selyem sonka

Ízlés szerint só, őrölt fehér bors

Elkészítés: A főtt, rózsáira szedett brokkolit a sonkával és kevés főzővíz hozzáadásával, fakanállal erőteljesen átkeverjük.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X